Rekordinsamling i Rosa Bandet, men fortfarande går var femte kvinna inte på sin mammografi
Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj slår nytt rekord och samlar in 102 miljoner kronor till svensk cancerforskning. Pengarna har samlats in genom försäljning av rosa band och armband, genom privatpersoner och föreningars egna insamlingar och inte minst genom viktiga samarbetspartners som sålt rosa produkter där en del av intäkterna har gått till Cancerfonden.
— Hela Sverige har visat ett fantastiskt stöd och engagemang under årets kampanj. Jag vill tacka alla privatpersoner och företag som har bidragit till ett resultat som verkligen kommer göra skillnad i arbetet mot cancer, säger Cancerfondens generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström.
Den samiska textilkonstnären Britta Marakatt-Labba har designat årets rosa band och budskapet har varit tydligt och uppskattat- livet är skört men forskningen ger hopp.
Insamlingen är väldigt viktig för att kunna fortsätta driva forskningen framåt, med nya framsteg som leder till att färre drabbas av cancer och fler överlever en cancerdiagnos. Dödligheten i bröstcancer har minskat avsevärt de senaste åren och i dag överlever nära 9 av 10 som får en bröstcancerdiagnos.
Mer än var femte kvinna i Sverige uteblir från sin mammografi
— Forskningens framsteg talar för sig själva, men även om vi har kommit långt finns det fortfarande mycket kvar att göra. Förra året fick omkring 8 900 kvinnor i Sverige beskedet att de har bröstcancer. Initiativ som det nationella mammografiprogrammet har lett till att fler fall upptäcks i ett tidigare skede, vilket ökar chansen till överlevnad. Ändå visar en ny granskning att mer än var femte kvinna i Sverige uteblir från denna kanske livsavgörande undersökning. Samhället behöver göra mer för att nå dessa kvinnor, säger Ulrika Årehed Kågström.
Cancerfondens vision är ett samhälle där färre drabbas av cancer, fler botas och där de som lever med cancer har ett långt liv med god livskvalitet. För att nå denna vision har Cancerfonden satt upp mål för 2030, som ska bidra till att minska de påverkbara cancerfallen, möjliggöra tidigare upptäckt, öka antalet botade och säkerställa god livskvalitet under och efter en cancerdiagnos.
Läs mer om Cancerfondens mål för 2030 här: https://www.cancerfonden.se/om-oss/mal-och-vision
Om Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj
Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj pågår under oktober varje år sedan 2003, med syfte att samla in pengar till cancerforskning, sprida kunskap och påverka beslutsfattare i viktiga frågor. Pengarna som samlas in fördelas till den mest lovande forskningen oavsett cancerform. Under kampanjen fokuserar Cancerfonden på bröstcancer och frågor med relevans för bröstcancer i sitt kunskapsspridande och opinionsbildande arbete. Rosa Bandet är en kampanj som drivs i samarbete med viktiga företagspartners såsom ICA, Lindex, Apotek Hjärtat, Interflora, Nordic Wellness och Hemtex. Läs mer om årets kampanj, samarbetspartners och designer här: Rosa Bandet 2024 | Cancerfonden
Nyckelord
Kontakter
Tamara SamadiPresskontakt
Tel:076 814 74 62tamara.samadi@cancerfonden.seBilder
Om oss
Cancerfondens vision är att besegra cancer
Genom att finansiera den främsta forskningen, sprida kunskap om cancer och påverka beslutsfattare i viktiga frågor, arbetar vi för att färre ska drabbas och fler ska överleva cancer. Cancerfonden är en fristående, ideell organisation utan statligt stöd. Vårt arbete är helt beroende av gåvor från privatpersoner och företag. Vi är en av de största finansiärerna av svensk cancerforskning. Sedan 1951 har vi delat ut nära 14 miljarder kronor till de främsta forskningsprojekten i Sverige. Överlevnaden i cancer har mer än fördubblats under samma tid.
Följ Cancerfonden
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Cancerfonden
Många bra satsningar i forskningspropositionen men grundförutsättningarna saknas för den kliniska forskningen13.12.2024 08:44:21 CET | Pressmeddelande
Nu har regeringen presenterat sin forsknings- och innovationsproposition för de nästkommande fyra åren. Det är flera bra satsningar i propositionen: öronmärkta pengar till life science, AI satsningar och forskningsinfrastruktur. Regeringen pekar också ut området kring prevention och folkhälsa som Cancerfonden driver. Nu är det upp till regionerna att skapa fungerande förutsättningar för att kunna bedriva klinisk forskning inom vården.
Viktigt att regeringen prioriterar gratis HPV-vaccin även nästa år5.12.2024 11:45:30 CET | Pressmeddelande
Idag presenterade Folkhälsomyndigheten nya rekommendationer om vaccination mot HPV. Personer upp till 26 år rekommenderas vaccination och myndigheten slår fast att det finns behov av särskilda vaccinationsinsatser gentemot vissa grupper. Cancerfonden välkomnar beskedet och uppmanar regeringen att agera i linje med rekommendationen så att fler cancerfall kan förebyggas och utsatta grupper skyddas. Samtidigt krävs fortsatt stöd till arbetet med att utrota livmoderhalscancer, där satsningen nu förlängts med sex månader.
Möjlighet att leva väl: Cancerfonden bjuder in sjuksköterskor i Skåne till en heldag med Sveriges främsta forskare inom omvårdnad och palliativ vård.3.12.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Syftet med dagen är att sprida den senaste forskningen inom omvårdnad och ge fler sjuksköterskor möjlighet att ta del av nya forskningsresultat. Sjuksköterskor spelar en avgörande roll i cancerpatientens omvårdnad – från diagnos till behandling och rehabilitering. Trots detta är deras möjligheter till kompetensutveckling ofta begränsade.
Region Kalmar och Värmland först i landet att nå målet för att utrota livmoderhalscancer2.12.2024 09:58:40 CET | Pressmeddelande
Region Kalmar och Värmland är de första regionerna i Sverige som lyckats vaccinera 70 procent av alla kvinnor födda 1994-1999 mot HPV - det virus som kan orsaka livmoderhalscancer. Detta är ett stort genombrott i kampen för att utrota sjukdomen, och en betydelsefull milstolpe som kan bana väg för resten av landet.
Cancerfonden arrangerar konferens om omvårdnadsforskning i Uppsala22.11.2024 07:45:00 CET | Pressmeddelande
Den 25 november 2024 bjuder Cancerfonden in till en heldagutbildning med fokus på omvårdnadsforskning inom cancer- och palliativ vård. Evenemanget är kostnadsfritt och riktar sig till kliniskt verksamma och forskande sjuksköterskor. Konferensen, som är en del av satsningen "Möjlighet att leva väl", hålls i Grönwallsalen på Akademiska Sjukhuset i Uppsala.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum