Nya distanshandelsregler stärker patientsäkerheten
Med de nya reglerna om distanshandel kommer patienter och konsumenter att få en säkrare hemleverans av läkemedel. Det innebär även att motsvarande krav ska gälla för leverans och distribution av läkemedel, oavsett om de skickas från öppenvårdsapotek eller andra försäljningsställen. De nya föreskrifterna börjar gälla den 1 november 2025.
Läkemedelsverket har fattat beslut om nya föreskrifter om distanshandel vid öppenvårdsapotek med tillhörande ändringsföreskrifter och om handel med vissa receptfria läkemedel på andra försäljningsställen än öppenvårdsapotek. I stora delar föreslås samma krav gälla för distribution av läkemedel både från öppenvårdsapotek och andra försäljningsställen.
– I arbetet med att ta fram de nya föreskrifterna har vårt fokus varit att säkerställa att det går att upprätthålla läkemedlets kvalitet och säkerhet vid distribution i hela detaljhandelsledet, säger Annika Babra, enhetschef för apotek och receptfri detaljhandel vid Läkemedelsverket.
Tydligare krav ska främja konsumentsäkerheten
I de nya föreskrifterna finns krav på att den som bedriver distanshandel måste säkerställa att försändelsen når rätt mottagare och att försändelsen inte får lämnas lätt gripbar. Det betyder att läkemedlet i normalfallet kan lämnas i en konsuments postlåda, om läkemedlets kvalitet inte riskerar att påverkas negativt. Försändelsen får dock inte lämnas lätt gripbar, till exempel utanför dörren, ovanpå eller bredvid postlådan eller på annat sätt som gör att obehöriga lätt kan komma åt paketet. Kan det inte lämnas direkt till kunden behöver överlämningen göras via leveransbox eller utlämningställe.
Syftet med de nu beslutade föreskrifterna är att främja konsumentsäkerheten genom tydligare krav på överlämnande av försändelser, egenkontroll av distributionen, uppföljning av avvikelser samt vid anlitande av underleverantörer.
– Såväl receptfria som receptbelagda läkemedel är potenta och känsliga varor som kan vara skadliga för människor, djur eller miljö om de hanteras eller används fel. Det är därför viktigt att minska risken för att obehöriga kommer åt läkemedlen, fortsätter Annika Babra.
Endast ID-krav på särskilda läkemedel och narkotika
I tidigare förslag föreslogs krav på ID-kontroll vid överlämnande av försändelser som innehåller läkemedel som förskrivits på recept. I de nu beslutade föreskrifterna finns bara krav på ID-kontroll vid överlämnande av narkotiska läkemedel och andra särskilda läkemedel. Detta krav finns redan idag.
De nya föreskrifterna kommer att leda till bättre kontroll samt bidra till att försändelser når rätt mottagare och i övrigt hanteras på ett patientsäkert sätt, avslutar Annika Babra.
Träder i kraft den 1 november 2025
Föreskrifterna om distanshandel vid öppenvårdsapotek och föreskrifterna om handel med vissa receptfria läkemedel träder i kraft den 1 november 2025. Till dess gäller de nuvarande reglerna. Att Läkemedelsverket valt att reglerna ska börja gälla först den 1 november 2025 är för att inblandade aktörer ska ha tid att anpassa sig och sina arbetssätt efter de nya föreskrifterna.
Nyckelord
Kontakter
Läkemedelsverkets presstjänst
Tel:018-18 36 25press@lakemedelsverket.seLänkar
- Läkemedelsverkets föreskrifter (HSLF-FS 2024:24) om distanshandel vid öppenvårdsapotek
- Föreskrifter (HSLF-FS 2024:25) om ändring i Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2009:9) om detaljhandel vid öppenvårdsapotek
- Föreskrifter (HSLF-FS 2024:26) om ändring i Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2012:8) om sjukhusens läkemedelsförsörjning
- Läkemedelsverkets föreskrifter (HSLF-FS 2024:27) om handel med vissa receptfria läkemedel
Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
Vården klarar november – trots bristen på infusionsvätskor21.11.2024 13:12:34 CET | Pressmeddelande
Trots att situationen fortsatt är instabil ser vården ut att klara av bristen på infusionsvätskor under november och december. Licensläkemedel, varsam användning i vården och täta samarbeten mellan företag, regioner och myndigheter ser ut att ha gett resultat.
Vi vill ha fler biverkningsrapporter om hormonläkemedel21.11.2024 10:50:52 CET | Pressmeddelande
Hormonläkemedel i gel-, kräm- och sprayform med testosteron och östrogen skulle i sällsynta fall kunna ge biverkningar hos människor och djur i användarens närhet. Som alltid när man upplever biverkningar av ett läkemedel ska man rapportera in detta till Läkemedelsverket.
Nu blir det enklare att rapportera misstänkta biverkningar av djurläkemedel19.11.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Läkemedelsverket har en ny e-tjänst för rapportering av misstänkta biverkningar efter läkemedelsbehandling av djur. Myndigheten uppmanar alla djurägare att rapportera misstänkta biverkningar. Rapporterna är viktiga och används för att övervaka och förbättra säkerheten för djurläkemedel.
Ny e-tjänst ska underlätta biverkningsrapportering för veterinärläkemedel19.11.2024 08:29:00 CET | Pressmeddelande
En ny e-tjänst ersätter tidigare pappersblanketter för att rapportera misstänkta biverkningar efter läkemedelsbehandling av djur. Läkemedelsverket uppmanar all personal inom djurens hälso- och sjukvård att rapportera in misstänkta biverkningar.
Leqembi rekommenderas för behandling av tidig Alzheimers sjukdom15.11.2024 14:03:31 CET | Pressmeddelande
EMA:s humanmedicinska kommitté CHMP har omprövat godkännandet av läkemedlet Leqembi. Slutsatsen i den nya rekommendationen är att fördelarna överväger riskerna i en begränsad patientpopulation av alzheimerpatienter.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum