Lantbrukarnas Riksförbund

Brev med tretåig hackspett landar i region Jämtland

Dela

Tretåig hackspett är en vacker syn. Det tråkiga är att den sätter stop för att använda din arbetsplats. Om du är en av Sveriges 300 000 skogsägare. Därför skickar LRF ett brev med en stansad tretåiga hackspett till socialdemokratiska och moderata beslutsfattare i region Jämtland och dess kommuner i ett försök att uppmärksamma regionens företrädare om att enskilda skogsägare ansvarar för en resurs som inte bara är en ekonomisk tillgång, utan också en viktig del av regionens och Sveriges gemensamma klimat- och miljöarbete. 

Symbolisk tretåig hackspett
Symbolisk tretåig hackspett Foto: LRF. Fri att använda

LRF vill att Grundlagskommittén fullföljer sitt regeringsuppdrag och genomför en enkel justering på den ändring i egendomsskyddet som verkställdes när grundlagen uppdaterades 2010. Regionens- och kommunernas olika företrädare för Socialdemokraterna och Moderaterna kan lyfta grundlagens intentioner till sina partikollegor på riksnivå. Intentionen  att när staten stoppar vanliga människor från att använda sin egendom ska det göras på ett rimligt och rättvist sätt – samt att ersättning ska utgå. För det var så det var tänkt med Sveriges grundlag. Idag är verkligheten att domstolar dömer utifrån dagens rättsosäkra grund vilket leder till att arbetstillfällen och möjligheten att leva och verka på landsbygden riskeras. 

”Vi jord- och skogsbrukare bidrar dagligen och gärna till artrikedomen. Men som staten agerar i dagsläget innebär det samtidigt ett nedläggningshot för oss jord- och skogsägare. Region Jämtland och Sverige har inte råd med långa rättsprocesser som den enda möjligheten för skogsägare att kanske få rätt. Det resulterar endast i att allt fler skogsägare tystnar och tvingas se på när staten gratis stjäl det som grundlagen ska skydda”. 

Säger LRFs förbundsordförande Palle Borgström och fortsätter,

”Till exempel den tretåiga hackspetten. Den klassas som sällsynt och kan därför stoppa avverkning av skog – utan att den enskilda skogsägaren får ersättning för det. Det här är verkligheten runt om i Sverige. Som familjen i Jämtland som hindras från att bruka en del av sin skog då tretåig hackspett kan ha funnits på deras mark – det leder till att generationsskiftet omöjliggörs och att deras mjölkgård står inför nedläggningshot”.

Det här är ett exempel i mängden av drabbade familjer. Frågan är hur ska enskilda jord- och skogsägare ska kunna försörja sig och bidra till en levande landsbygd, när de får betala samhällets gemensamma intressen ur egen ficka? 

”För oss som brukar jord och skog är det självklart att ersättning ska utgå som kompenserar för förlorad inkomst. Det är avgörande för att våga investera i jord- och skogsbruk samt i den gröna omställningen. Annars vete fåglarna hur vi ska kunna motivera framtida generationer att satsa på jord- och skogsbruk”. Avslutar Palle Borgström, LRFs förbundsordförande.

Kontakter

För mera information, kontakta LRF pressavdelning 010-184 40 70

Bilder

Palle Borgström, LRFs förbundsordförande
Palle Borgström, LRFs förbundsordförande
Foto: LRF. Fri att använda
Ladda ned bild
Stansad tretåig hackspett
Stansad tretåig hackspett
Foto: LRF. Fri att använda.
Ladda ned bild

Dokument

Om oss

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är en intresse- och företagarorganisation för det gröna näringslivet med drygt 120 000 medlemmar. Gemensamt för flertalet av medlemmarna är att de har sin bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö. LRF är också en samlande organisation för lantbrukskooperativa företag, som exempelvis Arla och Lantmännen.

LRFs medlemmar driver omkring 60 000 företag och LRF är därmed Sveriges största småföretagarorganisation. Totalt omsätter hela det gröna näringslivet, det vill säga jord- och skogsbruk, trädgård, fiske och vattenbruk samt livsmedels- och skogsindustrier, 151 miljarder kronor, vilket är 3,4 procent av landets BNP. http://www.lrf.se/

Följ Lantbrukarnas Riksförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lantbrukarnas Riksförbund

LRF växtodlingsrapport volym 2: "Vi hade i alla all tur med vädret"3.12.2024 14:09:30 CET | Pressmeddelande

Sveriges växtodlare hade bättre tur med vädret men fick sämre betalt för sina produkter under 2024. Det visar rapporten ”Det ekonomiska läget efter skörd 2024” som följer två fiktiva svenska växtodlingsgårdar av olika storlek och i olika delar av Sverige. Rapporten är producerad av Lantbrukarnas Riksförbund i samarbete med Hushållningssällskapet. ”I prognosen innan sommaren betonade vi att vädret skulle spela en avgörande roll. Så här i efterhand kan vi konstatera att vädret var bättre och kostnaderna lägre. Tyvärr har världsmarknadspriset på spannmål har ätit upp det mesta av den potentiella vinsten.” Säger Malin Hagbardsson, branschansvarig för växtodling på Lantbrukarnas Riksförbund.

LRF om krishandbok för Sveriges lantbrukare: Välkommen handledning, men full ersättning måste utgå till företagen26.11.2024 12:56:03 CET | Pressmeddelande

I torsdags lanserades broschyren Om krisen eller kriget kommer – till Sveriges lantbruksföretagare, ett nytt stöd som ska hjälpa lantbrukare att stärka krisberedskapen på gård. "Broschyren är välkommen och kan utgöra ett bra stöd för att stärka beredskapen på gårdsnivå, men för att lantbrukare ska kunna genomföra extra investeringar i ökad krisberedskap krävs att staten tar fullt ansvar och ersätter företagen för till exempel lagerhållning av insatsvaror eller säkrad el – och vattenförsörjning.” Säger Anna Karin Hatt, vd på Lantbrukarnas Riksförbund.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye