Konkurrensverket

Här är vinnarna i Konkurrensverkets årliga uppsatstävling

Dela

Om markups kan säga något om hur konkurrensen utvecklats över tid i Sverige, och hur hanterar domstolen invändningar om kravbrist vid överprövning av upphandlingar. Det är några av frågeställningarna i de vinnande bidragen i Konkurrensverkets uppsatstävling 2024

Sju uppsatser har belönats i Konkurrensverkets årliga uppsatstävling. Pristagarna får dela på 100 000 kronor.

– Det är med stort intresse som vi har gått igenom tävlingsbidragen. Alla de uppsatser som vi nu belönar är väl genomförda och fördjupar sig i aktuella och viktiga frågor som rör vår verksamhet. Vår förhoppning är att vår uppsatstävling ska inspirera till att författarna fortsätter intressera sig för frågor som rör konkurrens och upphandling, säger Hanna Witt, Konkurrensverkets vikarierande generaldirektör.

Förstapriset i ekonomi går till Agnes Erlandsson och Erik Leiditz Thorsson, Institutionen för nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm. De har skrivit uppsatsen ”Markups in Sweden: Decomposing the Trends”. Uppsatsen undersöker så kallade markups, eller prispåslag över tid, och vad det kan säga om hur konkurrensen har utvecklats ur ett svenskt perspektiv. Motiveringen lyfter fram att författarna tar sig an en aktuell fråga genom en mycket ambitiöst och gedigen empirisk studie. Uppsatsen visar också att författarna har en mycket god förmåga att förhålla sig till tidigare forskning och på en avancerad metodmässig ansats. Förstapristagarna i kategorin ekonomi får dela på 20 000 kronor.

I kategorin juridik går förstapriset till Hannes Hultman, Juridiska fakulteten vid Lunds universitet. Uppsatsen har titeln ”Processramen i upphandlingsmål – En analys av domstolens hantering av invändningar om kravbrister”. Uppsatsen belyser upphandlingsregelverkets möjligheter till överprövning och frågan om vilket handlingsutrymme de allmänna förvaltningsdomstolarna har att beakta upphandlande myndigheters invändningar om så kallad kravbrist hos leverantören i överprövningsmål. Uppsatsen är noggrant och analytisk utförd, och deras egna slutsatser presenteras på ett kärnfullt och tydligt sätt. Han har även på ett metodisk och förtjänstfullt sätt gått igenom den praxis och de principer som är relevanta för frågan. Vinnaren i kategorin juridik belönas med 20 000 kronor.

Andra pris i kategorin ekonomi går till Marcus Hagman, Institutionen för nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, för uppsatsen ”Collusion and Price Transmission – Evidence from the German Retaile Gasoline Market”.

Tredje pris i samma kategori går till Sten Almgren och Gunnar Hallberg, Nationalekonomiska institutionen på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet, för uppsatsen ”Tracking strategic patents through patent self-citations: A emperical study of the US semiconductor industry”.

I kategorin juridik går andrapriset till Rakel Rosshagen, Juridiska institutionen vid Stockholms universitet, för uppsatsen ”Preventing Tipping in Digital Markets – A Study on Article 102 TFEU in Relation to Market Tipping, with Insights from US Antitrust”.

Tredjepriset i juridik delas i år ut till två uppsatser. Det går dels till Ebba Ruud, Juridiska institutionen vid Stockholms universitet, för hennes uppsats med titeln ”Leverantörers aktivitetsplikt i en upphandlingsprocess” och dels till Tommy Olsson, Juridiska institutionen vid Stockholms universitet, för uppsatsen ”Åtgärder mot utomeuropeiska statsstöd – Om problemen med att tillämpa förordning 2022/560 på bistånd som härrör från stater utanför EU”.

Andra- och tredjepristagarna belönas med 15 000 respektive 10 000 kronor vardera.


För ytterligare information, kontakta:

Alma Hemberg, forskningssamordnare, telefon 08-700 15 60, alma.hemberg@kkv.se

Läs mer om konkurrens- och upphandlingsfrågor på www.konkurrensverket.se

Nyckelord

Kontakter

Följ Konkurrensverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Konkurrensverket

Åtaganden från drivmedelsbolag ger bättre förutsättningar för priskonkurrens2.12.2024 16:22:38 CET | Pressmeddelande

Konkurrensverket har utrett en misstanke om den löpande och offentliga publiceringen av rekommenderade priser på bensin och diesel som Circle K, OKQ8 och Preem har gjort på sina webbplatser kan utgöra en samordning som strider mot konkurrenslagen. Drivmedelsbolagen har nu frivilligt åtagit sig att upphöra med den offentliga publiceringen. Enligt Konkurrensverkets bedömning är farhågorna om konkurrensproblem till följd av publiceringen därmed avhjälpta och utredningen avslutas.

Konkurrensverkets beslut att förbjuda Apotekstjänsts förvärv av Svensk dos står fast19.11.2024 14:59:10 CET | Pressmeddelande

Apotekstjänsts förvärv av Svensk dos skulle påtagligt hämma förekomsten eller utvecklingen av en effektiv konkurrens på marknaden för dosdispenseringstjänster till öppenvården i Sverige. Förvärvet får därför inte genomföras. Det meddelar Patent- och marknadsdomstolen i ett beslut i dag, där domstolen avslår Apotekstjänsts överklagande. Det innebär att Konkurrensverkets beslut att förbjuda förvärvet står fast.

Axfood får genomföra förvärvet av City Gross15.10.2024 20:49:38 CEST | Pressmeddelande

Konkurrensverket lämnar Axfoods förvärv av ensam kontroll över City Gross utan åtgärd och affären kan därmed genomföras. Beslutet har fattats efter en fördjupad undersökning som visar att det inte är sannolikt att förvärvet påtagligt kommer att hämma konkurrensen på den svenska dagligvarumarknaden, vare sig nationellt eller lokalt. På vissa orter kommer Axfood visserligen få en starkare ställning än tidigare men även där finns konkurrenter som ger konsumenterna möjlighet att välja mellan olika butikskedjor.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye