Gymnastik- och idrottshögskolan

Studie om transpersoners upplevelser av idrott och träning

Dela

Forskare vid Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, har undersökt transpersoners möjligheter till och upplevelser av deltagande i idrott och träning i förening, på gym och på egen hand.

Undersökningen bygger på intervjuer med tio transpersoner. De har berättat om sina upplevelser av tillgänglighet, mottagande och möjligheter att påverka idrotts- och träningsverksamheter. Syftet med studien har varit att öka kunskapen om de förhållanden inom idrott och träning som transpersoner möter.

– Vi har valt att betrakta idrotts- och träningsverksamheter ur transpersonernas perspektiv, eftersom deras röst ofta saknas i samtal om tillgänglighet och möjligheter för deltagande, säger professor Håkan Larsson.

Trans innebär att en persons könsidentitet inte entydigt går att placera in i samhällets normer för kön. På så sätt utmanar ibland transpersoners blotta existens den tvåkönsnorm som dominerar i samhället och inte minst inom idrott och träning. I studien framgick det att transpersoner ibland måste kämpa för att uppfattas som mänskliga. En del försökte passera som ”normala”, det vill säga som något av kvinna eller man. Detta kunde i längden upplevas som nedbrytande för personens självkänsla. Andra försökte upplysa sina medmänniskor om vad trans innebär och ytterligare andra försökte utmana tvåkönsnormen. Även dessa förhållningssätt kunde ha sitt pris.

– Transpersoner behöver ofta jobba för att andra ska uppfatta dem som mänskliga, säger doktorand Isak Auran. Flera av transpersonerna upplevde att andra inte uppfattade dem som ”riktiga människor”.

I studien framkom det också att jämställdhetssträvanden inom idrott och träning, i synnerhet om de utgår från en tydlig tvåkönsnorm, kan medföra problem för transpersoner. Transpersoner verkar många gånger själva behöva ta ansvar för sin egen inkludering i idrott och träning.

Riksidrottsförbundet uttrycker det som att ”Alla får vara med”. Transpersoners upplever däremot är att responsen från företrädare för idrotts- och träningsverksamheter är ”Nej, alla får inte vara med – åtminstone inte om du är trans.”

Studien är publicerad i de vetenskapliga tidskrifterna Sociology of Sport Journal och Sport in Society.

Läs den även i GIH:s publiceringsdatabas DiVA.

Studierna har genomförts med stöd från Centrum för idrottsforskning.

För mer information kontakta:
Håkan Larsson, professor, GIH, e-post: hakan.larsson@gih.se, tel: 08-120 53 828
Åsa Bäckström, högskolelektor, GIH, e-post: asa.backstrom@gih.se, tel: 08-120 53 763
Isak Auran, doktorand, GIH, e-post: isak.auran@gih.se, tel: 08-120 53 868

Kontakter

Bilder

Foto: Jin Lavesson
Ladda ned bild
Foto: Thomas Carlgren
Ladda ned bild
Foto: Linus Hallgren
Ladda ned bild

Om oss

Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, är Sveriges främsta kunskapscentrum för idrott, prestationsutveckling, fysisk aktivitet och hälsa. GIH ligger centralt i Stockholm i nära anslutning till Stockholms Stadion och ett stort idrotts-och friluftsområde.

På GIH utbildas lärare i idrott och hälsa, tränare, hälsopedagoger, sport managers, idrottsvetare och forskare. GIH bedriver forskning inom idrottsvetenskap med fokus på ”människan i rörelse” samt är ett så kallat Riksidrottsuniversitet med goda möjligheter att kombinera studier med elitidrott.

Forskningen håller hög kvalitet, är samhällsrelevant och bedrivs ofta i nära samarbete med andra lärosäten och intressenter i samhället, på både nationell och internationell nivå. GIH har idag 160 medarbetare och cirka 1 400 studenter.

Följ Gymnastik- och idrottshögskolan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Gymnastik- och idrottshögskolan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye