En fjärdedel av samtalen till Bris kommer på natten
Barn som behöver stöd på natten befinner sig i en särskilt utsatt situation. På nätter och lov när alla andra har stängt, har Bris öppet och en fjärdedel av samtalen kommer på natten.
”Det är så jobbigt hemma. Det är bråk hela hela hela tiden.. Stora gigantiska och små.”
– Ett barn till Bris klockan 03.29.

Det är snart fyra år sedan Bris öppnade upp den nationella stödlinjen dygnet runt. Sedan dess har barn kunnat chatta, ringa, maila och numera även sms:a med kuratorerna på Bris även på natten. Ungefär 25 procent av de stödjande samtalen sker mellan klockan 22 och 06, tider då de flesta barn sover.
– Det var barn själva som efterfrågade att vi alltid skulle ha öppet, därför har det känts otroligt bra att kunna uppfylla den önskan. När vi tittar på vad barn söker stöd för på nätterna är det självklart att vi måste fortsätta finnas där för dem, säger Magnus Jägerskog Generalsekreterare på Bris.
De vanligaste kontaktorsakerna när barn kontaktar Bris på nätterna är psykisk ohälsa, familj och familjekonflikter, och våld. Det är samma kontaktorsaker som är vanligast på dagen, men skillnaden är att barn som kontaktar Bris på natten ofta känner sig väldigt ensamma eftersom alla andra sover, och att det inte finns så mycket annat stöd att få. De vuxna som barnet annars kunnat prata med i skolan, på fritidssysselsättningen eller inom vården finns inte där på nätterna.
– Att vara i behov av stöd på natten är en särskild utsatthet i sig. Då finns inte skolkuratorer, lärare, tränare eller andra viktiga vuxna i närheten att vända sig till. Många barn berättar också att det kan kännas svårt att väcka sina föräldrar, säger Hannah Tahir, nattkurator på Bris.
Eftersom att många andra stödinstanser och verksamheter har stängt på natten, och att de vuxna som skulle kunna vara ett stöd ofta sover, så arbetar Bris kuratorer utifrån en förutsättning där de kan vara det enda stödet för barnet. I samtalen fokuserar kuratorerna därför på att lugna, trygga och skydda barnet. Något som inte minst är viktigt under det kommande jullovet. För en del barn kan dröja tills efter lovet innan barnet kan komma i kontakt med andra vuxna som kan ge stöd.
Fakta om samtalen
- Förra året hade Bris över 50 000 stödjande samtal med barn, 25 procent av samtalen kom mellan klockan 22 och 06.
- De vanligaste kontaktorsakerna när barn kontaktar Bris på natten är:
- Psykisk ohälsa
- Familj och Familjekonflikter
- Våld
- Bris har öppet dygnet runt, året om.
Så hjälper du barnet att bli tryggare på natten
- Försäkra barnet att du är tillgänglig dygnet runt. Att bara veta att det är okej att väcka dig som vuxen på natten om det inte känns bra kan vara lugnande i sig.
- Underskatta inte din betydelse. Som förälder eller nära vuxen behöver du inte kunna, eller förstå, allt. Men du behöver finnas där när barnet behöver dig, dag som natt.
- Lyssna in vad barnet behöver. Att vara ett stöd när ett barn mår dåligt behöver inte alltid handla om att prata. Att bara finnas där, lyssna, trösta, sitta på sängkanten, hämta en kopp te eller ge en kram kan räcka långt.
- Fokusera på att lugna och trygga barnet. Om barnet har svårt att sova på grund av oro och ångest, riskerar prat om vikten av sömn att öka barnets stress. Det viktigaste är att barnet hittar ett sätt att lugna ner sig, inte att barnet måste somna.
Nyckelord
Kontakter
Maja DahlPress- och opinionsansvarig
Tel:08 598 821 00press@bris.seBilder

Bris, Barnens rätt i samhället, är en av Sveriges ledande barnrättsorganisationer som varje dag kämpar för ett bättre samhälle för barn. Folkrörelsen Bris startade 1971 och bidrog till att Sverige fick världens första förbud mot barnaga. Med barnkonventionen som grund stöttar Bris barn i utsatta situationer, mobiliserar samhället för barnets rättigheter och påverkar beslutsfattare för ett samhälle där varje barn känner till sina rättigheter och där barnets rättigheter tillgodoses.
Följ BRIS - Barnens Rätt i Samhället
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från BRIS - Barnens Rätt i Samhället
Bris uppmanar regeringen att inte gå vidare med förslag om böter och tvång i socialtjänsten19.3.2025 10:23:25 CET | Pressmeddelande
I november 2024 skickades utredningen ”En lag om insatser inom socialtjänsten till vårdshavare, barn och unga när samtyckte saknas (Ds 2024:30)” ut på remiss. Bris har granskat förslagen om bland annat tvång och vite i socialtjänsten och uppmanar regeringen att inte gå vidare med förslagen.
Bris och Scouterna vill främja psykisk hälsa bland barn och unga12.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Bris arbetar för att finnas på platser där barn finns, med målet om att nå fler barn i behov av stöd. Därför samarbetar nu Bris med Scouterna. I ett första steg fokuserar arbetet på psykisk hälsa och handlar om att stärka ledare i samtal med barn och unga.
Barnrapporten 2025: Skadligt innehåll på nätet påverkar barns mående4.3.2025 06:30:00 CET | Pressmeddelande
Samtalen till Bris ökade med 24 procent under 2024. Allt fler samtal handlar om ätstörningar och gängkriminalitet. Det visar Bris Barnrapport 2025.
Bidragstak riskerar att öka andelen barn i ekonomisk utsatthet28.2.2025 09:18:25 CET | Pressmeddelande
Ny utredningen presenterar två olika förslag om att införa ett bidragstak för ekonomiskt bistånd. Bris ser att förslagen riskerar att öka andelen barn som lever i ekonomisk utsatthet.
Bris välkomnar reformen av betygssystemet19.2.2025 18:35:58 CET | Nyheter
I dag presenterades förslaget på det nya betygssystemet av regeringen. Det innebär bland annat avskaffande av F-betyget och införande av en tiogradig betygsskala. Dessa reformer adresserar flera av de problem som Bris länge har uppmärksammat, däribland den negativa inverkan som nuvarande betygssystem har på barns och ungas psykiska hälsa. I Bris kontakter med barn får vi ofta höra om den stress och ångest som betygshetsen medför. Många elever känner sig definierade av sina betyg, och rädslan för att misslyckas kan leda till allvarliga konsekvenser för deras välmående. Genom att avskaffa F-betyget och införa en mer nyanserad betygsskala skapas möjligheter för en mer rättvis och stödjande bedömning av elevers kunskaper. Bris välkomnar därför utredningen och hoppas att dessa förändringar, tillsammans med resurser och andra åtgärder, ska skapa en mer likvärdig skola i landet. Samt en skola som bidrar till en miljö där barn och unga kan utvecklas utan onödig stress och med bättre förutsättn
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum