Tre finalister kan vinna Årets kompetensutveckling
Karlsborgs kommun, Värmlands läns vårdförbund och Umeå kommun är de tre finalisterna till utmärkelsen Årets kompetensutveckling 2024. Utmärkelsen ska inspirera välfärdens arbetsgivare att arbeta strategiskt med kompetensutveckling och synliggöra framgångsrika initiativ. Bakom utmärkelsen står kollektivavtalsstiftelsen Omställningsfonden.
Genom att satsa på kompetensutveckling visar samtliga finalister att de sätter stort värde på sina medarbetare och att det är viktigt att utbilda sig på olika sätt genom hela arbetslivet, säger Eva Wikström, vd på Omställningsfonden.
De tre finalisterna har gjort olika satsningar på kompetensutveckling som stärker såväl medarbetarna som den egna verksamheten:
- Karlsborgs kommuns har satsat på yrkessvenska för lokalvårdare som bidragit till ökad förståelse och bättre samarbete inom organisationen, vilket resulterat i ett positivt och effektivt arbetsklimat för alla.
- Värmlands läns vårdförbunds har satsat på utbildning inom tydliggörande pedagogik. Det har bidragit till att verksamheten Flöjten, som tar emot barn placerade av socialtjänsten, fått ökade möjligheter att ta emot barn med komplex problematik.
- Umeå kommuns har satsat på att utbilda medarbetare inom bygglovshantering till arbete inom miljö- och hälsoskydd vilket bidragit till ett viktigt kompetenstillskott och en möjlighet för verksamheten att behålla och utveckla sina medarbetare.
Årets kompetensutveckling är en utmärkelse instiftad av Omställningsfonden, en organisation som hjälper medarbetare och arbetsgivare i välfärden. Priset tilldelas en kommun, region eller ett kommunalt företag som under året genomfört en lyckosam kompetensutvecklingsinsats för en eller flera medarbetare.
– Att satsa på kompetensutveckling gynnar inte bara de enskilda medarbetarna, utan stärker hela organisationen. Ny kunskap och uppdaterade färdigheter är en förutsättning för att kommuner, regioner och kommunala företag ska stå rustade inför framtiden. Därför är det väldigt inspirerande att se de välfärdssatsningar som nu är finalister till Årets kompetensutveckling, säger Eva Wikström.
Omställningsfonden delar även ut utmärkelsen Årets karriärväxlare. Den tilldelas en medarbetare inom välfärden som gjort en ”stor, modig eller oväntad karriärväxling efter att ha blivit uppsagd på grund av arbetsbrist, träffat en överenskommelse om att avsluta anställningen på grund av nedsatt arbetsförmåga eller fått kompetensutveckling för att stärka anställningstryggheten”. Utmärkelserna Årets karriärväxling och Årets kompetensutveckling delas ut på Omställningsdagen den 5 februari 2025.
Fakta: Årets karriärväxlare och Årets kompetensutveckling
Årets karriärväxlare och Årets kompetensutveckling är två utmärkelser som i år delas ut för fjärde gången av omställningsorganisationen Omställningsfonden. Juryn utgörs av:
• Sofia Rasmussen, omvärlds- och trendanalytiker med specialistkompetens inom framtidens arbetsmarknad och den unga generationens värderingar
• Kenneth Östberg, styrelseledamot i Omställningsfonden och regionråd i Region Västmanland
• Carina Wutzler, ledamot i SKRs förhandlingsdelegation och kommunalråd i Vellinge
• Anne-Maria Carlsgård, styrelseledamot i Omställningsfonden och ombudsman på Kommunal
• Eva Fagerberg, styrelsesuppleant i Omställningsfonden och kanslichef på Offentliganställdas Förhandlingsråd
• Peter Martinsson, rådgivare Omställningsfonden
• Eva Wikström, vd Omställningsfonden
Fakta: Om Omställningsfonden
Omställningsfonden stöttar medarbetare inom välfärden som blivit uppsagda på grund av arbetsbrist eller som har gjort en överenskommelse om att avsluta anställningen på grund av nedsatt arbetsförmåga till följd av ohälsa. För de som blivit uppsagda på grund av arbetsbrist gick 85 procent vidare till en ny sysselsättning i form av arbete eller studier under årets nio första månader. Den genomsnittliga tiden till ny sysselsättning var tre månader. Av de som gjort en överenskommelse till följd av ohälsa gick 81 procent vidare till en ny sysselsättning och den genomsnittliga tiden var 12 månader.
I Omställningsfondens uppdrag ingår även att arbeta förebyggande med kompetensutveckling inom kommuner, regioner och kommunala företag som är medlemmar i Sobona. Under åren 2024–2026 kan välfärdssektorn söka 750 miljoner kronor från Omställningsfonden för att kompetensutveckla medarbetare i förebyggande syfte och därmed förhindra framtida uppsägningar.
Nyckelord
Kontakter
Anette NordenfeltKommunikationschef
Tel:072 567 66 49anette.nordenfelt@omstallningsfonden.seOm Omställningsfonden
Omställningsfondens uppdrag är att underlätta för omställning inom välfärden. I detta ingår till exempel att stödja och hjälpa medarbetare som blivit uppsagda på grund av arbetsbrist inom kommuner och regioner, samt kommunala i företag Sobona. Vi stöttar även arbetsgivare och fackligt förtroendevalda med förebyggande insatser inom kompetensutveckling. Omställningsfondens arbete baseras på Omställningsavtalet, som omfattar cirka 1,3 miljoner medarbetare i välfärdssektorn.
Följ Omställningsfonden
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Omställningsfonden
Fredrik, Saha och Susanne är finalister i Årets karriärväxlare9.1.2025 06:02:00 CET | Pressmeddelande
Fredrik Lindgren från Uppsala, Saha Hibic från Piteå och Susanne Hjält från Kungsbacka är de tre finalisterna till utmärkelsen Årets karriärväxlare 2024. Utmärkelsen har instiftats av kollektivavtalsstiftelsen Omställningsfonden för att inspirera välfärdens medarbetare att utveckla sin kompetens och avdramatisera bilden av omställning på arbetsmarknaden.
17 välfärdsanställda kan utses till Årets karriärväxlare12.12.2024 06:02:00 CET | Pressmeddelande
Utmärkelsen Årets karriärväxlare lyfter fram medarbetare inom välfärden som bytt karriär på ett oväntat eller modigt sätt. Syftet är att avdramatisera bilden av omställning och inspirera välfärdens medarbetare till kompetensutveckling, och i år har 17 personer från hela landet nominerats. Bakom initiativet står Omställningsfonden, en organisation som stöttar medarbetare i välfärden.
19 satsningar i välfärden kan prisas för Årets kompetensutveckling12.12.2024 06:01:00 CET | Pressmeddelande
Utmärkelsen Årets kompetensutveckling syftar till att inspirera välfärdens arbetsgivare till ett strategiskt och långsiktigt arbete med kompetensutveckling. I år har 19 satsningar och projekt som genomförts av kommuner, regioner eller kommunala företag nominerats till utmärkelsen. Bakom initiativet står Omställningsfonden, en organisation som stöttar medarbetare i välfärden.
Information om premiefakturering27.11.2024 10:38:47 CET | Pressmeddelande
Nu är besluten från Kammarkollegiet avseende statlig ersättning av premie 0,15% mejlade till samtliga arbetsgivare och utbetalningar av ersättningen görs från och med 27 november.
Utmärkelse lyfter fram modiga karriärväxlare inom välfärden31.10.2024 06:30:00 CET | Pressmeddelande
Imorgon öppnar nomineringen till Årets karriärväxlare och Årets kompetensutveckling, två utmärkelser som skapats för att inspirera välfärdens medarbetare till omställning och livslångt lärande. Bakom initiativet står Omställningsfonden, en organisation som stöttar medarbetare i välfärden.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum