Julens stipendiater utsedda
I dag, tisdagen den 17 december, delades julens stipendier ut vid en tillställning i Marmorfoajén på Dramaten. Stipendierna och mottagarna var denna gång:

Daniel Sachs dramatikerstipendium
delas årligen ut till en dramatiker som på Dramaten gjort en särskild insats. Stipendiet fokuserar på manuset – dess höjd, originalitet och relevans. Stipendiet är ägnat att särskilt uppmärksamma dramatikerns arbete vid teatern och inte fokusera på gestaltningen och de senare delarna av teaterprocessen. Det skrivna ordet är, oftast, dramatikens rötter. Stipendiet, som är på 30 000 kr, går i år till dramatikern Jonas Brun för översättningen av Matthew Lopez åtta timmar långa pjäs Arv (The Inheritance). Ur motiveringen:
Hur förflyttar man en publik till New York utan att det känns konstruerat eller påklistrat? Kanske är den perfekta översättningen som den perfekta temperaturen – den märks inte. Publiken förs omärkligt genom tid och rum, och även om dialogen är på svenska hörs rösterna tala, oförfalskade och levande, utan att språket någonsin står i vägen för teaterupplevelsen. Det är en kyss som känns. Dramatikerstipendiet 2024 tilldelas Jonas Brun för hans mästerliga översättning av Arv.
Daniel Sachs Egensinnighetsstipendium
är ett årligen utdelat resestipendium på 30 000 kronor som ska användas till någon sorts resa – inre resor går också bra. Årets stipendium går till Nina Zanjani och Sebastian Ring för uppsättningen av The piano has been drinking, en hyllning till Tom Waits. Ur motiveringen:
I dessa tider när utrymmet för den fria kulturen minskar, när ekonomiska ramar leder till diskussion om frysta anslag och att spela mindre, är det bästa tänkbara svaret att istället spela mera, släppa fram de här krafterna som inte kan låta bli att göra mer av det som redan finns och som tänker kreativt och modigt.
Årets egensinnighetsstipendium går till två sådana individer, som har sett möjligheterna, med kreativitet, mod, entusiasm och kraft fått med sig stora delar av Dramatenhuset. Som dessutom har öppnat nya världar och givit utrymme för ensemblen att hitta nya röster och uttryck. Med till synes små medel och självklar känsla och intuition fylls huset med musik. Och visst kommer publiken också – det är ju helt oemotståndligt
Elmlund-Odelius-Svensson
som ges till konstnärligt verksamma som har fyllt 50 år. Stipendiesumman är 40 000 kronor och tilldelas i år Anna Björk, Björn Lönnroos och Dmitri Plax.
Oscar Lindgrens stipendium
ges till personer som främjar den dramatiska konsten och är under 45 år med minst två års anställning. Stipendiesumman är 50 000 kr för fem års anställning och 25 000 kr för två års anställning och går i år till: Razmus Nyström, Johan Lundström, Christoffer Svensson, Nemanja Stojanović, Frida Ottosson, Rasmus Bergqvist och Electra Hallman.
Tomtestipendiet
som tilldelas anställd med stor känsla för att ge bästa service till arbetskamrater och/eller publik. Stipendiesumman är 6 000 kronor och tilldelas i år Malin Eriksson.
Nyckelord
Kontakter
Lena TörnerPressansvarig/Head of press
Tel:0046 (0)703-72 61 47lena.torner@dramaten.seBilder



Om oss
Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Vd är Kitte Wagner och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.
Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.
Följ Dramaten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Dramaten
Dramaten presenterar hösten 202519.3.2025 13:21:31 CET | Pressinbjudan
Onsdagen den 9 april kl. 09.30-10.30 i Dramatenbaren
Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj till Dramaten12.3.2025 09:04:29 CET | Pressmeddelande
Den 25 mars, på Belarus frihetsdag, presenterar Dramaten.Doc Svetlana Aleksijevitjs bok Tiden Second hand som gestaltad läsning. Därefter sker ett exklusivt samtal mellan författaren och Dmitri Plax. På Lilla scenen.
Juloratoriet i regi av Linus Tunström27.2.2025 09:08:17 CET | Pressmeddelande
Relationen far och son är i fokus när Linus Tunström sätter upp Göran Tunströms minnesrika skildring av en familj i tre generationer. – Jag är nyfiken på vad denna rika familjeberättelse kan locka fram ur mig nu, själv pappa, i en annan tid, i ett helt annat sammanhang, säger Linus Tunström. Premiär på Stora scenen den 22 mars.
Hinkemann – absurd tragedi om krig och kärlek20.2.2025 09:24:12 CET | Pressmeddelande
Dramaten sätter för första gången upp Hinkemann, av den tyska dramatikern Ernst Toller. I händerna på den uppmärksammade regissören Anja Suša blir det en färgstark, samhällskritisk och absurd uppsättning i cirkusmiljö. Premiär på Lilla scenen 13 mars.
Dramaten och Nationalmuseum inleder samarbete18.2.2025 09:01:20 CET | Pressmeddelande
Carl Larssons takmålning Dramats skapelse visas för bebisar mellan 3-11 månader och medföljande vuxna under ledning av Nationalmuseums konstpedagoger. Högstadieelever erbjuds workshop om kroppsideal i utställningen Kroppen efter att ha sett Sandra Beijers pjäs Glow up på Dramaten. Detta är två inledande samarbeten mellan Unga Dramaten och Nationalmuseum under våren och hösten.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum