Ny hjärtmodell av mänskliga celler ska förklara uppkomsten av hjärtsjukdomar
Forskare vid Örebro universitet har skapat en modell av ett hjärta med hjälp av mänskliga celler. Målet är att förstå vad som orsakar hjärt- och kärlsjukdomar, och varför infektioner kan öka risken att drabbas av dem.
– I första studien ska vi undersöka blod från influensapatienter som sökt akutvård, säger forskaren Geena Paramel.
Sedan i somras har Geena Paramel, filosofie doktor i biomedicin, arbetat med att ta fram en miniversion av ett mänskligt hjärta. Med hjälp av australiensiska forskare har hon nu lyckats skapa en modell bestående av mänskliga hjärtceller.
– Det unika är att den består av tre olika sorters celler, och det kommer att ge oss djupare förståelse än tidigare modeller som bara har en typ av celler. Förutom hjärtmuskelceller består modellen av fibroblaster som fungerar som hjärtats stödjeceller samt endotelceller som finns i hjärtats blodkärl. Modellen kan också hjälpa oss förstå sjukdomsmekanismer som inte går att se i djurstudier eftersom möss och råttor saknar vissa gener som vi människor har, säger Geena Paramel.
Hjärtmodellen föreställer mänsklig vävnad som kan efterlikna hjärtats funktioner. Den är knappt synbar med blotta ögat, men med hjälp av mikroskop kan man se hur modellen drar ihop sig precis som ett bultande hjärta. Forskarna har visat att modellen fungerar och nu startar nästa projekt där den ska användas för att undersöka olika sjukdomstillstånd.
– Vi vet att vissa infektioner ökar risken att drabbas av till exempel stroke och hjärtattack, men vi vet inte varför. Nästa steg är att tillsätta blodplasma från influensapatienter till modellen för att se hur det påverkar hjärtcellerna på molekylär nivå.
Blodproverna kommer från influensapatienter som sökt vård vid akutmottagningarna vid Universitetssjukhuset Örebro och Karlskoga lasarett. Anna Nordenskjöld, docent vid Örebro universitet och överläkare i kardiologi vid Hjärt-Lung-Fysiologiska kliniken på Universitetssjukhuset, ser många användningsområden med den nya hjärtmodellen.
– Den består av tre celltyper som alla är viktiga för att det mänskliga hjärtat ska fungera och som vi därför är mycket intresserade av. I mikroskop ser vi att cellstrukturen slår, och vi kan mäta med precision vad som händer med cellernas förmåga när de utsätts för olika typer av ämnen som finns i patienters blod, läkemedel eller gifter, säger hon.
Även Simon Athlin, docent vid Örebro universitet och överläkare vid Infektionskliniken på Universitetssjukhuset Örebro, ser stora möjligheter med att använda modellen för viktiga forskningsfrågor.
– Man kan studera hur substanser och biologiska molekyler som cirkulerar i blodet påverkar hjärtat utan att behöva utföra tester på enskilda patienter. Det här är också något som forskningsfinansiärer vill se mer av istället för djurförsök, säger Simon Athlin.
På längre sikt ser han att modellen skulle kunna användas för att ta fram nya mediciner som skyddar hjärtat vid exempelvis influensa, genom att dämpa immunförsvarets påverkan på hjärtmuskelcellerna.
– Även om det ligger i framtiden så skapar vår modell de rätta förutsättningarna för att kunna studera effekten av nya medicinkandidater, säger Athlin.
En annan fördel är att hjärtmodellen sammanför forskare från olika områden.
– I projektet möts grundforskare och kliniker från två olika specialiteter – och vi kan lära och inspirera varandra. Jag som kliniskt verksam kardiolog träffar nästan aldrig grundforskare i vanliga fall, säger Anna Nordenskjöld.
Hjärtmodellen som gör det möjligt att studera hur celler i hjärtat interagerar med varandra har finansierats av KK Stiftelsen i projektet Novel approaches to identify protein signatures and immune mechanisms underlying influenza induced cardiac pathogenesis in humans: focus on comprehensive proteomics and in vitro human heart microenvironment.
Forskingen utförs vid Cardiovascular Research Centre (CVRC), en translationell forskningsgrupp vid Örebro Universitet och Universitetssjukhuset i Örebro/Region Örebro Län.
Läs mer: https://www.oru.se/english/research/research-projects/rp/?rdb=p2734
Nyckelord
Kontakter
För mer information kontakta: Geena Paramel 072-786 35 03, Geena.Paramel@oru.se
Linda HarradinePressansvarig och enhetschefKommunikation och samverkansstöd
Tel:019 301470Tel:0706 431470linda.harradine@oru.seBilder
Länkar
Om oss
Örebro universitet är ett bredduniversitet med starka professionsutbildningar och forskning som spänner över 36 ämnen inom alla vetenskapliga fält. Vi har 15 000 studenter, 85 utbildningsprogram på grundnivå och avancerad nivå och ett stort utbud av fristående kurser. Örebro universitet har samlat spetskompetens inom tre profilområden: AI och robotik, Mat och hälsa och Föroreningar och samhälle.
Följ Örebro universitet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Örebro universitet
Nödvändigt med specialistutbildning för socionomer14.11.2024 10:00:00 CET | Pressmeddelande
Socionomutbildningen behöver förstärkas med vidareutbildningar på avancerad nivå. Det är slutsatsen i en rapport som nu överlämnas till socialtjänstministern och utbildningsministern. – Det krävs en utveckling av specialistkompetenser inom området för att möta dagens samhällsutmaningar, säger Alexandru Panican, professor i socialt arbete vid Örebro universitet och medförfattare till rapporten.
Studie visar för första gången att avföringsprover mäter tarmbakterier tillförlitligt13.11.2024 07:36:39 CET | Pressmeddelande
– Vi har för första gången visat att enklare avföringsprover är en bra spegel av hur det ser ut inne i tjocktarmen, säger Julia Rode, forskare i medicin vid Örebro universitet Studien visar också att topsning ger samma tillförlitliga resultat som prover på avföringen.
Två kandidater återstår till posten som rektor vid Örebro universitet12.11.2024 12:00:14 CET | Pressmeddelande
I januari ska Örebro universitets nya rektor utses. Nu är det klart vilka två kandidater som har gått vidare i processen. Det är professorerna Anna-Karin Andershed, Örebro universitet, och Åke Ingerman, Göteborgs universitet.
Innovativ forskning från Örebro universitet på IVA:s 100-lista12.11.2024 09:16:23 CET | Pressmeddelande
Tre Örebroprojekt finns med på Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens topp 100-lista över forskningsprojekt med störst potential att komma till nytta i samhället: NanoSafety2, Green-AI och Campus.AI. – En ära. Det stärker mitt engagemang för att använda AI till samhällets nytta, säger professor Amy Loutfi, som står bakom projektet Green-AI.
Prisbelönt forskning: En skräddarsydd policy kan minska säkerhetsincidenter7.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Örebroforskaren Elham Rostami har utvecklat en webbaserad programvara som gör det enklare att utforma en säkerhetspolicy för anställda. Hennes avhandling i informatik har nu belönats med Börje Langefors Award 2024. – Det är en otrolig ära att få ta emot den här utmärkelsen och jag blir både tacksam och stolt, säger hon.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum