Riksdagens djurskyddsforum får en nystart – Djurens Rätt uppmanar alla partier att delta
November markerade en nystart för riksdagens djurskyddsforum. Med Djurens Rätt som medarrangör och Rebecka Le Moine (MP) som sammankallande ordförande, samlades politiker för att diskutera den aktuella och omdebatterade frågan om betesrättens framtid.

Riksdagens djurskyddsforum syftar till att bjuda in till samtal om aktuella djurskydds- och djurrättsfrågor. Den 21 november höll forumet sin första träff med Rebecka Le Moine (MP) som sammankallande ordförande. Ämnet för mötet var den högaktuella frågan om den hotade betesrätten och inbjudna var samtliga riksdagsledamöter och representanter från kampanjen Jag vill beta.
– Det är så roligt att ta vid i arbetet med riksdagens djurskyddsnätverk. De djurpolitiska frågorna behöver komma upp på den politiska dagordningen. Jag tror och hoppas också att nätverket kan bidra till kunskapsspridning, och förhoppningsvis utgöra en plats för samtal över partigränser för att diskutera hur djurskyddet och djurvälfärden kan stärkas, säger Rebecka Le Moine, riksdagsledamot för Miljöpartiet och sammankallande för riksdagens djurskyddsforum.
Riksdagens djurskyddsforum har varit aktivt i varierande grad under en tid. Nu tas ett nytt grepp kring forumet med förhoppningen om mer kontinuitet. Djurens Rätt är med och samordnar nätverket där utgångspunkten är att undersöka vilka områden som politikerna vill fördjupa sig inom och därefter samordna träffar utifrån det. Målet är också att bjuda in andra aktörer som kan tillföra viktiga perspektiv.
– Djurskyddsforumet är en viktig plattform för att säkerställa att djurens rättigheter prioriteras inom politiken. Vi är glada att kunna bidra med vår expertkompetens och stödja riksdagens djurskyddsforum i deras arbete att träffas mer regelbundet, säger Sebastian Wiklund, samhällspolitisk chef hos Djurens Rätt.
Djurskyddsforum är öppet för alla partier i riksdagen, och ambitionen är att ha mellan två och tre träffar per kvartal. Kommande ämnen som planeras i början av nästa år inkluderar regeringens utredning Animalieproduktion med hög konkurrenskraft och gott djurskydd, samt vad politiken kan göra för företag som arbetar med växtbaserade proteiner.
– För att skapa verklig förändring för djuren krävs konkreta politiska åtgärder och att alla partier engagerar sig i djurskyddsforumet. Djurens Rätt uppmanar därför samtliga partier att delta, avslutar Sebastian Wiklund.
Nyckelord
Kontakter
Nanna ThydénPresskommunikatör
Tel:070-649 20 41press@djurensratt.seMatilda WiechelKommunikationschef
Tel:079-585 94 88press@djurensratt.seBilder


Djurens Rätt arbetar globalt för att göra skillnad för de djur som är flest och har det sämst. Det har vi gjort sedan 1882. Med målinriktade kampanjer, företagssamarbeten och politiskt påverkansarbete är vi en av världens ledande djurrätts- och djurskyddsorganisationer, med 50 000 medlemmar i Sverige.
Följ Djurens Rätt
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt
Riksdagen säger ja till betesrätten – regeringen uppmanas att backa från inskränkningar3.4.2025 10:33:40 CEST | Pressmeddelande
När beslut skulle tas i riksdagen angående miljö- och jordbruksutskottets betänkande, som innehåller de djurskyddsrelaterade motioner från höstens allmänna motionstid, valde Miljöpartiet och Vänsterpartiet att sluta upp bakom Socialdemokraternas reservation. Detta vann majoritet och resultatet blev ett tillkännagivande, en uppmaning, till regeringen om att inte inskränka betesrätten.
Djurens Rätt kräver öppenhet från kycklingföretagen2.4.2025 08:57:55 CEST | Pressmeddelande
I veckan har Djurens Rätt skickat ett brev till de tre stora kycklingföretagen Kronfågel, Guldfågeln och Atria. I brevet ber organisationen om ökad transparens när djurskyddsbrister upptäcks på slakterierna, eftersom allt mer sekretessbeläggs av myndigheterna.
165 076 namn för kornas rätt att beta överlämnade till riksdagen27.3.2025 12:47:56 CET | Pressmeddelande
Igår överlämnade Djurens Rätt 165 076 namnunderskrifter för kornas rätt att beta till riksdagsledamöter. Genom kampanjen “Jag vill beta” uppmanas regeringen till att inte inskränka beteskravet, och en god förankring bland riksdagens partier är en viktig förutsättning i det arbetet.
Allt vanligare med dolda djurskyddsbrister – Djurens Rätt kräver lagändring24.3.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
I Djurens Rätts nya rapport presenteras viktiga politiska lösningar för kycklingarnas välfärd, samt åtgärder för att främja en mer rättssäker tillgång till rapporter om djurskyddsbrister. Det har blivit allt vanligare att djurskyddsbrister sekretessbeläggs, medan information om företags adresser och bolagsnamn är fullt synliga. Djurens Rätt menar att det behövs ett förtydligande i sekretesslagstiftningen för att öka tillgången till information som är av samhällsintresse.
Förbud mot pälsdjursuppfödning på väg: "Äntligen!"20.3.2025 14:18:45 CET | Pressmeddelande
Under dagen har regeringen tillsatt en utredning om hur förbud mot pälsdjursuppfödning ska införas i Sverige. Detta efter ett löfte som gavs hösten 2023 och på grund av ”djuretiska diskussioner” som har letts av Djurens Rätt i över 50 år. Djurens Rätt firar denna framgång och uppmanar till att utredningen sker skyndsamt.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum