Stockholms läns sjukvårdsområde

Rätt läkemedelsbehandling hjälper vid samtidig adhd och beroende visar ny forskning

Dela

En avhandling från Karolinska Institutet som presenteras idag undersöker sambandet mellan adhd och beroendetillstånd och hur patienter med båda diagnoserna bäst kan behandlas. Resultaten visar att läkemedelsbehandling kan förbättra både adhd-symptom och substansbruk. En av studierna visar också att många patienter med båda diagnoserna inte får behandling för sin adhd och att behandlingsstrategier varierar stort.  

-Vi har sett att läkemedelsbehandling av adhd hos patienter med samsjuklighet i beroendetillstånd förbättrar adhd-symptomen och kan eventuellt minska substansanvändningen. Att centralstimulerande läkemedel var kopplat till minskad alkoholkonsumtion för individer med alkoholberoende och adhd är särskilt viktigt då det inte finns några studier som visat detta tidigare. Detta är lovande för en patientgrupp som ofta har svårt att hitta rätt behandling, säger Christoffer Brynte, specialistläkare och nybliven medicine doktor i Johan Francks forskargrupp vid Centrum för psykiatriforskning.

Enligt Christoffer Bryntes avhandling har personer med både adhd och beroendetillstånd (beroende av alkohol eller andra droger) ofta mer allvarliga symptom och negativa konsekvenser än de som bara lider av en av diagnoserna, bl a högre grad av impulsivitet och neurokognitiva besvär i ett bredare spektrum än de som enbart har adhd. Studierna som ingår i avhandlingen visar att centralstimulerande läkemedelsbehandling för adhd minskade självrapporterade adhd-symptom och färre dagar med intensiv alkoholkonsumtion efter 3 och 9 månader, men effekten på användning av illegala substanser var inte entydig. Psykologisk behandling för adhd var också kopplad till färre dagar med intensiv alkoholkonsumtion

180 mg metylfenidat, en förhållandevis hög dos av adhd-läkemedel, var kopplat till förbättrad neurokognition, så som arbetsminne, impulskontroll och koncentration, samt minskade självrapporterade adhd-symptom och drogsug hos patienter med samsjuklighet av amfetaminberoende och adhd.

I avhandlingen jämfördes också behandlingar för vuxna patienter med både adhd och beroendetillstånd hos ett antal vårdgivare i Sverige, sju andra europeiska länder och USA. Resultaten visade att många patienter inte får adhd-behandling, även vid högspecialiserade behandlingscentra, och att det fanns omotiverade skillnader i behandlingsstrategier mellan olika centra.

-Resultaten visar att behandlingen är effektiv, men fler kliniska studier behövs för att bättre förstå de mest effektiva kombinerade behandlingarna för både adhd och substansbrukssyndrom. Behandlingarna skiljer sig mellan länder och regioner, och här behöver vården standardiseras så att behandlingsrekommendationer följs. Detta är avgörande för att säkerställa jämlik vård för alla patienter, oavsett var de söker vård, säger Johan Franck, professor, överläkare och huvudhandledare för avhandlingen.

Nyckelord

Kontakter

Johan Franckprofessor, överläkare och huvudhandledare för avhandlingen

johan.franck@ki.se

Länkar

SLSO ansvarar för Region Stockholms egenägda hälso- och sjukvård inom områdena psykiatri, primärvård, geriatrik, ASIH, närakuter, somatisk specialistvård, habilitering och hjälpmedel samt ansvarar för Regionalt kunskapscentrum för kris och katastrofpsykologi. Vi bedriver också omfattande forsknings- och utvecklingsverksamhet inom dessa områden tillsammans med Karolinska Institutet (KI) och andra lärosäten. Tillsammans är vi cirka 12 000 medarbetare och en av Sveriges största vårdgivare.

Följ Stockholms läns sjukvårdsområde

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms läns sjukvårdsområde

KBT mot sömnlöshet hjälper även mot depression18.6.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Forskare verksamma vid Psykiatri Sydväst i Region Stockholm har visat att psykologisk behandling för insomni, sömnlöshet, ofta hjälper även vid depressiva symtom. En färsk studie ger stöd för att man bör överväga att i första hand ge kognitiv beteendeterapi (KBT) för insomni när en patient har både insomni och depression, istället för KBT för depression. KBT för insomni är nämligen hjälpsamt mot både depression och insomni samtidigt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye