Miljonsatsning från Vetenskapsrådet på forskning om belastningssmärta
Forskare Cathrine Widehammar har tilldelats ett anslag på 1,2 miljoner kronor från Vetenskapsrådet för att utforska smärtproblematik hos personer med dysmeli eller armamputation. ”Våra studier har som mål att förbättra vården för dessa patienter. Flera regioner samarbetar i detta”, berättar hon.

– Det är både glädjande och viktigt att denna patientgrupp prioriteras. Många lider av smärtproblem som hittills inte har undersökts på det här sättet i Sverige, säger Cathrine Widehammar, arbetsterapeut och forskare på Ortopedteknik vid Universitetssjukhuset Örebro.
Den som saknar en hand eller arm kompenserar det ofta genom att överanvända och snedbelasta andra delar av kroppen. Många får proteser som ska ersätta den saknade armen och hindra överbelastning, men eftersom protesen inte har alla funktioner som en vanlig hand kan den också ge upphov till smärta på grund av kompensatoriska rörelser.
Två studier för bättre vård
Forskningsanslaget kommer att finansiera två studier som fokuserar på att kartlägga och förstå muskuloskeletal smärta hos patienter med armamputation eller dysmeli.
– I den digitala enkätstudien ska forskargruppen undersöka hur vanligt det är med belastningsrelaterad smärta i armar, rygg och nacke hos denna patientgrupp. Enkäten kommer även att kartlägga protesanvändning och hur smärtan påverkar patientgruppens vardag.
Rörelsestudien kommer med hjälp av avancerad teknik i Laboratorium för rörelseanalys, som finns på Campus USÖ, att mäta muskelspänning och tredimensionella kompensatoriska rörelser hos personer som använder olika typer av proteser. Satsningen kommer lagom i anslutning till beskedet om att Universitetssjukhuset Örebro får bedriva nationell högspecialiserad vård inom dysmeli.
Nationella riktlinjer – ett framtida mål
Det är en multicenterstudie som involverar forskare och kliniker från Region Örebro län, Region Skåne, Västra Götalandsregionen och Region Stockholm, där det finns specialiserad behandling för dessa patienter.
– Vi hoppas att resultaten kan ligga till grund för nationella riktlinjer. Idag rekommenderas proteser för att minska smärtproblematiken, men vi vet inte säkert att de alltid hjälper. Vårt mål är att säkerställa en evidensbaserad och jämlik vård för denna grupp, säger hon.
De två studierna förväntas vara klara i december 2026, varefter riktlinjer för behandling kan börja utformas. Projektet har som ambition att förbättra livskvaliteten för patienter med armamputation eller dysmeli genom att identifiera effektiva behandlingsmetoder.
– Behandlingsforskning är avgörande för att vi inom vården ska kunna erbjuda våra patienter bästa möjliga stöd och vård. Vår forskning är ett viktigt steg mot att fylla kunskapsluckorna inom ett eftersatt område, avslutar Cathrine Widehammar.
Faktaruta
- Vad är muskuloskeletal smärta? Muskuloskeletal smärta uppstår ofta på grund av överanvändning och snedbelastning när kroppen kompenserar för en saknad arm eller hand. Även protesanvändning kan bidra till smärta, då dessa ofta kräver rörelsemönster som skiljer sig från en naturlig arm.
- Hur många patienter med en armamputation är det som lider av muskuloskeletal smärta i armar, rygg och nacke? Andra länder har rapporterat att mellan 30–60 procent av de som har en armamputation har någon form av muskuloskeletal smärta, men hur det ser ut i Sverige är okänt, det är det som studien ska finna svaret på.
- Vad är dysmeli? Det innebär att barnen har en medfödd avsaknad av ben, fot, arm, hand eller någon del av det. Varje år föds det cirka 60 barn med dysmeli i Sverige.
Nyckelord
Kontakter
Cathrine WidehammarArbetsterapeutHabilitering och hjälpmedel inom Hälso- och sjukvårdsförvaltningen
Tel:070 - 82 67 685cathrine.widehammar@regionorebrolan.seElin AbelsonKommunikatörHälso- och sjukvårdsförvaltningen
Tel:072 - 146 49 95elin.abelson@regionorebrolan.seBilder




Det personliga universitetssjukhuset
Som universitetssjukhus vill vi erbjuda våra patienter en modern och tillgänglig sjukvård på bästa möjliga vetenskapliga grund. Du som bor i Örebro län kan vara trygg i att ha tillgång till specialistsjukvård i din närhet. Flera specialiteter är uppmärksammade utanför landets gränser och forskning bedrivs inom många områden. USÖ har ca 550 vårdplatser och är ett av landets sju universitetssjukhus. Det är också en av länets största arbetsplatser med mer än 3 500 anställda.
Tillsammans med Örebro universitet utvecklar vi medicinsk forskning och utbildning. Samarbetet har bland annat lett till att en komplett läkarutbildning erbjuds i Örebro från och med 2011. Den nya läkarutbildningen medverkar till att lösa den nationella bristen på läkare och bidrar till att förbättra tillgängligheten i vården. För USÖ innebär läkarutbildningen stora möjligheter för fortsatt utveckling som universitetssjukhus, inte bara beträffande undervisning, utan också vad gäller forskning och högspecialiserad vård.
Följ Universitetssjukhuset Örebro
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Universitetssjukhuset Örebro
Forskning belyser kemikalier i barns vardagsmiljö28.2.2025 08:25:00 CET | Pressmeddelande
Ny miljömedicinsk forskning sätter fokus på barns exponering för ämnen som flamskyddsmedel och mjukgörare som återfinns i material och produkter i inomhusmiljöer. Vissa av dessa ämnen har hormonstörande effekter. ”Barn är extra känsliga för dessa effekter eftersom deras tillväxt och utveckling styrs av hormoner”, förklarar miljöhygieniker Ylva Sjöström.
Örebroforskning upptäcker biomarkörer för cancer i blodet18.2.2025 10:00:00 CET | Pressmeddelande
Molekylärbiologen Alvida Qvick har i sin forskning gjort framsteg i användningen av biomarkörer i blodet, så kallade cirkulerande biomarkörer, för att förbättra cancerbedömning och behandling. Genom att analysera ämnen som frisätts i blodet när tumören växer, har hon visat hur dessa biomarkörer kan användas inom olika områden av cancervården. ”Det gör att vi kan skräddarsy behandling och effektivisera uppföljning av våra patienters hälsa”, berättar hon.
Forte finansierar nätverk för dövblindforskning14.2.2025 11:30:00 CET | Pressmeddelande
Forskaren Moa Wahlqvist inom Region Örebro län har beviljats 437 000 kronor från Forte. Anslaget ska användas för att stärka och utveckla nätverket Dövblindforskning i ett mångvetenskapligt perspektiv.
Ny kunskap om biologiska läkemedel vid behandling av IBD28.1.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Genom att studera svenska patientdata har Örebroforskaren Isabella Visuri funnit nya mönster i hur biologiska läkemedel påverkar patienter med inflammatorisk tarmsjukdom (IBD). Resultaten kastar nytt ljus över behandlingseffekter, säkerhet och möjligheten att förutsäga vilka patienter som har störst chans att lyckas med sin behandling.
Opioider och överviktsoperation - nya insikter om en oväntad utmaning20.12.2024 10:50:00 CET | Pressmeddelande
Överviktsoperationer som gastric bypass är en effektiv metod för viktminskning. ”Resultaten i min avhandling visar en oväntad utmaning, patienter som genomgår operation har en betydligt högre användning av morfinliknande läkemedel både före men framför allt efter ingreppet”, berättar Stefan Wallén, legitimerad apotekare och forskare på Universitetssjukhuset Örebro.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum