Informationsplikt skapar oro på myndigheter
Fackförbundet ST ser inga skäl till att införa det förslag till informationsplikt för vissa myndigheter som regeringens utredare lade fram idag. Det framstår mer som ett symbolpolitiskt förslag ägnat att signalera stram migrationspolitik. Eftersom det enligt utredaren själv bara är i undantagsfall som lagen kommer behöva åberopas, riskerar det enbart att skapa onödig stress och osäkerhet hos myndighetsanställda.
- Det är bra att stora grupper av de offentliganställda inte inkluderades i informationsplikten enligt förslaget. Men de myndigheter som ändå omfattas av förslaget kommer bara i undantagsfall behöva hantera frågor av den här typen, och då blir hela förslaget meningslöst. Det skapar bara oro och stress bland våra medlemmar, säger Britta Lejon, förbundsordförande för Fackförbundet ST.
Utredningen konstaterar själv att det inte är informationsplikten för vissa myndigheter som får stora effekter på återvändandet, utan andra delar av utredningens förslag. Därför framstår förslaget om informationsplikt mer som ett symbolpolitiskt förslag som signalera att Sverige har en stram migrationspolitik. Den mer allvarliga effekten av förslaget är att det riskerar att sänka förtroendet för myndigheterna hos utsatta grupper i samhället. De anställda på de utpekade myndigheterna arbetar precis som andra offentliganställda för att skapa förtroende för sitt arbete, och för att en kontakt med offentliga företrädare inte ska behöva få ödesdigra konsekvenser. Bland de utvalda myndigheterna finns några av de myndigheter som de allra flesta svenskar har kontakt med.
- Problemet är att förslaget om informationsplikt raserar förtroendet för alla myndigheter även bland grupper som har rätt att vistas i landet, som har rätt till de tjänster som myndigheter erbjuder eller arbetar med, menar Britta Lejon.
Informationsplikten innebär också att myndighetssanställda kommer behöva utföra uppgifter som inte är i linje med myndighetens huvudsakliga uppdrag, vilket också påverkar arbetet och effektiviteten negativt.
Kontakter
Anders MaxsonPress- och opinionsansvarig
Tel:08-790 52 73Tel:070-3145273anders.maxson@st.orgOm oss
Fackförbundet ST är det största fackförbundet inom statlig verksamhet med över 99 000 medlemmar som arbetar inom statliga myndigheter och verk, bolag med statligt uppdrag, universitet, högskolor och statligt finansierade stiftelser.
Fackförbundet ST är Sveriges enda fackförbund som organiserar alla inom statlig verksamhet. Det ger oss en unik kunskap om hur det är att arbeta på samhällets och statens uppdrag. Vi är övertygade om att alla anställda tjänar på att vara medlemmar i samma fackförbund istället för att dela upp sig i olika yrkesförbund.
Följ Fackförbundet ST
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Fackförbundet ST
Nej till sänkt straffbarhetsålder14.5.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Förslaget om att sänka straffbarhetsåldern till 14 år riskerar att skada barns utveckling och öka stigmatiseringen. Fackförbundet ST säger nej till utredningens förslag och varnar för att detta kan leda till att barn hamnar ännu längre bort från samhället och att deras rehabilitering försvåras.
Flera förbättringar i avtalet för anställda inom Sveriges järnvägsinfrastruktur13.5.2025 15:00:00 CEST | Pressmeddelande
Lönehöjningar i nivå med märket, höjt OB-tillägg och en gemensam satsning mot hot och våld – det är några av Fackförbundet STs vinster i det nya kollektivavtalet för medlemmar inom bransch järnvägsinfrastruktur. Dessutom får deltidsanställda nu rätt till övertidsersättning från första timmen – en efterlängtad förbättring.
Nytt avtal klart för spårtrafiken2.5.2025 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Löneökningar på 6,4 procent på två år och en stärkt individgaranti. Det är resultatet av avtalsförhandlingarna inom spårtrafiken. Dessutom kan deltidsanställda räkna med högre övertidsersättning framöver. Parterna har också kommit överens om att intensifiera arbetet för förkortad arbetstid.
Fackförbundet ST: Ge medarbetarna större inflytande över distansarbete23.4.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Distansarbete är här för att stanna. Det slår Fackförbundet ST fast i en ny rapport och uppmanar arbetsgivarna att ge medarbetarna större inflytande över hur det ska regleras. Det är ett av STs krav i 2025 års avtalsrörelse inom staten.
Arbetslösheten kräver insatser – inte effektiviseringar15.4.2025 10:20:50 CEST | Pressmeddelande
Sverige har en historiskt hög arbetslöshet som kräver en aktiv arbetsmarknadspolitik från regeringen. Men istället för att presentera stora satsningar i vårbudgeten för fler i jobb fortsätter regeringen på den inslagna vägen med besparingar på myndigheter och en arbetsmarknadspolitik som mest handlar om ökade krav.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum