Region Uppsala

Uppsnabbat från regionstyrelsen den 26 november

Dela

Prognos om minus 1,38 miljarder kronor

Region Uppsalas balanskravsresultat för helåret 2024 beräknas till minus 1 385 miljoner kronor, efter utgången av oktober månad (cirka 1,38 miljarder kronor). Efter utnyttjande av resultatutjämningsreserven (RUR) på 500 miljoner kronor blir årets balanskravsresultat minus 885 miljoner kronor, vilket är 885 miljoner kronor sämre än budgeterat årsresultat. Resultatet är en förbättring av helårsprognosen med 102 miljoner kronor sedan föregående månad.

Förbättringen av årsprognosen beror bland annat på ökade riks- och regionintäkter, samt övriga intäkter i form av statsbidrag för tillgänglighet och vårdvalet. Regionens kostnader för hyrbemanning visar en tydligt nedåtgående trend. Samtidigt har kostnaderna för läkemedel och medicinsk service bromsats upp under oktober. Personalkostnaderna ökar för främst Akademiska sjukhuset, och effektiviserings- och besparingsplanerna för sjukhuset bedöms inte få full effekt under året. Effekten av regionens totala åtgärdsprogram ökade under oktober och den förbättrade årsprognosen visar, enligt ärendets handlingar, att effektiviseringsåtgärderna börjar ge resultat.

(M), (KD), (L) och (SD) yrkade bland annat på att regionstyrelsen skulle få en redovisning av hur förutsättningarna för budget ser ut kommande planperiod, och att ekonomistyrningen inom kollektivtrafiken skulle stärkas. Regionstyrelsen avslog dessa yrkanden, vilket (M), (KD), (L) och (SD) reserverade sig mot. 

Fem miljoner kronor till 3D-mammografi

Nu kommer de första besluten över tilldelning av pengar inom Fokus Vårdskifte. Mammografi tilldelas fem miljoner kronor till projektet AI och 3D-mammografi. Medan Forskning och innovation tilldelas drygt en miljon kronor för projektet Fallprevention i slutenvården. Syftet med 3D-mammografi är att tidigare kunna upptäcka bröstcancer.

Vid regionstyrelsens sammanträde i april 2024 beslutades att inrätta ett övergripande utvecklingsprojekt, Fokus vårdskifte. Syftet är att stimulera nya idéer som kan leda till reformer som driver arbetet med såväl ekonomiska besparingar, som effektivare arbetssätt. I budgeten för 2025 finns 100 miljoner kronor avsatta för en kraftsamling för hälso- och sjukvården. 50 miljoner kronor för utvecklingsprojektet Helhetsgreppet (som är ett HR-projekt kring att bland annat attrahera nya medarbetare). Samt 50 miljoner kronor för just Fokus vårdskifte. Vid sitt möte fattade nu regionstyrelsen beslut om de första tilldelningarna av pengar inom ramen för Fokus vårdskifte.

Projektet AI och 3D-mammografi inom bröstcancerscreeningen tilldelas fem miljoner kronor. Projektets fokus är att upptäcka bröstcancer tidigare och på det sättet skapa en effektivare vårdkedja som förbättrar kvinnors hälsa. 3D-mammografi (även kallat tomosyntes) ger ett bättre bildunderlag och upptäcker fler fall av bröstcancer jämfört med 2D-mammografi. 3D-mammografi tar vanligtvis längre tid att granska för en röntgenläkare, men med hjälp av AI kan granskningstiden kortas till ungefär samma tid som för 2D-mammografi. Forskning har även visat att AI i kombination med en röntgenläkare är lika bra eller bättre på att upptäcka bröstcancer jämfört med två röntgenläkare. Långsiktigt är målet därmed även att ersätta en röntgenläkare med AI, vilket är en vinst då det råder en stor brist på röntgenläkare idag.

Projektet Fallprevention inom slutenvården tilldelas 1 069 000 kronor (inklusive 165 000 kronor för tekniska installationer). Inom projektet kommer fokus ligga på införeandet av ny teknik och nya arbetssätt som möjliggörs av den nya tekniken. Konkret handlar det om att använda radarsensorer i taket och AI för att tidigt upptäcka och larma vid risk för fall. Därmed kan vårdpersonalen agera snabbare, och minska antalet fall. Syftet är att stegvis kunna införa detta inom de vårdverksamheter som har behov.

(M), (L) och (SD) yrkade på att regionstyrelsen skulle få en redovisning av vilka andra projekt som inkommit inom Fokus Vårdskifte och varför de inte beviljats finansiering. Detta röstades ned av regionstyrelsen vilket (M), (L) och (SD) reserverade sig mot. Även (KD) reserverade sig och lämnade ett särskilt yttrande. 

Forskningsråd får fortsatt förtroende

Vid sitt möte godkände regionstyrelsen ett avtal om en gemensam regional satsning på forskning för Sjukvårdsregionala forskningsrådet Mellansverige, åren 2025 - 2030. Beslutet gäller under förutsättning av att även övriga regioner som ingår i samarbetet tar motsvarande beslut.

Mellan Region Uppsala, Region Örebro län, Region Sörmland, Region Värmland, Region Västmanland, Region Dalarna och Region Gävleborg har det sedan år 2007 funnits ett gemensamt inrättat regionalt forskningsråd. Rådets syfte är att stödja och samordna forskning som kräver hälso- och sjukvårdens stöd och resurser. Nu är alltså tanken att fortsätta detta samarbete även för perioden 2025 – 2030. Parterna bidrar gemensamt till forskningsrådets ekonomi med sammanlagt 16,5 miljoner. Region Uppsalas andel är 6 miljoner kronor.

Avtal om ersättning för utskrivningsklara förnyas

Region Uppsala och länets åtta kommuner har sedan Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård trädde i kraft, haft ett avtal om ersättning vid utskrivning från slutenvården. Syftet är att patienter på ett säkert sätt ska kunna lämna den slutna vården och få sina behov av socialtjänst eller hälso- och sjukvård tillgodosedda. Vid sitt möte godkände nu regionstyrelsen att avtalet förnyades. Det nya avtalet kommer bland annat att följa Socialstyrelsens rekommendationer för kommunernas betalningsansvar, när patienter blir kvar på sjukhus trots att de är klara för utskrivning.

En uppföljning av avtalet ska redovisas till regionstyrelsen senast i juni 2026.

Sjukvårdsregional Cancerplan 2025 – 2027 fastställd

Vid sitt möte fastställde regionstyrelsen en utvecklingsplan för cancervården inom Sjukvårdsregion Mellansverige för åren 2025 – 2027. Cancerplanen är en plan för hur vård, prevention, diagnostik, behandling, och uppföljning av barn och vuxna med cancersjukdom bör utvecklas och förbättras under de närmast kommande tre åren.

(M), (KD), (L) och (SD) yrkade på att Region Uppsala ska intensifiera arbetet med att utrota livmoderhalscancer. Regionstyrelsen avslog detta tilläggsyrkande, vilket (M), (KD), (L) och (SD) reserverade sig mot. 

Revisorer får svar om upplevd trygghet i kollektivtrafiken

Region Uppsalas revisorer har genomfört en granskning av regionens arbete med upplevd trygghet i kollektivtrafiken. Syftet med granskningen var att undersöka om Region Uppsala har ett effektivt och ändamålsenligt arbete för att förbättra resenärernas upplevda trygghet. Vid sitt möte klubbade regionstyrelsen svaret till revisorerna.

Granskningens resultat visar att Region Uppsala har ett effektivt och ändamålsenligt arbete för att förbättra resenärernas upplevda trygghet i kollektivtrafiken. Revisorerna kom dock med ett antal rekommendationer. Bland annat att Region Uppsala bör samordna sitt arbete med övergripande och strategiska trygghetsfrågor i samhället. I sitt svar ställer sig Region Uppsala positiv till revisorernas rekommendationer, som vanligt kan svaret läsas i sin helhet i de handlingar som bifogas detta utskick.

Nyckelord

Länkar

Uppsnabbat innehåller korta sammanfattningar av ett urval av de beslut som fattats i Region Uppsalas styrelser och nämnder. För en fullständig redovisning hänvisas till protokollet, som publiceras tillsammans med handlingarna till aktuellt möte.

Följ Region Uppsala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala

Uppsnabbat från sjukhusstyrelsen den 20 december20.12.2024 16:27:09 CET | Nyheter

Oförändrad årsprognos för Akademiska Efter november månad ligger årsprognosen för Akademiska sjukhuset kvar på minus 1,165 miljarder kronor, samma som föregående månad. Det framgår av månadsrapporten till sjukhusstyrelsen. Årsprognosen för Lasarettet i Enköping ligger på minus 20 miljoner kronor. Sjukhusstyrelsens egen verksamhet har en årsprognos på plus 25 miljoner kronor. Förstudie för ny vårdbyggnad på Lasarettet i Enköping Region Uppsala fortsätter att utreda förutsättningarna för en ny vårdbyggnad på Lasarettet i Enköping. Sjukhusstyrelsen beslutade att sätta av ytterligare 4,2 miljoner kronor för det fortsatta arbetet. (L), (M), (KD) och (SD) yrkade på återremiss. När detta avslogs yrkade man på att ärendet skulle skickas vidare till regionstyrelsen. Detta avslogs också. Initiativ om att möjliggöra ledsagare för synskadade besvarat Malin Sjöberg Högrell (L), Lotta Wiström (L), Svante Berg (M) och Alexandra Braf (KD) hade väckt ett initiativärende om ledsagning på Akademiska sjuk

Uppsnabbat från trafik- och samhällsutvecklingsnämnden19.12.2024 16:29:51 CET | Pressmeddelande

Beslut om riktlinjer för biljettkontroll Trafik- och samhällsutvecklingsnämnden fattade beslut om riktlinjer för biljettkontroller Nämndens beslut innebär bland annat att kontrollanterna på sikt ska genomföra kontroller i civila kläderSyftet med biljettkontrollen är att förebygga fuskåkande, öka antalet betalande resenärer och bidra till en trygg och trivsam resa för alla resenärer. Moderaterna reserverade sig mot beslutet med motiveringen att man önskar att en mer omfattande analys genomförts innan beslutet att införa riktlinjerna. Infrastruktursatsningar 2025 Nämnden fattade beslut om genomförandeplan för infrastruktursatsningar i regionen under år 2025 med utblick mot 2031. Genomförandeplanen är en konkretisering och fördjupning av den 2022 antagna Länsplanen för åren 2023- 2033. Bland det som ska genomföras märks utvecklingen av väg 55 mellan Uppsala och Enköping och genomförande av gång- och cykelväg längs väg 600 Utformning av väg 288 mellan Gimo och Börstil Nämnden fattade beslu

Beslut om riktlinjer för UL:s biljettkontroll19.12.2024 15:45:22 CET | Pressmeddelande

Biljettkontroller ombord på UL:s bussar och tåg ska genomföras med en flexibel och medmänsklig hållning och utgå från en tilltro till resenärernas vilja att göra rätt. Framöver ska kontroller också genomföras av civilklädda kontrollanter. Det framgår i de riktlinjer för biljettkontroll som trafik- och samhällsutvecklingsnämnden fattade beslut om den 19 december. Riktlinjerna börjar gälla 10 februari 2025.

Uppsnabbat från regionstyrelsen den 17 december17.12.2024 15:45:49 CET | Pressmeddelande

Region Uppsala antar riktlinje för kontroll av arbetssökande Vid sitt möte klubbade regionstyrelsen en ny riktlinje för kontroll av arbetssökande mot Polisens belastningsregister och misstankeregister. Den nya riktlinjen kommer att utöka antalet så kallade fakultativa registerutdrag från cirka 350 per år, till cirka 2 000 per år bara på Akademiska sjukhuset. Fakultativ registerkontroll skiljer sig från obligatorisk registerkontroll, som arbetsgivaren är skyldig att genomföra, genom att den är ett val som arbetsgivaren gör. Syftet med den nya riktlinjen är att upprätthålla säkerhet och trygghet för samtliga patienter och medarbetare inom regionens verksamheter. Samt därtill att motverka välfärdsbrottslighet. Av riktlinjen framgår att registerkontroll nu ska genomföras för alla arbetssökande som ska arbeta eller kan komma att arbeta med utsatta patientgrupper. Riktlinjen gäller alltså alla som arbetar patientnära. En ny faktor är att registerkontroll nu gäller om den anställde kan komma

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye