Region Örebro län

Större fokus på levnadsvanor i primärvården genom ny metod

Dela

Familjen Kamprads stiftelse har beviljat 4 miljoner till forskning som handlar om hälsofrämjande arbetssätt i primärvården. ”Vårt projekt Act in Time handlar om att ge stöd till vårdcentraler att arbeta mer hälsofrämjande”, berättar Ylva Nilsagård, forskningsledare inom Nära vård och projektledare för studien.

Forskare Ylva Nilsagård. Foto: Maria Bergman / Region Örebro län.
Forskare Ylva Nilsagård. Foto: Maria Bergman / Region Örebro län.

Fem vårdcentraler inom Region Örebro län har fått stöd att arbeta mer hälsofrämjande genom Act in Time för att främja hälsa. Lindesberg, Lekeberg, Brickegården, Vivalla och Skebäck valde att delta i förändringsarbetet. Med stöd från Kamprads stiftelse följs deras arbete upp. Med mer kunskap kan forskargruppen utforma ett så effektivt stöd som möjligt som andra kan ta del av.

Tanken är att vårdcentralernas personal ska hitta rätt patienter och kunna avgöra vem de ska prata med vad om genom att prioritera och sortera genom att ett screeningformulär fylls i före ett besök, dvs genom triagering. Det ligger till grund för vilka patienter som sen erbjuds hjälp i olika frågor. Det handlar om levnadsvanor som tobaksbruk, otillräcklig fysisk aktivitet, ohälsosamma matvanor och riskbruk av alkohol.

– Det gagnar både patienternas hälsa och hälso- och sjukvårdens framtida kapacitet. För att åstadkomma förändring krävs det stöd anpassat till primärvårdens verklighet, säger Ylva Nilsagård.

Modellen bygger på erfarenheter från både personalens och patienternas perspektiv och ger en resurseffektiv metod för att nå fler individer.

– Studien startade 2020 och inleddes med utbildningsinsatser till Utvecklingsenhetens medarbetare som sedan utgjorde stöd till vårdcentralernas chefer och medarbetare. Det handlar om rätt stöd till rätt patient i rätt tid på vårdcentralernas villkor. Allt i samklang med nationella riktlinjer, fokusförflyttning inom nära vård och regionens verksamhetsplan, säger hon.

Effektiv vård för friskare framtid

– Vi har som mål att främja hälsa bland patienter och minska risken för förtida död. Genom projektet Act in Time kan ett mer hälsofrämjande arbetssätt stödjas i primärvården. Många gånger säger man att man inte har råd och tid att göra förändringar men då flyttar vi kostnaderna framåt. Dessutom är det är oftast lättare för en person att göra förändringar tidigt och många förväntar sig råd om levnadsvanor, berättar hon.

Fakta

  • Act in Time är en metod för systematiskt hälsofrämjande arbete inom landets primärvård.
  • Genom att utveckla en effektiv implementeringsstrategi för att arbeta med levnadsvanor och hälsofrämjande insatser förväntas projektet leda till förbättrad folkhälsa, mer effektiva arbetssätt inom primärvården och minskad sjukdomsbörda.
  • Forskargruppen består av Ylva Nilsagård, Maria Hälleberg Nyman, Emma Nilsing Strid, Karin Berntsson, Lars Wallin, Fredrik Söderqvist och Daniel Smith.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Forskare Ylva Nilsagård. Foto: Maria Bergman / Region Örebro län.
Forskare Ylva Nilsagård. Foto: Maria Bergman / Region Örebro län.
Ladda ned bild

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

Ny forskning förbättrar behandlingen av korsbett hos barn15.1.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande

Hur kan barn få en skonsam och mer effektiv behandling för korsbett? För att ta reda på svaret har forskare Stina Hansson jämfört två olika typer av tandställningar i sin avhandling. Resultaten ger insikter som kan förändra hur tandvården möter denna vanliga utmaning. Genom att fokusera på barnens upplevelser, behandlingens effekter och hälsoekonomin har hon upptäckt resultat som både överraskar och inspirerar till nya sätt att tänka inom Folktandvården.

Nya rekommendationer för ökat skydd mot HPV-orsakad cancer14.1.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande

Är du 26 år eller yngre och tidigare inte vaccinerad mot humant papillomvirus, HPV? Då är det hög tid för det. Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu HPV-vaccination till alla upp till och med 26 år, i syfte att fler ska få ett skydd mot HPV, och därmed lägre risk för HPV-orsakad cancer. ”Det här innebär att vi i Region Örebro län möjliggör för alla i den här gruppen att vaccinera sig om de inte tidigare är vaccinerade” säger smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye