En app kan bryta social isolering för personer med Parkinsons sjukdom
Personer som lever med Parkinsons sjukdom löper hög risk att drabbas av social isolering och ensamhet. Nu har Örebroforskaren Gomathi Thangavel utvecklat en app som kan hjälpa dem att upprätthålla sociala kontakter – både online och i verkliga livet.

I sin avhandling har Gomathi Thangavel undersökt hur informations- och kommunikationsteknik kan minska social isolering för personer med Parkinson. Resultatet blev en prototyp av en app, utvecklad i samarbete med personer som själva lever med sjukdomen.
– Det finns få tekniska lösningar som är anpassade för just deras behov. Målet var att skapa ett ett verktyg som verkligen kan hjälpa dem att hantera de utmaningar de har i sin vardag, säger Gomathi Thangavel, doktorand i informatik vid Örebro universitet.
Användarvänlig design och röststyrning
Parkinsons sjukdom påverkar rörligheten och kan leda till symtom som skakningar och trötthet, vilket gör det svårt för många att delta i sociala aktiviteter. Därför gör appen det möjligt att delta i sociala aktiviteter digitalt, via chatt och videosamtal, men också fysiskt genom att samla och visa information om aktiviteter och evenemang i närområdet.
– Till skillnad från Facebook, där flödet ofta kan upplevas som överväldigande, ligger fokus i den här appen på meningsfulla sociala interaktioner utan störande reklam eller irrelevant innehåll, säger Gomathi Thangavel.
Appen har också en tydlig design där både knapparna och textstorleken är något större än vanligt. Eftersom personer med Parkinson kan ha svårt att använda tangentbord och mus, har den också röststyrning för att förenkla navigering och interaktion.
Från prototyp till verklighet
Vid utvecklingen av appen har Gomathi Thangavel, utöver personer med Parkinsons sjukdom, samarbetat med hälso- och sjukvårdspersonal samt experter på användarvänlighet. Nästa steg är att vidareutveckla verktyget och testa det i en större studie för att se om den verkligen kan minska social isolering på lång sikt.
– Det har varit svårt att inte bli berörd när man möter den hårda verkligheten av någons kamp. Men deltagarnas öppenhet och vilja att dela med sig av sina sårbarheter i hopp om att hjälpa andra var otroligt inspirerande, säger hon och fortsätter:
– Mina studier har stärkt min tro på användarcentrerad forskning och vikten av lösningar som inte bara möter fysiska utmaningar utan också sociala och emotionella behov. Sådana tekniska lösningar kan bidra till bättre livskvalitet och minska social isolering, inte bara för personer med Parkinson utan också för äldre generellt, säger Gomathi Thangavel.
Nyckelord
Kontakter
Gomathi Thangavel
Gomathi.Thangavel@oru.se
Jasenka DobricForskningskommunikatör
Tel:019 303035Tel:0735 930995jasenka.dobric@oru.seBilder


Länkar
Om oss
Örebro universitet är ett bredduniversitet med starka professionsutbildningar och forskning som spänner över 36 ämnen inom alla vetenskapliga fält. Vi har 15 000 studenter, 85 utbildningsprogram på grundnivå och avancerad nivå och ett stort utbud av fristående kurser. Örebro universitet har samlat spetskompetens inom tre profilområden: AI och robotik, Mat och hälsa och Föroreningar och samhälle.
Följ Örebro universitet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Örebro universitet
Bättre rustade att ingripa mot sexuella trakasserier efter utbildning9.4.2025 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
Örebroforskning visar att utbildning gör deltagare mer medvetna, trygga i rollen och bättre rustade att ingripa vid sexuella trakasserier. – Det sitter inte i väggarna. Med rätt verktyg och kunskap om vad, när och hur ett ingripande kan gå till går det att förändra, säger Örebroforskaren Anne-Charlott Callerstig.
Välkommen att fira Valborg vid Örebro slott8.4.2025 11:08:32 CEST | Pressmeddelande
Onsdag den 30 april bjuder Örebro universitet tillsammans med Örebro kommun och Länsstyrelsen i Örebro in till ett traditionellt valborgsmässofirande vid Örebro slott – med körsång, musik och majbrasa.
Tvåbenthet kan förklara människans musikalitet och språk8.4.2025 08:58:08 CEST | Pressmeddelande
Att vi människor går på två ben är sannolikt orsaken till att vi utvecklat våra rytmiska, musikaliska och språkliga förmågor. Det visar ny forskning från läkaren och forskaren Matz Larsson. – Det förklarar också varför löpning och promenader gynnar kreativiteten, säger han.
Kemikaliesäkerheten hotas – nordiska länder saknar experter7.4.2025 08:54:55 CEST | Pressmeddelande
En ny nordisk undersökning visar att det finns en allvarlig brist på experter när det gäller kemikalier och riskbedömningar. – Många experter är på väg att gå i pension och samtidigt utbildas det inte tillräckligt många nya, säger Örebroprofessorn Åke Bergman, en av forskarna bakom rapporten som vill se ett nordiskt institut för riskanalys.
Ingenjörsstudenten Jolin tog ett studentuppdrag – fick fast jobb7.4.2025 07:09:53 CEST | Pressmeddelande
Sista året innan examen tog Jolin Rolandson ett studentuppdrag på AB Linde Maskiner. Bara några månader senare fick hon erbjudande om fast jobb från både Lindesbergsföretaget och ett annat bolag. – Det känns jättekul, säger Jolin Rolandson.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum