Låga eller inga friskvårdsbidrag i kommunerna
En undersökning av Akademikerförbundet SSR visar stora skillnader i friskvårdsbidrag bland Sveriges kommuner. Endast Kiruna erbjuder maxbeloppet 5000 kronor och friskvårdstimme. 22 kommuner saknar helt friskvårdsbidrag. Facket uppmanar till hälsoinvesteringar för att attrahera och behålla personal. Alla 290 kommuner har svarat.
- Kommunerna måste börja ta medarbetarnas hälsa på allvar. Friskvårdstimme och friskvårdsbidrag är viktiga verktyg för att minska sjukskrivningar men också för att vara attraktiva arbetsgivare, säger Heike Erkers ordförande Akademikerförbundet SSR
Att det ser så ojämnt ut i kommunerna väcker frågor om engagemanget för medarbetarnas hälsa inom den offentliga sektorn. Friskvårdsbidraget och friskvårdstimmen inte bara stödjer hälsa utan bidrar också till en bättre arbetsmiljö.
- Hälsa och friskvård är en del i att skapa friskare arbetsplatser. Vi vill att fack och arbetsgivare lokalt tecknar överenskommelser för att käcka ohälsan i arbetslivet. Friskvård och friskvårdsbidrag är en smart och billig investering i medarbetarna, säger Markus Furuberg förhandlingschef Akademikerförbundet SSR
Förändring behövs för att säkerställa att alla kommunanställda har lika tillgång till friskvårdsmöjligheter. Sveriges kommuner uppmanas att granska och förbättra sina friskvårdsbidrag för att skapa en mer enhetlig och hälsosam arbetsmiljö.
Friskvårdsbidraget är en skattefri förmån på upp till 5000 kronor om året så det är förmånligt både för den anställda och arbetsgivaren. En del kommuner har friskvårdstimme, en möjlighet att träna en timme per vecka på arbetstid. Friskvårdstimmen är ofta formulerad som om arbetet tillåter.
Åtta kommuner har varken friskvårdsbidrag eller friskvårdstimme och är därför sämst i kommunsverige.
Om undersökningen
Akademikerförbundet SSR har fått svar från alla 290 kommuner. Frågorna ställdes för vilka förmåner som gäller 2024, både genom våra förtroendevalda i respektive kommun och till kommunerna själva via registrator eller vår motpart på arbetsgivarsidan. Tar ej hänsyn till andra modeller än just friskvårdstimme eller friskvårdsbidrag.
Hela listan på kommuner finns bifogad i Akademikerförbundet SSR:s pressrum.
Nyckelord
Kontakter
Victor HarjuPresschef Akademikerförbundet SSR
Tel:070 690 44 23victor.harju@akademssr.seDokument
Om oss
Vi är det ledande fackförbundet för samhällsvetare. Du hittar oss i offentlig såväl som privat sektor. Medlemmar är beteendevetare, ekonomer, folkhälsovetare, personalvetare, socionomer och andra samhällsvetare, men också chefer och egenföretagare. Det som förenar våra 80 000 medlemmar är att vi alla är akademiker som strävar efter ett samhälle och ett arbetsliv som tillvaratar, utvecklar och värderar akademisk kompetens.
Följ Akademikerförbundet SSR
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akademikerförbundet SSR
Vi kräver löneökningar och arbetstidsförkortning20.12.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Löneökningar enligt märket och arbetstidsförkortning genom arbetstidskonton. Det är Akademikerförbundet SSR viktigaste frågor i avtalsrörelsen som påverkar akademiker i välfärden. I dag överlämnar Akademikerförbundet SSR sina avtalskrav till Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona. Facken inom industrin har yrkat på 4,2% i löneökningar och Akademikerförbundet SSR kommer kräva att hamna på minst samma nivå som industrin för hela medlemskåren.
Orosanmälningar som hämnd mot socialtjänsten16.12.2024 07:26:21 CET | Pressmeddelande
Nya uppgifter från Akademikerförbundet SSR visar att medarbetare i socialtjänsten blir utsatta för falska orosanmälningar som hämnd efter kontakt med socialtjänsten. I en undersökning gjord till landets socialsekreterare visar det sig att minst 2 procent har utsatts och att 12 procent har en kollega som utsatts.
Hög personalomsättning i Skåne9.12.2024 07:59:00 CET | Pressmeddelande
En ny rapport från Akademikerförbundet SSR avslöjar en ohållbart hög personalomsättning bland akademiker i Skånes kommuner, vilket påverkar servicen för invånarna negativt. Svedala har lägst personalomsättning på 18%, medan Bjuv toppar på 29%. Åtgärder behövs för att förbättra arbetsmiljö och löner. Siffrorna kommer från Statistiska centralbyrån.
Hög personalomsättning i Västra Götaland9.12.2024 07:44:00 CET | Pressmeddelande
En ny rapport från Akademikerförbundet SSR avslöjar en ohållbart hög personalomsättning bland akademiker i Västra Götalands kommuner, vilket påverkar servicen för invånarna negativt. Tranemo har lägst personalomsättning på 19%, medan Färelanda toppar på 35%. Åtgärder behövs för att förbättra arbetsmiljö och löner. Siffrorna kommer från Statistiska centralbyrån.
Rapport: För hög personalomsättning i kommunerna9.12.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Ny rapport visar en ohållbart hög personalomsättning bland kommunala akademiker, vilket påverkar servicen till invånarna. Med över 22 procents omsättning under 2023 krävs åtgärder för att förbättra arbetsmiljö, löneutveckling och kompetensutveckling. Akademikerförbundet SSR presenterar i en rapport kommunernas personalomsättning med siffror från Statistiska centralbyrån med krav på åtgärder. Se lista kommun för kommun.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum