Papporna i fokus - tre samtal med Alexandra Pascalidou
Författaren, journalisten och dramatikern Alexandra Pascalidou leder tre samtal med inbjudna gäster om papporna, maskuliniteten och våldet och möjligheterna till förändring. Medverkar gör bland annat regissören Alexander Salzberger och René Lobos. Den 28 november, 12 februari och 6 mars.

I vår blir Alexandra Pascalidous intervjubok Var är papporna? teater. Verkliga vittnesmål från män i kriminalitet och utanförskap i Sverige i dag tar plats på scenen och speglas mot antikens tidlösa tragedier i pjäsen Papporna.
För att lyfta tematiken ges tre samtal som på olika sätt belyser manlighet och våld. Biljetterna, som är kostnadsfria, släpps idag.
–För att förstå våldet måste vi förstå manligheten och maskulinitetsnormerna som reproduceras sen tidernas begynnelse. Män är överrepresenterade som både offer och förövare och för att befria dem från det arvet och bryta våldsspiralen behöver vi reflektera över orsak och verkan. I dessa samtal söker vi sanningar och lösningar som sällan ges utrymme, säger Alexandra Pascalidou.
Innehåll och medverkande i samtalen i datumordning.
Vi måste prata om papporna
Alexandra Pascalidou, regissören Alexander Salzberger och journalisten Shahab Ahmadian, ordförande i MÄN som jobbar för jämställdhet och mot mäns våld, i ett samtal om att göra konst av verkliga berättelser och om manlighet och föräldraskap.
Den 28 november på Lilla scenen.
Manligheten – en nulägesbild
Ett samtal om hur mansrollen ser ut i dagens Sverige. Hur hänger den ihop med dagens gängproblem? Medverkar gör Alexandra Pascalidou, Samir Sabri, en av papporna i boken som lämnat kriminaliteten och idag föreläser om att bryta negativa mönster, Susanne Strand, docent i kriminologi och Jamkid, artist och en av papporna i boken.
Den 12 februari på Lilla scenen.
Finns det hopp? (följt av en öppen repetition av Papporna)
Ett samtal om möjligheten till förändringen. Går det att få unga kriminella män att byta bana? Medverkar gör: Alexandra Pascalidou, René Lobos, exkriminell som idag arbetar med avhopparprogram, Maritha Ogilvie, socialpedagog och förälder till mördad son, och Clark Olofsson, svensk brottsling och en av Sveriges mest ökända personer inom kriminalhistorien.
Den 6 mars på Lilla scenen.
Papporna har premiär på Lilla scenen den 17 april. Medverkar gör: David Fukamachi Regnfors, Razmus Nyström, Magnus Roosmann, Nemanja Stojanovic, Christoffer Svensson, Francisco Sobrad m.fl.
Nyckelord
Kontakter
Lena TörnerPressansvarig
Tel:0703-72 61 47lena.torner@dramaten.seBilder



Om oss
Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Vd är Kitte Wagner och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.
Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.
Följ Dramaten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Dramaten
Dramaten presenterar hösten 202519.3.2025 13:21:31 CET | Pressinbjudan
Onsdagen den 9 april kl. 09.30-10.30 i Dramatenbaren
Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj till Dramaten12.3.2025 09:04:29 CET | Pressmeddelande
Den 25 mars, på Belarus frihetsdag, presenterar Dramaten.Doc Svetlana Aleksijevitjs bok Tiden Second hand som gestaltad läsning. Därefter sker ett exklusivt samtal mellan författaren och Dmitri Plax. På Lilla scenen.
Juloratoriet i regi av Linus Tunström27.2.2025 09:08:17 CET | Pressmeddelande
Relationen far och son är i fokus när Linus Tunström sätter upp Göran Tunströms minnesrika skildring av en familj i tre generationer. – Jag är nyfiken på vad denna rika familjeberättelse kan locka fram ur mig nu, själv pappa, i en annan tid, i ett helt annat sammanhang, säger Linus Tunström. Premiär på Stora scenen den 22 mars.
Hinkemann – absurd tragedi om krig och kärlek20.2.2025 09:24:12 CET | Pressmeddelande
Dramaten sätter för första gången upp Hinkemann, av den tyska dramatikern Ernst Toller. I händerna på den uppmärksammade regissören Anja Suša blir det en färgstark, samhällskritisk och absurd uppsättning i cirkusmiljö. Premiär på Lilla scenen 13 mars.
Dramaten och Nationalmuseum inleder samarbete18.2.2025 09:01:20 CET | Pressmeddelande
Carl Larssons takmålning Dramats skapelse visas för bebisar mellan 3-11 månader och medföljande vuxna under ledning av Nationalmuseums konstpedagoger. Högstadieelever erbjuds workshop om kroppsideal i utställningen Kroppen efter att ha sett Sandra Beijers pjäs Glow up på Dramaten. Detta är två inledande samarbeten mellan Unga Dramaten och Nationalmuseum under våren och hösten.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum