Ny rapport: Föråldrat plansystem boven bakom bostadsbrist och segregation
En ny Ratio-rapport med rubriken Den planerade bostadsbristen, av Jan Jörnmark, docent i ekonomisk historia, visar hur Sveriges plansystem under decennier förhindrat byggandet av småhus och förvärrat sociala problem i både tätorter och glesbygd.
Rapporten visar att det svenska plansystemet blivit oförmöget att hantera de utmaningar som vuxit fram under de senaste 30–40 åren. Bland annat pekar rapporten på:
- Stagnerat småhusbyggande: Produktionen av småhus, särskilt efterfrågade av yngre barnfamiljer, har negligerats trots stigande priser och ökande efterfrågan.
- Tilltagande segregation: Kommunernas översiktsplaner saknar verktyg för att systematiskt analysera och minska segregation i socialt utsatta områden.
- Glesbygdens eftersatta behov: Planeringen har genom att prioritera förtätning i och kring centralorter ignorerat de unika utmaningar som glesbygden står inför, vilket bidragit till att ytterligare förvärra problem med exempelvis undermålig infrastruktur, offentlig service och avfolkning.
Rapporten kritiserar de vanligt förekommande skrivningarna om förtätning och blandade boendeformer, men som i praktiken leder till att flerfamiljshus med hyresbostäder prioriterats framför småhus och ägda boenden, med ökad segregation i redan utsatta områden som följd.
Som en lösning lyfter författaren fram den tyska ISEK-planeringen. Modellen, som har använts framgångsrikt i Tyskland sedan början av 2000-talet, bygger på systematiska analyser och konkreta åtgärder för att integrera stadsdelar och skapa hållbara boendemiljöer. Det kan handla om åtgärder som rivning och ombyggnad av eftersatta bostadsområden, förbättrad kollektivtrafik för att koppla utsatta stadsdelar till stadskärnor, samt investeringar i offentliga miljöer som skolor och parker för att höja områdets attraktivitet.
- Vårt plansystem har fastnat i gamla mönster, som inte möter behoven hos vare sig yngre barnfamiljer, utsatta stadsdelar eller glesbygdsområden. Tyskland har visat att det går att kombinera lokala analyser med konkreta åtgärder för att skapa attraktiva boendemiljöer – det är en modell vi borde inspireras av, säger docent, Jan Jörnmark.
Lansering och seminarium
Rapporten presenteras på Ratio tisdagen den 19 november kl 12:00, och kommenteras av flera experter från byggbranschen. Mer info och anmälan här.
Rapporten finns tillgänglig via Ratios hemsida från kl 11:00 samma dag.
Kontakter
Dennis JernkrookPressansvarig
Presskontakt
Bilder
Följ Ratio
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Ratio
Ny rapport: Organiserad kriminalitet hotar konkurrenskraft och företagande17.10.2024 13:00:00 CEST | Pressmeddelande
I den nya Ratio-rapporten ”Från det nordiska guldet till det svenska tillståndet” kartlägger nationalekonomen Anna Thoursie den organiserade kriminalitetens allvarliga påverkan på företag och företagande i Sverige. Rapporten ger en överblick hur kriminella företag underminerar sund konkurrens och presenterar förslag på åtgärder för att motverka utvecklingen.
Ny studie: Så påverkar AI-kompetens din lön8.8.2024 15:28:01 CEST | Pressmeddelande
Forskning tyder på en lönepremie för nyanställda inom jobb som kräver AI-kompetens. Men en bredare lönekonkurrens uteblir.
Forskare: Orealistiska språkkrav inom äldreomsorgen30.5.2024 15:24:52 CEST | Pressmeddelande
Det behöver skapas flera enkla jobb inom vård och omsorg, där lägre spårkkrav kan tolereras. Det skriver Fanny Forsberg Lundell, professor i franska vid Ratio och Stockholms universitet, och Philip Rehnberg, masterstudent i demografi och uppsatsstudent vid Ratio i en debattartikel i Dagens samhälle. Samtidigt som språkkraven inom äldreomsorgen skärps nationellt, visar författarna i den nya rapporten, "Alla ska snabbt lära sig svenska", att många nyanlända inte har förutsättningarna att nå de politiskt fastställda kraven.
Ny rapport från Ratio: Begränsa rätten till sympatiåtgärder och inför ett proportionalitetskrav22.5.2024 13:00:00 CEST | Pressmeddelande
I en ny Ratio-rapport utforskar nationalekonomen och statsvetaren Nils Karlson förekomsten av sympatiåtgärder på den svenska arbetsmarknaden och dess konsekvenser för företag, arbetstagare och samhället i stort. Rapporten föreslår att rätten till sympatiåtgärder begränsas och att ett proportionalitetskrav införs.
Välkommen på rapportlansering: Om sympatiåtgärdernas logik och praktik17.5.2024 13:53:43 CEST | Pressmeddelande
I Sverige är möjligheten att ta till sympatiåtgärder såväl generös som omstridd. Vissa menar att sympatiåtgärderna bidrar till att vårt land har få utbrutna arbetsmarknadskonflikter medan kritikerna hävdar att regelverket är förlegat, med hänsyn till nutidens sammankopplade värdekedjor och global konkurrens. Klart är dock att sympatiåtgärder drabbar parter som inte är direkt berörda av en konflikt, något som på senare tid varit särskilt uppmärksammat i och med Teslakonflikten. I en ny rapport kartlägger Nils Karlson, professor i statsvetenskap, sympatiåtgärdernas historia, logik, praktik och konsekvenser. Vilka är sympatiåtgärdernas avsedda och oavsedda effekter? Vilka kostnader är förenade med sympatiåtgärdernas användning? Och finns det skäl att förändra regelverket kring dessa stridsåtgärder? Rapporten kommenteras av en panel bestående av: German Bender, utredningschef, tankesmedjan Arena Idé Elisabeth Thand Ringqvist, riksdagsledamot (C) Oliver Rosengren, riksdagsledamot (M) Modera
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum