Månadens Assistansbarometer: Stora skillnader mellan olika åldersgrupper inom personlig assistans.
Trots att antalet timmar för barn upp till 14 år ökat allra mest (+22,5 timmar per vecka på fem år) så ligger den åldersgruppen fortsatt under genomsnittet. Vårdföretagarna kan också konstatera att antalet vuxna individer med rätt till statlig personlig assistans fortsätter att minska men att antalet barn med assistans ökar.
- Det är relativt stor skillnad i det genomsnittliga antalet assistanstimmar per vecka som brukare inom olika åldersgrupper har. Lägst antal assistanstimmar har den äldsta åldersgruppen (+65 år) där snittet ligger på 119,4 h/vecka (17,6 h/dygn). Högst genomsnittligt antal timmar har brukarna i åldersgruppen 30-34 år med 149,6 h/vecka (21,4 h/dygn). Det är en genomsnittlig skillnad på 25 procent, säger Björn Arnek, branschekonom.
- Att den yngsta åldersgruppen (0-14 år) fortsatt ligger under genomsnittet med hela 5,5 procent, trots en mycket stor ökning av antalet timmar i den gruppen visar att barnen och deras familjer varit extra hårt ansatt under de senaste fem åren. Det återstår att se om det halverade föräldraavdraget kommer att göra någon skillnad när man tittar framåt, säger Patrik Silverudd, näringspolitisk expert inom personlig assistans och fortsätter:
- Ökningen i den yngsta åldersgruppen är positiv. Men det är oroväckande att antalet timmar per vecka sedan sjunker rejält till åldersgruppen 15-19 år. En ålder då många ungdomar börjar frigöra sig från sina föräldrar och hitta sin egen identitet. Oroväckande är också att i åldersgrupperna mellan 20-35 år har antalet timmar knappt ökat eller till och med minskat. Vad får det för följder för de som vill kunna studera eller arbeta exempelvis, undrar Patrik Silverudd.
Fakta:
- Det är relativt stor skillnad i det genomsnittliga antalet assistanstimmar per vecka som brukare inom olika åldersgrupper har.
- Lägst genomsnittligt antal assistanstimmar har brukarna i åldersgruppen 65 år och äldre där snittet var 119,4 timmar i oktober 2024 (motsvarande 17,6 timmar per dygn). Högst genomsnittligt antal har brukarna i åldersgruppen 30-34 år med 149,6 assistanstimmar i oktober 2024 (motsvarande 21,4 timmar per dygn).
- I åldersgruppen 30-34 år har brukarna alltså i genomsnitt 25 procent fler timmar än i åldersgruppen 65 år och äldre.
- Utvecklingen av antalet assistanstimmar skiljer sig kraftigt åt mellan olika åldersgrupper under den senaste 5-årsperioden.
- I åldersgruppen 0-14 år har det genomsnittliga antalet timmar ökat med 22,5 timmar mellan oktober 2019 till oktober 2024, från 106 timmar till 128,5 timmar.
- I åldersgruppen 25-29 år har det genomsnittliga antalet timmar istället minskat med 4,6 timmar under den senaste 5-årsperioden, från 147,2 timmar till 142,6 timmar.
Kontakter
Mikael RomeroPressansvarigVårdföretagarna
Tel:072-5469928mikael.romero@vardforetagarna.seBilder
Dokument
Länkar
Vårdföretagarna är Sveriges ledande arbetsgivar- och branschorganisation för vård- och omsorgsgivare
Våra medlemmar bedriver vård och omsorg i privat regi, till exempel i form av aktiebolag, kooperativ eller ideella föreningar. Vårdföretagarna arbetar för ökad valfrihet och mångfald inom vård och omsorg och tydliggör den privat drivna vårdens betydelse för samhället.
Föreningen har cirka 2 000 medlemsföretag med över 100 000 årsanställda. Samtliga medlemsföretag har kollektivavtal. Vårdföretagarna ingår i Almega och är medlem i Svenskt Näringsliv.
Läs mer på Vårdföretagarna.se
Följ Vårdföretagarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Vårdföretagarna
Månadens vårdkörapport: Nästan hälften av alla kvinnor som väntar på en åtgärd inom gynekologi har väntat längre än vårdgarantin.5.11.2024 10:37:46 CET | Pressmeddelande
Antalet kvinnor som väntat längre än 90 dagar på en åtgärd inom gynekologi uppgick i september 2024 till 4 250. Det motsvarade 46 procent av samtliga kvinnor som väntat på en åtgärd inom gynekologi. I två regioner; Region Skåne och Region Värmland var andelen över 60 procent. I ytterligare fyra regioner var andelen som väntat längre än vårdgarantin på 90 dagar över 50 procent. Se hela listan region för region i bifogad rapport.
Månadens Assistansbarometer: Samband mellan statlig assistans och andra LSS-åtgärder för funktionshindrade i Sveriges län31.10.2024 09:01:33 CET | Pressmeddelande
Vårdföretagarna släpper idag oktober månads Assistansbarometer. Månadens specialgranskning har handlat om det finns ett samband mellan färre individer som har rätt till statlig assistans och andra LSS-åtgärder som kommunerna tillhandahåller. Vårdföretagarna har granskat rätt till kommunalt beslutad assistans och LSS-boende. Det finns inget samband. Vilket tyder på att personer med funktionsnedsättning har olika stor rätt till hjälp beroende på var i landet man bor. Vårdföretagarna menar att detta strider mot den likabehandlingsprincip som finns i Sverige. Se hela listan län för län.
Månadens vårdkörapport: Längsta vårdköerna sedan statistiken började föras. Rekordmånga har väntat längre än vårdgarantin på en åtgärd eller operation.3.10.2024 09:34:59 CEST | Pressmeddelande
Inte någon månad sedan väntetidsstatistiken började föras har så många väntat på en åtgärd eller operation längre 90 dagar än i augusti 2024.
Månadens Assistansbarometer: Personlig assistans underfinansierat de senaste tio åren2.10.2024 08:58:27 CEST | Pressmeddelande
Vårdföretagarna applåderar regeringens förslag att indexera schablonersättningen inom personlig assistans. Det stora behovet av detta belyses i september månads Assistansbarometer. En jämförande granskning mellan assistansschablonen och det kommunala Omsorgsprisindex (OPI) som används inom övrig omsorg visar på hur underfinansierat personlig assistans har varit de senaste tio åren.
Beklagligt att Kommunal inte antog Vårdföretagarnas slutbud om hur avtalen ska anpassas till EUs arbetstidsdirektiv27.9.2024 11:04:49 CEST | Pressmeddelande
Vårdföretagarna och Kommunal har under ca 1,5 år förhandlat om hur avtalen ska anpassas till EUs arbetstidsdirektiv. Förra veckan överlämnade Vårdföretagarna ett slutbud till Kommunal. Idag har Kommunal meddelat att de inte accepterar slutbudet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum