DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet

Vi vet fortfarande inte hur vi ska söka skydd

Dela

Finns det tillgängliga skyddsrum, kan jag få hjälp vid ett strömavbrott om hissen inte funkar och hur gör jag med mediciner som måste förvaras i kyl? Inte ens i den gula broschyren finns info om hur en person med rullstol ska söka skydd.

Framsidan av den gula foldern med rubriken "Om krisen eller kriget kommer" hålls av en hand mot bakgrund av grå skrivbordsyta och en skymt av ett tangentbord.
Vi då? Inte ens i den gula foldern finns info om hur en person med funktionsnedsättning ska skydda sig.

– När jag ringde MSB fick jag veta att jag skulle vända mig till de enskilda fastighetsägarna för att ta reda på om ett skyddsrum är tillgängligt. Jag ska alltså själv kolla vart och ett av skyddsrummen för att eventuellt hitta något som jag kan komma in i med rullstol?

Det säger Ritva Korva i Degerfors, som blev besviken när hon läste den gula broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” från MSB.

– Vi får alltid till svar att vi ska ta hjälp av grannar och allmänhet. Då borde väl även allmänheten få info om att de förväntas hjälpa personer med särskilda behov, såsom oss med funktionsnedsättning. Men i stället för info i broschyren så hänvisas till webbplatser.

Lena Haglöf i Stockholm har också reagerat på den knapphändiga informationen i broschyren.

– Den mest konkreta informationen står under ”Utrymning” och lyder ”Du som inte klara dig på egen hand kan få hjälp att utrymma samt akut boende och mat på platsen du kommer till.” Men det står inte vem som är ansvarig för detta så jag vet ändå inte vem jag ska vända mig till.

På sidan 28 i broschyren finns rubriken ”Du som har behov av extra stöd” som avser alla typer av funktionsnedsättningar och behov, vilket gör att punkterna blir alltför övergripande.

– Råden är så allmänt hållna att de knappt är några råd, säger Lena Haglöf.

– Slutligen hänvisas till msb.se och krisinformation.se, säger Lena Haglöf, men det är ju stora grupper bland människor med behov av extra stöd som verkligen inte är digitala.

DHR och andra delar av funktionsrättsrörelsen har vid flera tillfällen varit i kontakt med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Nu när den helt färska broschyren utkommer till alla svenska hushåll är det en besvikelse att vi återigen är exkluderade.

För mer info kontakta

Lena Haglöf, Stockholm tel: 070-859 29 73

Ritva Korva, DHR Degerfors tel: 073-678 38 98

Åsa Strahlemo, förbundsordförande DHR: 070-508 80 29

Nyckelord

Kontakter

DHR är en idéburen demokratisk organisation som arbetar för principen om alla människors lika värde. Ett öppet Sverige, där personer med nedsatt rörelseförmåga är fullt jämlika, jämställda och delaktiga i samhället. En av utgångspunkterna är FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. 
Tel: 08-685 80 20 Post: DHR, Box 43, 123 21 Farsta

Följ DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye