Ny avhandling ger fördjupad kunskap kring elbehandling vid svår depression
Alexander Kronsell, överläkare inom specialistpsykiatrin i Region Kronoberg, disputerade den 13 december vid Karolinska Institutet med en avhandling om elbehandling (ECT) vid svår depression. Avhandlingen bygger på data från svenska kvalitetsregister och bidrar till att förbättra behandlingsresultaten och minska biverkningarna.
Personer med svår depression kan ibland få hjälp genom en behandling där hjärnan stimuleras med elektriska impulser under narkos. Behandlingen kallas elektrokonvulsiv behandling (ECT) och används vid några av de mest allvarliga formerna av depression.
– ECT är den effektivaste behandlingen vid alla former av svår depression, och förstahandsval exempelvis vid svår förlossningsdepression, säger Alexander Kronsell, överläkare vid specialistpsykiatrin i Region Kronoberg.
– Behandlingen är helt överlägsen gällande resultat, 70-80% av patienterna svarar mycket positivt på ECT-behandling.
I det stora hela är dock behandlingen ovanlig, omkring 50-60 patienter behandlas varje år med ECT i Kronoberg. Trots att resultatet oftast är väldigt bra finns vissa risker med biverkningar, som exempelvis minnesproblem. Alexanders forskning syftar till att förbättra behandlingsresultatet, minska biverkningarna och förhindra återfall.
Forskning för att förbättra behandlingen
Avhandlingen består av fyra studier som samtliga bygger på data från det svenska kvalitetsregistret för ECT. I en av studierna kunde forskarna visa att en lägre elektrisk laddning minskade risken för minnesstörningar, samtidigt som det fortfarande gav ett gott behandlingsresultat:
– Vi såg att en lägre elektrisk laddning minskade risken för minnesstörningar utan att försämra effekten på depressionssymtomen. Det är ett sätt att göra behandlingen mer skonsam, förklarar Alexander.
– Det har tidigare varit oklarheter kring detta och här bidrar vår studie med viktiga insikter.
Avhandlingen undersökte även vilka läkemedel som bäst förebygger återfall efter framgångsrik ECT. Resultaten visade att litium kan minska återfallsrisken, medan vissa antipsykotiska läkemedel istället ökade den.
I studie tre visar resultaten att en lägre dos av narkosläkemedel under ECT-behandlingen kan förbättra effekten, men också öka risken för minnesbiverkningar.
– Narkosens påverkan på behandlingsresultatet har inte studerats tidigare så dessa resultat är intressanta, säger Alexander Kronsell.
Patienternas perspektiv är centralt
En viktig del av Alexanders forskning handlar om patienternas erfarenheter av ECT. En av studierna visar att en stor andel av patienterna som fått behandlingen skulle kunna tänka sig att genomgå den igen om de blir sjuka på nytt. De patienter som fick bäst resultat var också de som var mest positiva till att upprepa behandlingen.
– Depression är ofta en återkommande sjukdom, och många patienter får återfall. ECT-behandling kan vara en viktig hjälp i de svåraste perioderna, säger Alexander.
Forskningen ger nya perspektiv i klinisk vardag
Anledningen till att Alexander valde att doktorera var att han fick frågan efter genomfört ST-arbete.
–Jag tänkte ”varför inte?”, det är roligt att lära sig nytt och utvecklas. Det är roligt att få använda en annan del av hjärnan än när man jobbar kliniskt, säger Alexander.
Han berättar att forskningen har fått honom att tänka annorlunda även i den kliniska vardagen.
– Jag har haft stor nytta av forskningen i mitt kliniska arbete: Jag har blivit bättre på att skilja åsikter och vad det faktiskt finns vetenskapligt stöd för. I slutändan tror jag att ett vetenskapligt förhållningssätt blir bättre för patienten.
Kontakter
Alexander KronsellÖverläkare, specialistpsykiatrin
Tel:0790-67 52 47alexander.kronsell@kronoberg.seSally Carlsson CloodtKommunikatör
Tel:0470-58 35 69Tel:0767- 25 96 83sally.carlsson-cloodt@kronoberg.seBilder
Länkar
Följ Region Kronoberg
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Region Kronoberg
Bokslutskommuniké 2024: Positivt resultat för Region Kronoberg21.1.2025 13:14:15 CET | Pressmeddelande
Region Kronoberg redovisar ett preliminärt resultat på plus 69 miljoner kronor för 2024 (efter balanskravsjusteringar). Det är betydligt bättre än tidigare prognoser. Förklaringen är bland annat ett tillfälligt statligt sektorsbidrag på 180 miljoner kronor, ett bra resultat för länstrafiken samt att kostnaderna för inhyrd personal minskat med 50 miljoner kronor jämfört med 2023.
Regionstyrelsen sammanträder i morgon20.1.2025 10:00:00 CET | Pressmeddelande
Den 21 januari klockan 9 sammanträder regionstyrelsen. Här är några av dagens ärenden:
Region Kronoberg anmäler fördröjning vid akut kejsarsnitt20.1.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Region Kronoberg har gjort en Lex Maria-anmälan efter en händelse där en patient med en riskfylld graviditet utsattes för onödiga risker på ett av länets sjukhus.
Samverkan för friskare förskolor: Smittskyddet och barnhälsovården i gemensam satsning17.1.2025 13:28:33 CET | Pressmeddelande
För att stärka kunskapen kring smittspridning genomför barnhälsovården tillsammans med smittskyddsenheten en informationssatsning riktad till länets förskolor. Detta är starten av ett arbete med att utveckla samverkan mellan barnhälsovården och förskolor i linje med Kronobarnsmodellen.
Positiv spiral på Teleborgs vårdcentral – på väg att bli hyrfri15.1.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Teleborgs vårdcentral har genomgått en imponerande utveckling. Från att ha varit beroende av hyrpersonal och haft stora utmaningar är vårdcentralen nu nära att bli hyroberoende, mycket tack vare en trivsam arbetsmiljö och ett stort fokus på medarbetarnas delaktighet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum