Ny statistik: Fem gånger fler kända kulturlämningar i tätortsnära skogar
Ny statistik från Skogsstyrelsen visar att skogar nära våra tätorter innehåller fem gånger fler kända kulturlämningar än i övriga skogar. Lämningarna sträcker sig från stenåldern till nutid och ger en unik inblick i hur människor har levt och brukat landskapet genom tiderna.

Lämningarna består till exempel av gravar, röjningsrösen, torplämningar och fäbodar.
- Att vi hittar fem gånger så många kända kulturlämningar i tätortsnära skogar beror dels på att människor har bott och verkat här under lång tid, dels på att vi rör oss mer i dessa skogar och därmed oftare upptäcker lämningarna, säger Mattias Sandberg, specialist på skogens sociala värden vid Skogsstyrelsen.
De vanligaste typerna av kulturlämningar i tätortsnära skogar är förhistoriska gravar, bosättningar, ristningar samt spår av produktion och tillverkning. Däremot är lämningar från jakt och fångst, samiska lämningar samt lämningar relaterade till kult och tradition mer jämnt fördelade i skogen.
- Det här visar att det krävs extra försiktighet och hänsyn när man ska avverka eller göra andra åtgärder i de här skogarna så vi inte förstör spåren av vår historia, säger Mattias Sandberg.
Fler unika egenskaper i tätortsnära skogar
Utöver kulturlämningarna visar statistiken att tätortsnära skogar skiljer sig från övriga skogar på flera sätt:
- Mindre andel av skogen är skyddad: I Norrland är endast 0,7 procent av den tätortsnära skogen skyddad, jämfört med 15 procent i övriga skogar. I södra Sverige är 3,2 procent av den tätortsnära skogen skyddad, vilket är knappt hälften av den skyddade andelen i andra skogar (6 procent).
- Mer äldre lövskog: I skogar inom 300 meter från tätorter i Götaland och Svealand är andelen äldre lövrik skog mer än dubbelt så stor som i landets övriga skogar.
- Domineras av enskilda ägare: Upp till 75 procent av skogen 2–3 kilometer från tätorter ägs av enskilda skogsägare. I icke tätortsnära skogar är ägarfördelningen mer jämn, där 42 procent ägs av enskilda ägare.
- Fler grova träd nära tätorter: Inom 300 meter från tätorter finns upp till tre gånger så många grova träd per hektar jämfört med icke tätortsnära skogar. Förekomsten av grova träd är en viktig indikator inom miljömålen.
- Föryngringsavverkning är dock lika vanligt: Cirka 1 procent av den tätortsnära produktiva skogsmarksarealen avverkas årligen, vilket är i paritet med avverkningen i andra skogar.
15 procent av skogsmarken är tätortsnära
15 procent av all skogsmark i Sverige (cirka 4,3 miljoner hektar) ligger inom tre kilometer från en tätort, och miljontals människor vistas i dessa skogar året runt. Detta innebär ett stort tryck på tätortsnära skogar att leverera viktiga ekosystemtjänster kopplade till klimatanpassning, folkhälsa, livskvalitet, friluftsliv, turism, biologisk mångfald och skogsnäring.
Regelbunden rapportering framöver
Framöver kommer Skogsstyrelsen att uppdatera och publicera denna statistik regelbundet med några års mellanrum. En stor del av underlaget bygger på bearbetad data från SLU Riksskogstaxeringen.
Mer om statistiken här: Tätortsnära skog - Skogsstyrelsen
Kontakt
Mattias Sandberg, specialist skogens sociala värden, Skogsstyrelsen, 033-48 25 53, mattias.sandberg@skogsstyrelsen.se
Cecilia Ulfhielm, specialist kulturmiljöer, Skogsstyrelsen, 026-23 51 04, cecilia.ulfhielm@skogsstyrelsen.se
Skogsstyrelsens presstjänst, 036-35 94 91, presstjanst@skogsstyrelsen.se
Vår presstjänst är tillgänglig vardagar kl. 8.00–16.30
Nyckelord
Bilder


Följ Skogsstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen
Skogsstyrelsen minskar antalet kontor i Dalarna16.4.2025 14:04:32 CEST | Pressmeddelande
Skogsstyrelsen kommer att minska antalet kontor i Dalarna och fortsättningsvis finnas kvar i Mora, Falun, Leksand, Hedemora och Malung. Skogsstyrelsens verksamhet kommer däremot att fortsätta finnas i hela länet.
Ny karta minskar risken för skador på vatten vid skogsbruk7.4.2025 07:38:37 CEST | Pressmeddelande
Nu kan skogsägare och övriga skogsbruket lättare bedöma riskerna för en försämrad vattenkvalitet i samband med till exempel avverkning och andra åtgärder i skogen. Idag sjösätter Skogsstyrelsen den nya Skogsvattenkartan som visar hur en åtgärd kan påverka vattnet och därmed guida skogsägaren till en bättre hänsyn. Kartan är också ett stöd vid återvätning.
Skaderapport: skogar i södra Sverige hårt ansatta av torka3.4.2025 07:50:57 CEST | Pressmeddelande
Skogar i främst södra Sverige lider av återkommande torka, något som accelererade med den torra sommaren 2018. Träden har ännu inte återhämtat sig och har svårt att komma i gång med tillväxten på flera håll. Det visar årets skogsskaderapport för 2024 från Skogsstyrelsen.
Första uppföljningen: långt kvar till en klimatanpassad skog13.3.2025 07:37:28 CET | Pressmeddelande
Det krävs mer insatser för att klimatanpassa skogen och skogsbruket i Sverige. Det visar den första fördjupade uppföljningen som Skogsstyrelsen har gjort. Av de 12 delmål som sattes upp för fem år sedan, är det fyra som helt eller delvis uppnåtts.
Intrångsersättningar ovan fjällnära fortsätter öka samtidigt är intresset fortsatt stort för formellt skyddad skog4.2.2025 09:37:45 CET | Pressmeddelande
Under 2024 betalade Skogsstyrelsen ut nästan 324 miljoner kronor i ersättningar till markägare som nekats avverka i fjällnära områden på grund av höga naturvärden. Det är en fortsatt ökning sedan 2020. Samtidigt var den areal som det bildades formellt skydd för under 2024, den lägsta sedan 1996 trots stort intresse för formellt skydd.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum