Svenskt Friluftsliv

Karlstad är Sveriges friluftskommun 2024

Dela

Karlstad kommun vinner utmärkelsen Sveriges friluftskommun 2024 i hård konkurrens med fem andra kommuner. Öckerö kommun har förbättrat sitt friluftslivsarbete mest de tre senaste åren och får därför utmärkelsen Årets förbättrare 2024.

Vinnare
Vinnare Fotograf/Källa: Svenskt Friluftsliv

I hård konkurrens med fem kommuner utsågs Karlstad kommun till vinnare av Sveriges friluftskommun 2024. I Karlstad har det funnits ett stort stöd från politiken i friluftsarbetet. Kommunen har genom olika insatser arbetat med tillgång till natur, både tätortsnära samt på andra mer svårtillgängliga platser samt arbetat med tillgänglighetsanpassningar. Samverkan, kreativitet och långsiktiga strategier är något som utmärker årets friluftskommun. Det som framförallt stack ut var deras arbete som inleddes med en dialog med barn och unga på en fritidsgård i ett mångkulturellt och socioekonomiskt utsatt bostadsområde. Utifrån dialogen skapade kommunen under 2023 bland annat en mötesplats, en utematplats för social gemenskap, i vardagsnära natur.  

– Det är viktigt att vi arbetar för ett friluftsliv för alla och det tycker jag verkligen Karlstad har gjort. De har sänkt trösklarna för människor att komma ut i naturen och främjat social gemenskap i naturen, säger Mia Yri, chef på friluftslivsenheten, Naturvårdsverket.

Följande fem andra kommuner uppnådde också maxpoäng i årets enkät; Götene, Jönköping, Kalix, Smedjebacken och Värnamo.

De är alla förebilder och inspiratörer för ett framgångsrikt friluftslivsarbete. De har alla arbetat med tillgång till vardagsnära natur på olika sätt genom bland annat planer och utveckling av tätortsnära natur för både aktiviteter och rofylldhet, genom att tillgängliggöra natur och skapa aktivitetsrundor för fysisk aktivitet samt att låta barn prova friluftslivsaktiviteter utan kostnad. Bland övriga svarande kommuner finns många kreativa insatser i den vardagsnära naturen.

–  Den vardagsnära naturen är den som ligger runt hörnet och som är tillgänglig. Den är otroligt värdefull för alla, inte minst skolan och friluftsorganisationer. Därför är vi speciellt glada för att så många kommuner arbetar med att bevara och tillgängliggöra den vardagsnära naturen på olika sätt, säger Josefine Åhrman, generalsekreterare för Svenskt Friluftsliv.

Årets förbättrare – Öckerö kommun

Öckerö kommun är den kommun som förbättrat sitt resultat mest under de tre senaste åren och utses till Årets förbättrare 2024. Öckerö har ett långsiktigt och brett friluftslivsarbete. De har haft en stor satsning på vandringsleder på kommunens öar och under 2023 utökades leden till ytterligare två öar. Projektet har gett medborgare och besökare goda möjligheter till upplevelser, fysisk aktivitet och gemenskap.

Om undersökningen Sveriges friluftskommun

Priset Sveriges friluftskommun delas ut av Naturvårdsverket, Svenskt Friluftsliv och Sveriges Fritids- och Kulturchefsförening. Utmärkelserna utgår från en enkätundersökning bland kommunerna. I år deltog 228 av 290 kommuner. Frågorna i enkäten omfattar tre områden: kommunens planer och planering för friluftsliv, information och samarbete samt aktiviteter och insatser. Årets enkät innehåll en bonusfråga om hur kommunerna arbetar med vardagsnära natur.

Kontakter

Om oss

Svenskt Friluftsliv är en paraplyorganisation för 28 ideella friluftsorganisationer i Sverige som tillsammans har 2 miljoner medlemmar, minst 300 000 är barn och ungdomar. Tillsammans består organisationerna av närmare 7 000 lokala- och regionala föreningar. Svenskt Friluftsliv företräder de ideella friluftsorganisationerna i Sverige och är talesperson gentemot regering, riksdag och myndigheter. 

Följ Svenskt Friluftsliv

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenskt Friluftsliv

Avskaffande av strandskyddet får stora konsekvenser21.1.2025 14:58:22 CET | Pressmeddelande

Regeringens förslag om att avskaffa strandskyddet vid små sjöar och smala vattendrag riskerar att få allvarliga konsekvenser för människor att fritt kunna vistas i naturen och inskränker på allemansrätten. Strandskyddet är en fråga om framtida generationers möjlighet att uppleva och uppskatta Sveriges unika natur och om vi fortsatt ska kunna ha närhet till naturen och ett enkelt friluftsliv – oavsett vem man är, var man bor och plånbokens storlek.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye