Nordiska organisationer går samman för att säkerställa barns rättigheter online
Idag meddelar organisationer från flera av de nordiska länderna att de kommer samman och lanserar ett nordiskt nätverk för att säkerställa barns rättigheter online. NOCTA, Nordic Child Tech Policy Alliance, består för närvarande av sex organisationer från Sverige, Norge och Danmark, som alla har ett starkt fokus på att stärka barns rättigheter i den digitala sfären. Genom att enas kan de nu stärka barnens röst i beslut som fattas av nationella regeringar, EU och relevanta internationella aktörer.
Enligt FN:s allmänna kommentar nr. 25 om barns rättigheter i förhållande till den digitala miljön måste alla barns rättigheter respekteras, skyddas och uppfyllas i den digitala miljön precis som i den fysiska. När barns rättigheter och röster inte aktivt införlivas i beslut, förbises de ofta och deras rättigheter och handlingsfrihet undergrävs.
Sedan början av 2020-talet har allt fler utmaningar och negativa konsekvenser av barns digitala närvaro uppmärksammats. Vi ser indikatorer som psykisk ohälsa, ätstörningar, extremism och grooming för sexuella ändamål, som förekommer på och förvärras av onlinetjänster som tillhandahålls av teknikföretag. Det stöds dessutom av olika nationella data från barn- och ungdomsjourer, där en stor del av de inkomna samtalen direkt eller indirekt handlar om barns digitala liv. Det är en trend vi måste motverka.
De nordiska länderna delar historia, kultur, värderingar och har ett liknande perspektiv på barn och deras rättigheter. Det inkluderar värderingar om vikten av alla barns rättigheter, att barn inte är en homogen grupp, välfärdssystemet samt reglering av kommersiella tjänster.
För att stärka och vidareförmedla denna syn på barns rättigheter måste vi samarbeta. Därför är vi idag stolta över att tillkännage lanseringen av NOCTA. NOCTA är ett sätt att möta dessa frågor och säkerställa ett starkt barnrättsperspektiv i beslut som fattas av nationella regeringar, EU och relevanta internationella aktörer – för varje barns rätt att respekteras, skyddas och få sina rättigheter uppfyllda.
NOCTA består av flera organisationer från de nordiska länderna:
Barnevakten
Bris
Børns Vilkår
Digitalt ansvar
Prinsparets Stiftelse
UNICEF Sverige
Om organisationerna:
Barnevakten
Barnevakten är en norsk, oberoende organisation som ger fakta och råd om barn och media. Deras vision är att barn ska använda media på ett säkert och medvetet sätt. Läs mer på: www.barnevakten.no
Bris
Bris står för barns rätt i samhället och är en barnrättsorganisation. De arbetar för ett samhälle där alla barn känner till sina rättigheter och har möjlighet att uppfylla dem. Läs mer på: www.bris.se
Børns Vilkår
Børns Vilkår är en dansk barnrättsorganisation och driver den nationella barnjouren med över 60 000 samtal varje år. Børns Vilkår har de senaste åren arbetat för att skydda barns rättigheter online, nationellt och inom EU. Läs mer på: bornsvilkar.dk
Digitalt ansvar
Digitalt ansvar skapades för att främja en ansvarsfull digital utveckling som skyddar våra grundläggande rättigheter. Det handlar om rätten till privatliv och ett liv fritt från våld, trakasserier och övervakning. Läs mer på: www.digitaltansvar.dk
Prinsparets Stiftelse
Prinsparets Stiftelse är en svensk stiftelse som grundades 2015 av Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia. Stiftelsens uppdrag är att främja ett säkrare internet för barn, samt öka förståelsen för alla med dyslexi. Läs mer på: prinsparetsstiftelse.se
UNICEF Sverige
UNICEF, FN:s barnorganisation, arbetar globalt för att skydda alla barns rättigheter och välbefinnande. UNICEF Sverige är en av 32 nationella kommittéer, dedikerade till att stödja UNICEF:s uppdrag genom att mobilisera resurser, påverka svenska beslutsfattare och öka medvetenheten om barns rättigheter. Läs mer på www.unicef.se
Nyckelord
Kontakter
Maja DahlPress- och opinionsansvarig
Tel:08 598 821 00press@bris.seBilder
Bris, Barnens rätt i samhället, är en av Sveriges ledande barnrättsorganisationer som varje dag kämpar för ett bättre samhälle för barn. Folkrörelsen Bris startade 1971 och bidrog till att Sverige fick världens första förbud mot barnaga. Med barnkonventionen som grund stöttar Bris barn i utsatta situationer, mobiliserar samhället för barnets rättigheter och påverkar beslutsfattare för ett samhälle där varje barn känner till sina rättigheter och där barnets rättigheter tillgodoses.
Följ BRIS - Barnens Rätt i Samhället
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från BRIS - Barnens Rätt i Samhället
TikTok-drama ska få fler barn som påverkas av gängkriminalitet att söka stöd26.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
En berättelse som bygger på barns egna erfarenheter av gängkriminalitet ska få fler barn att söka stöd. Nu släpper Bris en ny kampanj för att nå unga som själva är indragna eller känner någon som är indragen i kriminellt nätverk.
Ny undersökning: Kommunernas arbete med barns delaktighet brister20.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Det är snart fem år sedan barnkonventionen blev lag i Sverige. Trots det går arbetet med att tillämpa lagstiftningen i kommunerna för långsamt. Särskilt brister kommunerna när det gäller barns delaktighet i frågan om krisberedskap. Det visar en ny undersökning från Bris.
Ny rapport från Bris: Stödet till barn som bor i familjehem måste stärkas7.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Att bo i familjehem är den vanligaste formen av placering för barn och unga som inte kan, vill eller får bo med sina föräldrar. Trots det finns det stora brister i familjehemsvården. Det visar en ny rapport från Bris.
Sistjejer tilldelas Brispriset 202416.10.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Brispriset ges till någon eller några som har gjort extraordinära insatser för barn. I år går det till Sistjejer för deras mod att berätta om egna upplevelser av våld, övergrepp och kränkningar. På så sätt ökar de samhällets kunskap, driver debatt och stärker barn och ungas rättigheter inom SiS.
Barn vill stötta varandra – nu lanserar Bris Peers10.10.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Vissa problem är lättare att diskutera med en jämnårig än med vuxna. Därför lanserar Bris nu Peers, ett forum där barn kan dela inlägg och stötta varandra. Bris är närvarande och gör plattformen till en trygg och inkluderande plats.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum