Så kan sopslarvet i avfallsrummen minska
Fler bostadsbolag rapporterar problem med nedskräpning, dumpning och felaktig avfallshantering i och runt om soprum. Det kan leda till ökade kostnader och skapa otrivsel bland boende. Men det finns lösningar: en nyligen genomförd beteendestudie av Håll Sverige Rent, Nordic Behaviour Group och Stadsmissionen Östergötland hos ett större bostadsbolag visar att insatser för att minska olovlig dumpning gett tydliga resultat – 38 % färre olovliga dumpningar och 57 % förbättrad miljö i grovsoprummen.

Illaluktande, felsorterade och dumpade sopor är tyvärr en vanlig syn i många soprum runt om i landet och kostnaderna för avfallshantering och nedskräpning har blivit ett växande problem för många bostadsbolag.
– Skräp föder skräp och därför är det viktigt att hålla rent och snyggt även i soprum. Om någon väl börjat sortera fel, dumpa eller skräpa ner är det lätt att andra följer efter. Det kan bli både dyrt och tråkigt, säger Linnéa Bergman, verksamhetsutvecklare för område stad på Håll Sverige Rent.
Beteendestudie för att minska sopslarv
Under våren 2024 genomförde Håll Sverige Rent tillsammans med Nordic Behaviour Group, Stadsmissionen Östergötland och Hyresbostäder i Norrköping en beteendestudie i syfte att minska olovlig dumpning i och runt om soprum, förbättra miljön och öka trivseln bland de boende.
I studien, som genomfördes under februari till maj, framkom fyra beteendeinsikter kring varför de boende inte agerar rätt i soprummen; kunskapsbrist, tillgänglighetsbrist, upplevd norm och motivationsproblem. Utifrån detta gjordes flera insatser för att förbättra avfallshanteringen och minska nedskräpningen.
-
Informationsblad och affischer delades ut till boende och skyltningen vid miljörummen förbättrades.
-
Ungdomar engagerades som miljöambassadörer för att stärka medvetenheten och sammanhållningen i området.
-
Fler fraktionskärl sattes in för enklare sortering och särskilda ytor markerades upp för skrymmande avfall.
-
Kameraattrapper och övervakningsskyltar installerades för att avskräcka dumpning och sms skickades ut vid incidenter för att påminna boende om regler.
Bättre miljö, lägre kostnader och ökad trivsel bland boende
Insatserna gav tydliga resultat. Den olovliga dumpningen av grovavfall minskade med 38 % och miljön i grovsoprummen förbättrades med 57 %. När man jämförde fakturor från samma period 2023 och 2024 hade kostnaden minskat med 42 % för extrainsatta grovavfallskostnader. Insatserna bidrog också till en ökad trivsel bland de boende.
– Vi såg framför allt färre incidenter och att de allra värsta situationerna minskade kraftigt vilket bidrog till lägre kostnader för transport och sanering. Flera boende uppgav också att de numera känner större trivsel i sina soprum, säger Jacob Jaldeland, Projektledare Kommunikation, Hyresbostäder i Norrköping.
________________________________________
Mer om studien
Beteendestudien genomfördes mellan 12 februari och 31 maj i bostadsområdet Ringdansen i Norrköping. Studien inleddes med en kartläggningsfas för att förstå problemet och vad som hindrar boende från att göra rätt, följt av genomförande av konkreta insatser och utvärdering. I de aktuella avfallsutrymmena gjorde ungdomar från Trygga Orten mätningar av skräp innan, under och efter insatsernas genomförande.
Mätningarna genomfördes av två ungdomar som fotograferade grovsoprummen två gånger i veckan. Bilderna samlades in varje vecka under överinseende av beteendevetare från Nordic Behaviour Group som sedan kodade bilderna utifrån en skala som utvecklats för att bedöma och klassificera hur allvarlig en nedskräpningsincident var.
Beteendestudien gjordes inom ramen för Trygga Orten. Initiativet skapar möjligheter för unga i utsatta områden att förebygga utanförskap och nedskräpning i ett unikt utvecklingsprogram. Bakom initiativet står Stadsmissionen och Håll Sverige Rent och finansieras med stöd från Postkodlotteriet.
Resultatet av studien finns sammanställt i rapporten "Beteendestudie för förbättrad grovavfallshantering inom bostadsområden”
Nyckelord
Kontakter
Linnéa BergmanVerksamhetsutvecklare område StadHåll Sverige Rent
Tel:072-142 65 47linnea.bergman@hsr.seCecilia LiedbergPR-ansvarigHåll Sverige Rent
Tel:076-807 03 25cecilia.liedberg@hsr.seBilder

Om oss
Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.
Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.
Följ Håll Sverige Rent
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent
Skräpet – en festmåltid för råttorna16.4.2025 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
Vårsolen lockar fler människor ut på stan, och med uteserveringar och picknick ökar också mängden skräp i våra städer. Men det vi lämnar efter oss blir en festmåltid för en oönskad gäst – råttan.
Här är de bäst i Sverige på att engagera barn i skräpplockning14.4.2025 08:35:00 CEST | Pressmeddelande
Håll Sverige Rents stora Skräpplockardagar har varit i gång sex veckor och redan nu är nästan 600 000 personer anmälda, varav 500 419 barn. I Stockholm plockar nu drygt var tredje barn skräp, i Göteborg var fjärde och i Malmö var femte. Bäst av alla är de just nu i Arjeplog i Norrbottens län där 9 av 10 barn i åldern 1–16 år i kommunen plockar skräp.
Nya siffror: så mycket skräpar vi ner i Sverige8.4.2025 08:30:00 CEST | Pressmeddelande
I dag släpper Håll Sverige Rent sin årliga Skräprapport med ny statistik, fakta och analyser om nedskräpningen i Sverige. Rapporten följer trender kring nikotinskräp – fimpar, snus och vejps – samt lustgastuber, och granskar det förbjudna och reglerade skräpet, såsom plastkorkar, engångsmuggar och plastpåsar. Nya mätningar visar hur många skräp du passerar under en kilometers promenad till jobbet, och en djupdykning i skräpet på svenska stränder avslöjar alarmerande nivåer längs Västerhavets kust. LADDA NER SKRÄPRAPPORTEN 2025 - KLICKA HÄR
Håll Sverige Rent lanserar "Fräschify 3000" – ett aprilskämt om ett verkligt skräpproblem31.3.2025 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Fimpar, snus och godisförpackningar är inte bara en vanlig syn i svenska städer – det är ett miljöproblem som kostar samhället över en halv miljard kronor om året. Skräpet skadar djur, natur och får människor att känna sig mindre trygga och trivsamma i sin omgivning. Ändå är det många som låter bli att slänga sitt skräp i papperskorgen – ofta för att det känns för kladdigt och ofräscht att hantera. Därför lanserar Håll Sverige Rent den 1 april kampanjen Fräschify 3000 – en humoristisk kommunikationskampanj med ett allvarligt budskap.
Så hög är kommunernas nota för skräpstädning24.3.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Senast den 31 mars ska alla Sveriges kommuner rapportera in sina kostnader för att hantera nedskräpningen. Detta enligt en förordning som bygger på principen att förorenaren betalar. Nu ska de som producerar vissa engångsplastprodukter stå för sin del av skräpnotan. Den senaste rapporteringen visar att kostnaderna för nedskräpning översteg en halv miljard kronor. Här kan du se vad skräpet kostar i varje kommun.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum