Åtaganden från drivmedelsbolag ger bättre förutsättningar för priskonkurrens
Konkurrensverket har utrett en misstanke om den löpande och offentliga publiceringen av rekommenderade priser på bensin och diesel som Circle K, OKQ8 och Preem har gjort på sina webbplatser kan utgöra en samordning som strider mot konkurrenslagen. Drivmedelsbolagen har nu frivilligt åtagit sig att upphöra med den offentliga publiceringen. Enligt Konkurrensverkets bedömning är farhågorna om konkurrensproblem till följd av publiceringen därmed avhjälpta och utredningen avslutas.
Bakgrunden till Konkurrensverkets utredning är att Circle K Sverige AB, OKQ8 AB och Preem AB publicerar prisinformation om rekommenderade priser på drivmedel för privatkunder respektive listpriser riktade till företagskunder för lätt trafik. Publiceringen sker öppet på bolagens webbplatser och finns tillgänglig för alla.
Konkurrensverkets utredning visar att publiceringen sker enligt ett återkommande mönster. Enligt mönstret publicerar Circle K, som är prisledare, ändringar i sina rekommenderade priser och listpriser på morgonen. Inom cirka en timma följer sedan OKQ8 och Preem efter och publicerar samma pris, eller ett pris med en fast skillnad i ören från det pris som Circle K har publicerat.
Mot den bakgrunden har Konkurrensverket utrett om företagens publicering av prisuppgifter skulle kunna vara en sådan samordning av priser mellan konkurrenter som är i strid med konkurrenslagen. I sin preliminära bedömning har Konkurrensverket bland annat noterat att publiceringen inte förefaller vara av sådan nytta för privatkunder att det kan motivera tillvägagångssättet.
– Pristransparens kan vara både positivt och negativt för konsumenterna. Beroende på hur en marknad fungerar kan företag riskera att skada konkurrensen om de prissignalerar genom att offentliggöra prishöjningar eller prisstrategier. Prissignalering kan under vissa förutsättningar också leda till otillåten prissamordning mellan företag och innebära högre priser för konsumenterna, säger Konkurrensverkets vikarierande generaldirektör Hanna Witt.
Circle K, OKQ8 och Preem har nu inkommit med frivilliga åtaganden som i huvudsak innebär att företagen upphör med att offentligt publicera rekommenderade priser på vissa drivmedelsprodukter för privatkunder på det sätt som sker i dag. De åtar sig även att senarelägga publiceringen av listpriser för drivmedel riktade till företagskunder för lätt trafik. Åtagandena hindrar inte bolagen från att med vissa begränsningar informera om rekommenderade priser och listpriser för företag via direkt kommunikation eller annan form av kommunikation som inte är allmänt tillgänglig.
Konkurrensverket bedömer att Circle K:s, OKQ8:s och Preems åtaganden avhjälper de konkurrensproblem som preliminärt identifierats under utredningen och har därför beslutat att godta åtagandena. Beslutet förenas med viten om 100 miljoner kronor för respektive bolag, som kan dömas ut om de inte efterlever sina respektive åtaganden. Åtagandena gäller i tre år. I beslutet skrivs även drivmedelsbolaget St1, som också varit part i utredningen, av från vidare utredning.
Parallellt med tillsynsutredningen har Konkurrensverket under 2022 och 2023 på regeringens uppdrag kartlagt och analyserat konkurrensen i drivmedelssektorn. I uppdraget, som slutredovisas den 2 december, ingick även att lämna förslag på konkurrensfrämjande åtgärder i det fall analysen visade på konkurrensproblem. Resultatet av tillsynsutredningen gör att Konkurrensverket bedömer att det i nuläget inte finns behov av andra åtgärder för att förbättra konkurrensen på drivmedelsmarknaden.
För ytterligare information, kontakta:
Johan Sahl, enhetschef, 08-700 16 22, johan.sahl@kkv.se
Läs beslutet: Åtaganden från drivmedelsbolag ger bättre förutsättningar för priskonkurrens
Nyckelord
Kontakter
Marie Strömberg LindvallPressansvarig
Tel:076-542 15 92marie.stromberglindvall@kkv.seDokument
Följ Konkurrensverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Konkurrensverket
Här är vinnarna i Konkurrensverkets årliga uppsatstävling10.12.2024 14:18:20 CET | Pressmeddelande
Om markups kan säga något om hur konkurrensen utvecklats över tid i Sverige, och hur hanterar domstolen invändningar om kravbrist vid överprövning av upphandlingar. Det är några av frågeställningarna i de vinnande bidragen i Konkurrensverkets uppsatstävling 2024
IVO gjorde otillåten upphandling av verksamhetssystem26.11.2024 15:02:40 CET | Pressmeddelande
Enligt IVO fanns det enbart en leverantör som kunde erbjuda ett verksamhetssystem som uppfyllde myndighetens krav. IVO upphandlade därför systemet utan att först konkurrensutsätta avtalet genom annonsering. Konkurrensverket anser att det är fråga om en otillåten direktupphandling och yrkar nu på 1,1 miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift.
Konkurrensverkets beslut att förbjuda Apotekstjänsts förvärv av Svensk dos står fast19.11.2024 14:59:10 CET | Pressmeddelande
Apotekstjänsts förvärv av Svensk dos skulle påtagligt hämma förekomsten eller utvecklingen av en effektiv konkurrens på marknaden för dosdispenseringstjänster till öppenvården i Sverige. Förvärvet får därför inte genomföras. Det meddelar Patent- och marknadsdomstolen i ett beslut i dag, där domstolen avslår Apotekstjänsts överklagande. Det innebär att Konkurrensverkets beslut att förbjuda förvärvet står fast.
Region Skåne köpte sjukvårdsmaterial utan att upphandla17.10.2024 13:40:52 CEST | Pressmeddelande
Region Skåne har ingått avtal om sjukvårdsmaterial för ett uppskattat värde av 29 miljoner kronor utan att först annonsera upphandlingen enligt LOU. Konkurrensverket anser att det är fråga om en otillåten direktupphandling och yrkar nu att regionen ska betala 2,5 miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift.
Axfood får genomföra förvärvet av City Gross15.10.2024 20:49:38 CEST | Pressmeddelande
Konkurrensverket lämnar Axfoods förvärv av ensam kontroll över City Gross utan åtgärd och affären kan därmed genomföras. Beslutet har fattats efter en fördjupad undersökning som visar att det inte är sannolikt att förvärvet påtagligt kommer att hämma konkurrensen på den svenska dagligvarumarknaden, vare sig nationellt eller lokalt. På vissa orter kommer Axfood visserligen få en starkare ställning än tidigare men även där finns konkurrenter som ger konsumenterna möjlighet att välja mellan olika butikskedjor.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum