Polhemspriset 2024 tilldelas Jakob och Stina Ehrensvärd för enkel och säker inloggning med YubiKey
Årets Polhemspris tilldelas Jakob och Stina Ehrensvärd, som har utvecklat säkerhetsnyckeln YubiKey, som kräver fysisk närvaro och möjliggör säkerhet utan lösenord. Deras bolag Yubico har utvecklat en hårdvara som ansluts till datorn eller mobilen via direktkontakt eller närfältskommunikation, NFC, och genererar kryptonycklar med hjälp av asymmetrisk kryptering för säker inloggning. Polhemspriset består av en Polhemsmedalj i guld samt 250 000 kronor. Prisutdelningen äger rum på Tekniska museet i kväll den 6 november.
Sveriges Ingenjörer delar varje år ut Polhemspriset, som är Sveriges äldsta tekniska utmärkelse och har delats ut sedan 1878. Priset delas ut för teknisk innovation på hög nivå eller för en genialisk lösning av ett tekniskt problem. Innovationen ska finnas tillgänglig på den öppna marknaden och vara konkurrenskraftig. Prisutdelningen sker i år den 6 november på Tekniska museet i Stockholm. I samband med Polhemsprisutdelningen delas även examenspriserna Lilla Polhemspriset och Wimanska priset ut.
– I en värld där IT-säkerhet blir allt viktigare och varje användare blir en del i att upprätthålla en organisations skydd mot intrång har årets Polhemspristagare Jakob och Stina Ehrensvärd utvecklat YubiKey, en säker teknik för inloggning som även är enkel att använda. De har genom ett uthålligt arbete som sträcker sig från en idé och de första prototyperna hemma vid köksbordet till en rad avancerade produkter skapat ett framgångsrikt globalt företag, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande för Sveriges Ingenjörer.
Kontokapningar, dataintrång och nätfiske är exempel på moderna digitala hot. Det vanligaste sättet att skydda sig har varit via inloggning med användarnamn och lösenord, men denna metod är inte längre tillräckligt säker. I dag används ofta tvåfaktorautentisering där man jämte ett lösenord lägger till en verifiering med en engångskod via SMS eller en app i mobiltelefonen. Även dessa mjukvarulösningar är sårbara för digitala hot, medan YubiKey erbjuder en högre säkerhetsnivå som skyddar mot nätfiske och andra intrångsförsök.
– Vi är oerhört hedrade över att ta emot Polhemspriset. Vi vill tacka våra medarbetare på Yubico och tillsammans fortsätter vi att utveckla innovationer för att säkra människors digitala identitet. Prispengarna donerar vi till Världsnaturfonden som i sin tur hjälper oss att skydda land, vatten och ekologiska system som vi alla är beroende av för vår långsiktiga säkerhet, säger Jakob och Stina Ehrensvärd.
Bolaget Yubico grundades av Jakob och Stina Ehrensvärd 2007 och företaget har sedan dess successivt utvecklat en rad produkter med olika funktionalitet. Det genomgående har varit att erbjuda en säker och enkel inloggning utan att enbart använda lösenord. Yubico noterades på Stockholmsbörsen 2023 och har ett börsvärde på omkring 24 miljarder kronor. År 2023 omsatte bolaget cirka 1,8 miljarder kronor och har i dag cirka 450 anställda.
För vidare information om pristagarna
Gustav Ceder, presskontakt Yubico, 070-713 89 88, gustav.ceder_ext@yubico.com
Polhemspriset – i Christopher Polhems anda sedan 1878
- Christopher Polhem (1661–1751) var en av Sveriges genom tiderna mest framstående innovatörer.
- Polhemspriset har delats ut sedan 1878 för teknisk innovation på hög nivå eller genialisk lösning av ett tekniskt problem och är en av Sveriges mest prestigefyllda teknikutmärkelser.
- Prisets syfte är att uppmärksamma och belöna personer som har gjort betydande tekniska prestationer och bidragit till Sveriges tekniska utveckling.
- Priset delas ut av stiftelsen Polhemspriset och förvaltas av Sveriges Ingenjörer.
- Priset består av en guldmedalj med Christopher Polhems bröstbild och 250 000 kronor.
- Bland tidigare pristagarna finns Baltzar von Platen och Carl Munthers för kylskåpet (1925), Håkan Lans för GPS (1995), Petra Wadström för vattenrenaren Solvatten (2013) samt Christopher Ahlberg och Staffan Truvé för Recorded Future (2023).
Nyckelord
Kontakter
Mattias BengtssonPresschef
Tel:08-33 74 29mattias.bengtsson@sverigesingenjorer.sewww.sverigesingenjorer.se/opinion-och-press/Bilder
Länkar
- Polhemsprisutdelningen den 6 november 2024 (Polhemspriset.se)
- Tidigare pristagare Polhemspriset (Polhemspriset.se)
- Christopher Polhem – uppfinnare och vetenskapsman (Polhemspriset.se)
- Wimanska priset för elmotorer i tunga fordon (sverigesingenjorer.se)
- Lilla Polhemspriset till metod för snabbare diagnos av sepsis (sverigesingenjorer.se)
Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets
högskoleutbildade ingenjörer. Förbundet är med cirka 175 000 medlemmar näst störst inom akademikerfederationen Saco. Se även sverigesingenjorer.se
Följ Sveriges Ingenjörer
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer
Ny undersökning: möjligheterna till distansarbete begränsas i snabb takt i många svenska företag30.10.2024 08:37:00 CET | Pressmeddelande
Omkring var fjärde fackklubb uppger att det införts högre krav på kontorsnärvaro under det senaste året. I många företag planeras också skärpningar av närvarokraven inom en snar framtid. Det visar en ny undersökning som Sveriges Ingenjörer gjort bland medlemmar och förtroendevalda. Detta kan få allvarliga negativa konsekvenser, varnar chefsekonom Johan Kreicbergs.
Lilla Polhemspriset till metod för snabbare diagnos av sepsis23.10.2024 13:00:00 CEST | Pressmeddelande
Lilla Polhemspriset går i år till Kaiyang Zeng som studerat på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm och nu doktorerar vid dess Green Steel Project. Priset för bästa examensarbete på civilingenjörsnivå är kopplat till hälso- och sjukvårdssektorn. Kaiyang Zeng har utvecklat en ny metod att snabbare separera bakterier från blod. Det har stor betydelse för att på kortare tid diagnosticera sepsis, även kallat blodförgiftning.
Allt fler förhandlar bort övertid – men jobbar för mycket och kompenseras för lite23.10.2024 06:37:00 CEST | Pressmeddelande
En ny rapport visar att det blir allt vanligare bland akademiker och tjänstemän att förhandla bort sin övertid. Nästan 300 000 ingenjörer, jurister och ekonomer beräknas ha gjort detta. Men en ingenjör som regelbundet jobbar mer än 40 timmar i veckan kan gå miste om över 10 000 kronor i månaden efter skatt i utebliven övertidsersättning. Och en majoritet känner inte till att de kan säga upp överenskommelsen med arbetsgivaren.
Epidemic Sound tecknar kollektivavtal med Sveriges Ingenjörer och Unionen18.10.2024 07:37:00 CEST | Pressmeddelande
Den svenska ljud- och musikplattformen Epidemic Sound går med i arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen och tecknar kollektivavtal med fackförbunden Sveriges Ingenjörer och Unionen.
Wimanska priset för elmotorer i tunga fordon16.10.2024 07:37:00 CEST | Pressmeddelande
Wimanska priset går i år till Jessica Lindström, från Kungliga Tekniska Högskolan i Huddinge, som samarbetat med Scania CV i Södertälje. Landets bästa examensarbete på högskoleingenjörsutbildningen 2024 har analyserat forskning kring elmotorer för tunga fordon och introducerat en metod och en algoritm för att identifiera så kallade lagerströmmar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum