Klimatförändringarna orsakar svängiga skördar
Jordbruksverket beräknar att den svenska spannmålsskörden landar på 5,1 miljoner ton 2024, en ökning med 18 % jämfört med katastrofåret 2023. ”Vi ser alltmer ojämna skörderesultat och det beror på ett förändrat klimat.” Säger Fredrik Andersson, jordbrukare och förbundsstyrelseledamot Lantbrukarnas Riksförbund.
Trots att årets spannmålsskörd landar på 5,1 miljoner ton, vilket är en ökning från förra årets nivå, ligger den fortfarande 6 % under genomsnittet för de senaste fem åren.
Förra året nådde den svenska spannmålsskörden endast 4,3 miljoner ton, vilket motsvarar cirka 20 % under normalnivån. Ett annat svagt skördeår var 2018, då extrem torka resulterade i en total skörd på endast 3,2 miljoner ton – långt ifrån den årliga spannmålskonsumtionen på drygt 4 miljoner ton
”Klimatförändringarna skapar stora utmaningar ute på åkrarna samtidigt som vi behöver hantera en orolig omvärld med otroligt volatila kostnader och intäkter vilket försvårar långsiktig planering och viktiga investeringar som klimatanpassning”. Säger Fredrik Andersson, jordbrukare och förbundsstyrelseledamot Lantbrukarnas Riksförbund.
LRF förutspår 1,5 miljarder i ökade skördeintäkter för svenskt jordbruk
Enligt LRF:s beräkningar motsvarar årets skördeökning för spannmål 0,8 miljoner ton ungefär 1,5 miljarder kronor i ökade skördeintäkter jämfört med i fjol. För en gård med 100 hektar spannmål innebär det ökade intäkter på drygt 200 000 kronor jämfört med 2023, vilket i många fall fortfarande innebär ett minusresultat när alla kostnader beaktats.
”Årets skörd är ett steg i rätt riktning, men faktum är att den hade behövt vara mycket bättre. Det ekonomiska läget är och förblir väldigt skört för många jordbruksföretag.” Säger Fredrik Andersson, jordbrukare och förbundsstyrelseledamot Lantbrukarnas Riksförbund och fortsätter:
”Det är bara ekonomiskt hållbara företag som kan göra de investeringar som krävs för att möta ett förändrat klimat, på ett sätt som är bra både för människa och miljö. Men då måste man se till att den svenska bonden får rätt förutsättningar att göra de investeringar som krävs för att klimatsäkra svensk matproduktion.”
Om LRF:s beräkningar:
När vi beräknat det förändrade skördevärdet mellan 2023 och 2024 har vi använt ett schablonmässigt spannmålspris på 2 kr/kg. Vi har inte värderat skördarna av oljeväxter och baljväxter och övergripande neutraliseras en bättre skörd av baljväxter av en lägre skörd av oljeväxter 2024. Förändrade bärgningskostnader för skörden mellan 2023 och 2024 har heller inte vägts in.
Kontakter
För mera information, kontakta LRF pressavdelning 010-184 40 70
Bilder
Om oss
Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är en intresse- och företagarorganisation för det gröna näringslivet med drygt 120 000 medlemmar. Gemensamt för flertalet av medlemmarna är att de har sin bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö. LRF är också en samlande organisation för lantbrukskooperativa företag, som exempelvis Arla och Lantmännen.
LRFs medlemmar driver omkring 60 000 företag och LRF är därmed Sveriges största småföretagarorganisation. Totalt omsätter hela det gröna näringslivet, det vill säga jord- och skogsbruk, trädgård, fiske och vattenbruk samt livsmedels- och skogsindustrier, 151 miljarder kronor, vilket är 3,4 procent av landets BNP. http://www.lrf.se/
Följ Lantbrukarnas Riksförbund
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Lantbrukarnas Riksförbund
LRF kommenterar: Grönt ljus för gårdsförsäljning av alkoholdrycker i Sverige9.1.2025 09:45:11 CET | Pressmeddelande
EU-kommissionen har nu dragit slutsatsen att Sveriges förslag till gårdsförsäljning är tillräckligt proportionerligt och inte kommer ha någon reell inverkan på den gemensamma marknaden. Detta innebär att gårdsförsäljning kan införas i Sverige redan i sommar (den 1 juni 2025).
1995: En stabil grund för införande av naturrestaureringslagen i Sverige20.12.2024 16:02:20 CET | Pressmeddelande
Regeringen klargör i regleringsbrevet till Naturvårdsverket att referensarealen för att en skoglig naturtyp ska anses ha god bevarandestatus ska utgå från 1995 års nivå. Detta har stor betydelse för 10 000-tals jord- och skogsbrukare och påverkar Sveriges implementering av EU:s Naturrestaureringslag. Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket har tidigare uppskattat kostnaden till närmare 100 miljarder kronor för att uppnå målen enligt Sveriges tidigare sätt att rapportera. Sveriges rapportering har skiljt sig från övriga EU-länder. Med 1995 som referensmål innebär det att Sverige får liknade ambitionsnivå som flertalet EU-länder.
Ersättningsrätt i Skogsutredningens delbetänkande19.12.2024 15:55:39 CET | Pressmeddelande
Skogsutredningens förslag kan skapa ett tydligt regelverk för skogen och öka rättssäkerheten för landets skogsägare. Positivt för landets enskilda skogsägare vars förutsättningar de senaste åren har varit osäkra. Dyra och långdragna rättsprocesser påverka stabilitet och långsiktighet inom skogen. Vilket sin tur riskerar att svenska skogsägare tappar investeringsvilja och konkurrenskraft. LRF välkomnar förslag för långsiktigt och konkurrenskraftigt skogsbruk som bidrar till tillväxtfrämjande åtgärder likväl som insatser som främjar naturvård och biologisk mångfald.
Sänkt styrränta - stor betydelse för lantbrukets framtidstro19.12.2024 09:31:25 CET | Pressmeddelande
LRF ser positivt på att Riksbanken sänker styrräntan med 0,25 procentenheter till 2,50 procent. Det är motiverat av allmänna ekonomiska skäl och räntesänkningen har stor betydelse för framtidstron inom de gröna näringarna.
Var rädd om naturen i jul – en påminnelse om allemansrätten13.12.2024 10:08:00 CET | Pressmeddelande
Julen närmar sig och med den kommer traditionen att dekorera hemmet med granris, mossa och kanske en vacker julgran. Men, vad får man egentligen plocka i skogen?
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum