Vårdförlopp för grav hörselnedsättning förbättrar vården
Kronoberg tar nu steg mot en mer personcentrerad och effektiv vård genom vårdförloppet för grav hörselnedsättning. Patienterna ska uppleva en välorganiserad vård utan onödiga väntetider. Samtidigt ska administrationen för sjukvårdspersonal minska.
Sedan en tid tillbaka arbetar vårdgivare i Kronoberg på ett unikt sätt med barn som har grav hörselnedsättning och är väl i fas med kraven i vårdförloppet.
– Jag träffade nyligen andra chefer inom hörselvården i Sverige. Då blev det tydligt att Region Kronoberg ligger i framkant när det gäller vård till personer med grav hörselnedsättning, säger Joel Nilsson, avdelningschef på hörselhabiliteringen.
Målet har varit att förbättra livskvaliteten ytterligare och skapa de bästa förutsättningarna för patienternas kommunikation, interaktion och delaktighet i samhället.
– Vården, de medicinska, pedagogiska, psykosociala och tekniska insatserna, ska styras av individens behov. Och patienten och deras närstående ska få löpande information genom hela processen. Vi har förbättrat våra rutiner på vuxensidan för att uppnå det, säger Nina Klüft som är processledare för vårdförloppet.
Det finns ett väl utvecklat samarbete mellan olika vårdenheter och kommuner i Kronoberg för att samverkan kring patienten ska fungera bra.
– Hörselhabiliteringen, audionommottagningen, öron-, näsa- och halskliniken, representanter från Kronobergs kommuner och specialpedagoger träffas regelbundet. Vi bjuder även in SPSM, specialpedagogiska myndigheten för att få del av statliga rekommendationer om hur vi ska arbeta, säger Nina.
Ingång, utgång och vårdplan
Målen uppnås genom en tydlig ingång, utgång och vårdplan. För barn under 18 år inleds förloppet vid konstaterad grav hörselnedsättning efter en hörselutredning. För vuxna börjar vårdförloppet efter en hörselutredning med ton- och talaudiogram. Den individuella vårdplanen ska påbörjas inom 30 dagar från att den grava hörselnedsättningen har konstaterats.
– Genom att identifiera och re-/habilitera tidigt minskar risken för social isolering och negativa psykosociala effekter, som psykisk ohälsa, kognitiva problem och demens. För barn är det särskilt viktigt med tät uppföljning för att stimulera språk och socioemotionell utveckling, säger Nina.
Personcentrerade och sammanhållna vårdförlopp
Sveriges regioner arbetar ständigt för att förbättra vården i Sverige. I det nationella systemet för kunskapsstyrning tas det fram personcentrerade och sammanhållna vårdförlopp inom olika sjukdomsområden. Målet är en jämlik och kunskapsbaserad vård. Vårdförloppen beskriver vad som ska göras, när och ska anpassas efter varje individ. Sedan våren 2024 har aktörer i Kronoberg som möter personer med grav hörselnedsättning samarbetat för att utveckla vården och följa vårdförloppet.
Kontakter
Joel NilssonAvdelningschefHörselhabiliteringen
Tel:0470-58 86 49Tel:0720-83 19 43joel.nilsson@kronoberg.seNina KlüftSpecialpedagogHörselhabiliteringen
Tel:0470-588783Tel:0709-844313nina.kluft@kronoberg.seMarie LendahlsPressekreterare Region Kronoberg
Tel:0470-58 96 70Tel:0709-84 44 22marie.lendahls@kronoberg.seFölj Region Kronoberg
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Region Kronoberg
Bokslutskommuniké 2024: Positivt resultat för Region Kronoberg21.1.2025 13:14:15 CET | Pressmeddelande
Region Kronoberg redovisar ett preliminärt resultat på plus 69 miljoner kronor för 2024 (efter balanskravsjusteringar). Det är betydligt bättre än tidigare prognoser. Förklaringen är bland annat ett tillfälligt statligt sektorsbidrag på 180 miljoner kronor, ett bra resultat för länstrafiken samt att kostnaderna för inhyrd personal minskat med 50 miljoner kronor jämfört med 2023.
Regionstyrelsen sammanträder i morgon20.1.2025 10:00:00 CET | Pressmeddelande
Den 21 januari klockan 9 sammanträder regionstyrelsen. Här är några av dagens ärenden:
Region Kronoberg anmäler fördröjning vid akut kejsarsnitt20.1.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Region Kronoberg har gjort en Lex Maria-anmälan efter en händelse där en patient med en riskfylld graviditet utsattes för onödiga risker på ett av länets sjukhus.
Samverkan för friskare förskolor: Smittskyddet och barnhälsovården i gemensam satsning17.1.2025 13:28:33 CET | Pressmeddelande
För att stärka kunskapen kring smittspridning genomför barnhälsovården tillsammans med smittskyddsenheten en informationssatsning riktad till länets förskolor. Detta är starten av ett arbete med att utveckla samverkan mellan barnhälsovården och förskolor i linje med Kronobarnsmodellen.
Positiv spiral på Teleborgs vårdcentral – på väg att bli hyrfri15.1.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Teleborgs vårdcentral har genomgått en imponerande utveckling. Från att ha varit beroende av hyrpersonal och haft stora utmaningar är vårdcentralen nu nära att bli hyroberoende, mycket tack vare en trivsam arbetsmiljö och ett stort fokus på medarbetarnas delaktighet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum