Bostadsinbrotten har halverats, men fler brott behöver klaras upp
Antalet anmälda bostadsinbrott har minskat kraftigt de senaste åren. Sedan år 2017 har inbrotten i princip halverats. Samtidigt klarar polisen endast upp fyra procent av de anmälda bostadsinbrotten. Det visar en ny rapport som Brå publicerar idag.
Bostadsinbrott är fortfarande ett brott som drabbar många och innebär en betydande kränkning av integriteten. Brå menar därför att polisen bör vidta åtgärder för att klara upp fler brott.
Polisen behöver bli bättre på att samordna sig över landet för att arbeta med brottsserier som begås av internationella brottsnätverk. I dag utreds bostadsinbrotten ofta lokalt.
– När brotten utreds var för sig på lokal nivå gynnas den organiserade brottsligheten. För att verkligen komma åt inbrott med koppling till brottsnätverken krävs det att polisen samordnar sig bättre, säger Emma Patel, projektledare på Brå.
Polisen bör också genomföra fler förhör. I dag görs förhör med brottsoffret enbart i hälften av ärendena med bostadsinbrott. Vittnesförhör görs i knappt en femtedel av fallen.
– För att klara upp fler bostadsinbrott behöver polisen förhöra både fler vittnen och fler brottsoffer, säger Emma Patel.
Lägst uppklaring av bostadsinbrott har polisregion Stockholm. Regionen har också lägst andel målsägarförhör och genomför färre utredningsåtgärder än i övriga polisregioner. Samtidigt sker många av inbrotten här – nio av de tio mest drabbade kommunerna när det gäller villainbrott ligger i Stockholmsområdet.
– Stockholm behöver ta krafttag för att förbättra sitt arbete mot bostadsinbrott. Samtidigt har polisregionen behövt hantera ett stort antal grova våldsbrott, och haft svårt att prioritera mängdbrott som bostadsinbrott, säger Lina Fjelkegård, utredare på Brå.
Fakta om Brås rapport om bostadsinbrott
I rapporten har Brå studerat bostadsinbrottens utveckling över tid, brottens karaktär, samt polisens hantering av bostadsinbrott.
Antalet anmälda bostadsinbrott har i princip halverats mellan 2017 och 2023. År 2023 polisanmäldes drygt 10 000 bostadsinbrott. Fem procent av villainbrotten och tre procent av lägenhetsinbrotten personuppklarades, enligt Brås kriminalstatistik.
Kontakter
Lina FjelkegårdUtredare
Tel:08-518 32 421lina.fjelkegard@bra.seEmma PatelUtredare
Tel:08-527 58 512emma.patel@bra.seBrottsförebyggande rådet (Brå) är en myndighet som verkar för att brottsligheten ska minska och tryggheten öka i samhället genom att ta fram fakta och sprida kunskap om brottslighet och brottsförebyggande arbete. Brå producerar även den officiella kriminalstatistiken, utvärderar reformer, bedriver forskning och stödjer lokalt brottsförebyggande arbete. www.bra.se
Följ Brå
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Brå
Lika vanligt bland flickor som pojkar att ha varit delaktiga i brott24.10.2024 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Drygt hälften av alla elever i årskurs 9 uppger att de har varit delaktiga i något brott under senaste tolv månaderna, och andelen är lika hög för både pojkar och flickor. Lite färre än hälften av eleverna uppger att de själva blev utsatta för brott under samma period. Utsattheten för fysiska sexualbrott är på den lägsta nivån sedan 2015. Det visar Skolundersökningen om brott som Brå publicerar idag.
Kraftig personaltillväxt inom polisen – men andelen uppklarade grova brott har inte ökat17.10.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Sedan 2017 har regeringens anslag till Polismyndigheten ökat med 80 procent och personalstyrkan har vuxit kraftigt. Men andelen grova brott som klaras upp har inte förändrats, och uppklaringen av brott mot särskilt utsatta brottsoffer har bara ökat marginellt under samma period. Det visar en ny utvärdering från Brå som publiceras idag.
Utsatthet för sexualbrott har minskat16.10.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Andelen som uppger att de utsatts för sexualbrott har minskat och utsatthet för försäljningsbedrägeri har ökat. Det syns en minskning i andelen otrygga vid utevistelse, men otryggheten skiljer sig mellan olika grupper. Det visar den Nationella trygghetsundersökningen (NTU) 2024, som Brå publicerar idag.
Behandling med Virtual Reality för våldsbrottslingar prisas15.10.2024 13:46:55 CEST | Pressmeddelande
Personer dömda för våldsbrott har fått testa en ny behandling där man använder VR-teknik för att hantera aggressioner i syfte att minska återfall i brott. Metoden har testats och utvärderats i projektet Behandling av våldsbrottsdömda kriminalvårdsklienter med stöd av Virtual Reality, som nu vinner den svenska deltävlingen av ECPA, European Crime Prevention Award.
Skjutningar ökar vid förändringar i den kriminella miljön29.8.2024 08:30:00 CEST | Pressmeddelande
De senaste åren har många utförare av skjutvapenvåld varit väldigt unga. Det har föregåtts av förändringar i den kriminella miljön sedan mitten på 00-talet då det dödliga skjutvapenvåldet började öka. Vem som skjuts har större betydelse för ökningen av skjutvapenvåldet, snarare än omständigheter kring själva skjutningen. Det visar en ny rapport från Brå.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum