Ytterligare 20 miljoner kronor i humanitärt stöd till Syrien
Den dramatiska händelseutvecklingen i Syrien har snabbt ökat människors behov av humanitärt stöd. Upp emot en miljon människor har drivits på flykt och är i akut behov av mat, boende och andra förnödenheter som varma kläder och filtar. Sverige genom Sida går in med ytterligare stöd på 20 miljoner kronor till FN:s flyktingorgan UNHCR. Sida anpassar även övrigt stöd för att möta människors nya behov.
– Situationen i Syrien utvecklar sig otroligt snabbt vilket har lett till att många människor har nya behov av humanitärt stöd, i vad som redan var en av världens allvarligaste humanitära kriser. Särskilt sårbara individer, till exempel kvinnor och barn som tvingats lämna sina hem, är extra utsatta, säger Jakob Wernerman, chef för Sidas humanitära bistånd.
16,7 miljoner människor i behov av humanitärt stöd och skydd
Den långvariga konflikten och en djup ekonomisk kris har drivit miljontals människor i Syrien in i fattigdom. Redan innan de senaste veckornas händelser bedömdes runt 16,7 miljoner syrier behöva humanitär assistans och skydd, däribland drygt sju miljoner människor som är på flykt inom landet. FN rapporterar nu att ytterligare en miljon människor tvingats lämna sina hem, och att center för internflyktingar runtom i landet är kraftigt överbelastade.
– Sida har så här långt under 2024 bidragit med 218 miljoner kronor i humanitärt stöd till Syrien. Nu lägger vi till ytterligare 20 miljoner kronor i stöd till FN:s flyktingorgan UNHCR för att stärka upp den omedelbara responsen till människor på flykt, fortsätter Jakob Wernerman.
Stöd för ökad motståndskraft
Som komplement till det humanitära stödet ger Sverige ett resiliensstöd till Syrien med målet att stärka lokal motståndskraft hos den syriska befolkningen, syriska flyktingar och utsatta grupper i värdsamhällen i grannländerna Libanon, Jordanien och Turkiet. Stödet uppgår till 284 miljoner kronor under 2024. Sida har inga samarbeten med eller stöd till statliga aktörer i Syrien.
– Vi följer noga utvecklingen och för dialog med våra partnerorganisationer för att anpassa insatserna efter den nya situationen. Sida arbetar bland annat för en demokratisk övergång i landet och för att människor ska få tillgång till grundläggande samhällstjänster, vilket är lika aktuellt nu som tidigare, säger Petra Smitmanis Dry, Sidas biståndschef för Syrien.
Exempel på vad Sida gör i Syrien
Motverkar fattigdom
Sida bidrar till att människor kan bygga upp en bättre motståndskraft mot kriser. Lantbrukare kan öka sin produktion genom bättre bevattning och odling av alternativa grödor och nå ut på marknader för att sälja sina produkter. Biståndet stöttar även småföretag, jordbrukares kapacitet och lantbruksskolor vilket förutom att skapa jobb ökar människors motståndskraft mot kriser.
Civilsamhället arbetar för mänskliga rättigheter
Sida stöttar civilsamhället och deras arbete för ökad respekt för mänskliga rättigheter och demokratisk utveckling och rättvisa. En del av arbetet är insamling av bevis om övergrepp under konflikten som har kunnat användas internationellt för att lagföra brott begångna i Syrien. Trots fortsatt stora utmaningar och höga risker har det syriska civilsamhället växt sig starkare och blivit en viktig röst både internationellt och lokalt.
Tillgång till samhällstjänster
Svenskt stöd har bidragit till förbättrad tillgång till vatten genom att återuppbygga brunnar och vattensystem samt förbättra bevattningsanläggningar för jordbruket. Reparationer av befintlig lokal infrastruktur som skolor och vårdcentraler men även vägar, gatubelysning. Uppbyggnad av kvarnar och bagerier har ökat tillgången på mat i hela landet. Dessutom har Sida bidragit till att kvinnor och flickor har förbättrad tillgång till sexuell och reproduktiv hälsovård.
Räddar liv och lindrar nöd
Sidas humanitära stöd går framförallt till att möta akuta behov hos människor som tvingats på flykt, mat för att motverka undernäring, hälsa och sjukvård, och skydd mot våld och övergrepp. Sida stödjer organisationer som har god kapacitet och förmåga att prioritera om sin verksamhet när situationen och behoven förändras.
Fakta om det humanitära stödet
- Sverige är en av världens största humanitära givare för att rädda liv och lindra nöd i svåra situationer som uppstått på grund av krig och konflikt eller naturkatastrofer. I år fördelar Sida 4,9 miljarder till humanitär verksamhet.
- I början av året fördelade Sida 4,3 miljarder kronor till 30 olika svåra kriser i världen.
- I juni allokerades ytterligare 200 miljoner kronor till kriser som förvärrats och i november allokerades ytterligare 182 miljoner till kraftigt underfinansierade kriser.
- Nu i december allokerar Sida ytterligare 20 miljoner kronor för att stärka upp krisresponsen i Syrien.
- Sida arbetar utifrån en behovsbaserad metod som innebär att Sida når de mest allvarliga humanitära behoven från ett globalt perspektiv.
- Flera av dessa länder är sedan tidigare Sidas samarbetsländer och får då stöd genom det mer långsiktiga utvecklingssamarbetet.
- UD fördelar också humanitärt bistånd genom icke öronmärkt kärnstöd till bland andra olika FN-organisationer.
Nyckelord
Kontakter
Inga-Lill HagbergPressansvarigSidas presstjänst
Tel:+46 706 27 60 98Tel:+46 8 698 54 37Inga-lill.hagberg@sida.seBilder
Länkar
Sida är Sveriges biståndsmyndighet. Vi arbetar för att minska fattigdom och förtryck i världen. I samarbete med organisationer, myndigheter och företag investerar vi i en hållbar utveckling för alla människor.
Följ Sida
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sida
Stöd till ny fond för att stärka oberoende medier i Östeuropa6.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
När oberoende medier försvagas påverkar det hela samhället och hotar demokratin. Därför inleder Sida ett samarbete med den nystartade internationella utlysningsfonden International Fund for Public Interest Media (IFPIM) som ger stöd till oberoende medier. Satsningen är ett viktigt steg för att säkerställa oberoende journalistik i Östeuropa. Stödet är på 120 miljoner kronor och sträcker sig över fyra år – 2025-2028. Ordförande för fonden är den tidigare Nobelpristagaren och filippinska journalisten Maria Ressa.
Utökat svenskt stöd till sex av världens svåraste humanitära kriser3.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Allt fler människor drabbas av konflikter och naturkatastrofer men världens givare har svårt att mobilisera tillräckligt med pengar till livsviktiga insatser. Gapet mellan humanitära behov och finansiering är det största på flera år. Sverige genom Sida bidrar nu med ytterligare stöd på 182 miljoner kronor till 181 miljoner svårt drabbade människor i sex länder: Afghanistan, DR Kongo, Etiopien Jemen, Myanmar och Sudan.
Utökat stöd till Världsbanksfonden Problue för ett friskare världshav30.10.2024 10:11:38 CET | Pressmeddelande
Under det pågående 16:e toppmötet för Konventionen om biologisk mångfald (COP16) ger Sverige, genom Sida, ett utökat stöd på 300 miljoner kronor till Världsbankens fond Problue fram till år 2030. Fonden bidrar till hållbar utveckling i världshaven och kustsamhällen. Hittills har fonden stöttat mer än 247 insatser i 100 länder.
Sverige stödjer insatser för att förhindra spridningen av mpox21.10.2024 10:09:55 CEST | Pressmeddelande
Världshälsoorganisationen (WHO) har förklarat det växande utbrottet av mpox som ett internationellt hot mot folkhälsan. Utbrottet av mpox-viruset har sitt ursprung i Demokratiska republiken Kongo och sprider sig snabbt över Centralafrika. Sverige genom Sida har därför beslutat om 10,9 miljoner kronor i akut humanitärt stöd till flera insatser för att minska smittspridningen i Kongo, Uganda, Burundi och Centralafrikanska republiken. Stöden riktar in sig på sårbara grupper som redan har akuta behov, till exempel flyktingar.
Nytt projekt på västra Balkan ska minska kompetensgapet och skapa jobbmöjligheter för kvinnor och ungdomar28.6.2024 05:30:00 CEST | Pressmeddelande
Ungdomsarbetslösheten är hög i länderna på västra Balkan samtidigt som det råder en stor brist på mekaniker och lastbilschaufförer. För att bidra till en lösning ska Sverige genom Sida, tillsammans med Helvetas och Volvo Group, samarbeta kring yrkesutbildning baserad på fordonsindustrins behov. Stor vikt ska läggas på att få in unga kvinnor och ungdomar på arbetsmarknaden och i transportsektorn. Projektet ska fokusera på hållbara och miljövänliga lösningar, med betoning på de färdigheter som krävs för att hantera den gröna tekniken i dagens lastbilar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum