Håll Sverige Rent

Så kan sopslarvet i avfallsrummen minska

Dela

Fler bostadsbolag rapporterar problem med nedskräpning, dumpning och felaktig avfallshantering i och runt om soprum. Det kan leda till ökade kostnader och skapa otrivsel bland boende. Men det finns lösningar: en nyligen genomförd beteendestudie av Håll Sverige Rent, Nordic Behaviour Group och Stadsmissionen Östergötland hos ett större bostadsbolag visar att insatser för att minska olovlig dumpning gett tydliga resultat – 38 % färre olovliga dumpningar och 57 % förbättrad miljö i grovsoprummen.

Fler bostadsbolag rapporterar problem med nedskräpning, dumpning och felaktig avfallshantering i och runt om soprum. Foto: Nordic Behaviour Group
Fler bostadsbolag rapporterar problem med nedskräpning, dumpning och felaktig avfallshantering i och runt om soprum. Foto: Nordic Behaviour Group

Illaluktande, felsorterade och dumpade sopor är tyvärr en vanlig syn i många soprum runt om i landet och kostnaderna för avfallshantering och nedskräpning har blivit ett växande problem för många bostadsbolag.  

– Skräp föder skräp och därför är det viktigt att hålla rent och snyggt även i soprum. Om någon väl börjat sortera fel, dumpa eller skräpa ner är det lätt att andra följer efter. Det kan bli både dyrt och tråkigt, säger Linnéa Bergman, verksamhetsutvecklare för område stad på Håll Sverige Rent.  

Beteendestudie för att minska sopslarv

Under våren 2024 genomförde Håll Sverige Rent tillsammans med Nordic Behaviour Group, Stadsmissionen Östergötland och Hyresbostäder i Norrköping en beteendestudie i syfte att minska olovlig dumpning i och runt om soprum, förbättra miljön och öka trivseln bland de boende.  

I studien, som genomfördes under februari till maj, framkom fyra beteendeinsikter kring varför de boende inte agerar rätt i soprummen; kunskapsbrist, tillgänglighetsbrist, upplevd norm och motivationsproblem. Utifrån detta gjordes flera insatser för att förbättra avfallshanteringen och minska nedskräpningen.  

  • Informationsblad och affischer delades ut till boende och skyltningen vid miljörummen förbättrades.  

  • Ungdomar engagerades som miljöambassadörer för att stärka medvetenheten och sammanhållningen i området. 

  • Fler fraktionskärl sattes in för enklare sortering och särskilda ytor markerades upp för skrymmande avfall.  

  • Kameraattrapper och övervakningsskyltar installerades för att avskräcka dumpning och sms skickades ut vid incidenter för att påminna boende om regler.  

Bättre miljö, lägre kostnader och ökad trivsel bland boende

Insatserna gav tydliga resultat. Den olovliga dumpningen av grovavfall minskade med 38 % och miljön i grovsoprummen förbättrades med 57 %. När man jämförde fakturor från samma period 2023 och 2024 hade kostnaden minskat med 42 % för extrainsatta grovavfallskostnader. Insatserna bidrog också till en ökad trivsel bland de boende. 

– Vi såg framför allt färre incidenter och att de allra värsta situationerna minskade kraftigt vilket bidrog till lägre kostnader för transport och sanering. Flera boende uppgav också att de numera känner större trivsel i sina soprum, säger Jacob Jaldeland, Projektledare Kommunikation, Hyresbostäder i Norrköping.

________________________________________

Mer om studien 

Beteendestudien genomfördes mellan 12 februari och 31 maj i bostadsområdet Ringdansen i Norrköping. Studien inleddes med en kartläggningsfas för att förstå problemet och vad som hindrar boende från att göra rätt, följt av genomförande av konkreta insatser och utvärdering. I de aktuella avfallsutrymmena gjorde ungdomar från Trygga Orten mätningar av skräp innan, under och efter insatsernas genomförande.  

Mätningarna genomfördes av två ungdomar som fotograferade grovsoprummen två gånger i veckan. Bilderna samlades in varje vecka under överinseende av beteendevetare från Nordic Behaviour Group som sedan kodade bilderna utifrån en skala som utvecklats för att bedöma och klassificera hur allvarlig en nedskräpningsincident var.  

Beteendestudien gjordes inom ramen för Trygga Orten. Initiativet skapar möjligheter för unga i utsatta områden att förebygga utanförskap och nedskräpning i ett unikt utvecklingsprogram. Bakom initiativet står Stadsmissionen och Håll Sverige Rent och finansieras med stöd från Postkodlotteriet.

Resultatet av studien finns sammanställt i rapporten "Beteendestudie för förbättrad grovavfallshantering inom bostadsområden

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Fler bostadsbolag rapporterar problem med nedskräpning, dumpning och felaktig avfallshantering i och runt om soprum. Foto: Nordic Behaviour Group
Fler bostadsbolag rapporterar problem med nedskräpning, dumpning och felaktig avfallshantering i och runt om soprum. Foto: Nordic Behaviour Group
Ladda ned bild

Om oss

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

Pantbeteende i skärgården – vad hindrar besökare från att göra rätt?4.11.2024 09:00:00 CET | Pressmeddelande

De allra flesta skärgårdsbesökare vill göra rätt val för miljön, bara de får rätt förutsättningar. Det visar en ny rapport från Håll Sverige Rent, Kungliga Svenska Segel Sällskapet (KSSS) och Coca-Cola i Sverige. Tydligare ansvarsfördelning, bättre samarbeten samt lättillgänglig information och material till besökare är nyckelåtgärderna som kan minska nedskräpningen och öka insamling i skärgården.

Plastpåseskatten tas bort – risk för ökad konsumtion och nedskräpning29.10.2024 08:45:00 CET | Pressmeddelande

Konsumtionen av plastpåsar har minskat kraftigt i Sverige till följd av den skatt som infördes i maj 2020. På kort tid har användningen gått från 90 till 17 påsar per person och år. Redan den 1 november 2024 tas skatten på plastpåsar bort och handeln räknar med att fler kunder kommer att välja plastpåsar igen. – Det finns en stor risk att vi återgår till en ohållbar konsumtion av plastpåsar, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye