Sveriges Ingenjörer

Kortare arbetstid i konsultbranschen fackligt krav för ingenjörer

Dela

Nu startar avtalsrörelsen för 10 000 ingenjörer inom konsultbranschen. Sveriges Ingenjörer kräver gentemot Innovationsföretagen Almega en avsättning till förkortad arbetstid, att kvalifikationstiden för föräldralön tas bort, förtydligande att den som förhandlat bort sin övertid har rätt till restidsersättning och att lönerna ökar med minst 4,2 procent.

Ola Sundström, förhandlingschef för tjänstesektorn på Sveriges Ingenjörer.
Ola Sundström, förhandlingschef för tjänstesektorn på Sveriges Ingenjörer. Foto: Pernilla Pettersson

– Våra medlemmar inom konsultbranschen arbetar mycket och får inte den ersättning de har rätt till. Det finns även brister i möjligheten att få tillräcklig vila och återhämtning efter övertid och restid, säger Ola Sundström, förhandlingschef för tjänstesektorn på Sveriges Ingenjörer.

Sveriges Ingenjörer har 10 000 medlemmar som jobbar i konsultbranschen. I dag överlämnade fackförbundet sina krav i avtalsrörelsen till Innovationsföretagen Almega, som är motpart på arbetsgivarsidan. Bland de företag som omfattas finns Sweco, WSP, Ramböll, Tyréns och Semcon. Avtalen löper ut den 31 mars och förhandlingarna inleds direkt.

– Vi vill att en viss procentandel av löneutrymmet avsätts för att förkorta arbetstiden. Det tar också alldeles för lång tid att få full föräldralön, vilket skapar inlåsningseffekter och begränsar rörligheten på arbetsmarknaden. Därför kräver vi möjlighet till full föräldralön från första dagen på jobbet.

Löneavtalet för konsultbranschen är ett så kallat processlöneavtal utan centralt angiven siffra för löneökningar. Avtalets syfte är att företagens ekonomiska och marknadsmässiga förutsättningar och medlemmarnas bidrag till verksamheten ska ligga till grund för löneökningarna.

– Modellen med avtal utan central siffra för löneökningar har tyvärr inte fungerat på ett tillfredsställande sätt. Därför begär Sveriges Ingenjörer nu att lönesumman på arbetsplatsen ska öka med 4,2 procent om inte parterna lokalt kan enas. Vi vill också förtydliga hur löneavtalet tillämpas på arbetsplatserna, säger Ola Sundström, förhandlingschef för tjänstesektorn.

Ingenjörernas krav i förhandlingarna

Löner. Om parterna i de lokala löneförhandlingarna inte enas om annat ska lönesumman för de medlemmar som omfattas av lönerevisionen öka med minst 4,2 procent den 1 april 2025.

Arbetstidsförkortning. En viss procentandel av löneutrymmet ska avsättas för att förkorta arbetstiden.

Restid. I avtalet ska det förtydligas att en medarbetare som har förhandlat bort rätten till övertidsersättning inte per automatik även har förhandlat bort rätten till restidsersättning.

Föräldralön. Kvalifikationstiden för föräldralön ska tas bort. Det betyder möjlighet att få full föräldralön från första dagen på jobbet.

Avtalsrörelsen inom tjänstesektorn

Inom hela tjänstesektorn har Sveriges Ingenjörer cirka 22 000 medlemmar. Totalt ingår ett tjugotal avtalsområden med lika många arbetsgivarorganisationer. Förhandlingarna inleds med överlämnanden av krav, från januari till maj. Sveriges Ingenjörer förhandlar dels tillsammans med andra fackliga medparter, dels som en del av större gemensamma akademikerförbund. Avtalsrörelsen går att följa löpande på sverigesingenjorer.se/avtal2025

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ola Sundström, förhandlingschef för tjänstesektorn på Sveriges Ingenjörer.
Ola Sundström, förhandlingschef för tjänstesektorn på Sveriges Ingenjörer.
Foto: Pernilla Pettersson
Ladda ned bild

Länkar

Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets 
högskoleutbildade ingenjörer. Förbundet är med cirka 175 000 medlemmar näst störst inom akademikerfederationen Saco. Se även sverigesingenjorer.se 

Följ Sveriges Ingenjörer

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer

Sjunkande arbetslöshet signalerar stabilisering på arbetsmarknaden27.12.2024 11:00:00 CET | Pressmeddelande

Trots en generell ökning av arbetslösheten i Sverige går ingenjörerna mot strömmen. Medan den totala arbetslösheten i Sverige har stigit under det senaste året visar en färsk halvårsanalys och medlemsundersökning att arbetslösheten bland ingenjörer är fortsatt låg och till och med har sjunkit något under de senaste månaderna. Detta väcker förhoppningar om en konjunkturvändning.

TechSverige, Sveriges Ingenjörer och Unionen i nytt samarbetsavtal20.12.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande

Den 19 december undertecknade bransch- och arbetsgivarorganisationen TechSverige tillsammans med fackförbunden Sveriges Ingenjörer och Unionen ett samarbetsavtal som ska främja en internationellt konkurrenskraftig IT- och telekombransch i Sverige. Avtalet markerar en viktig milstolpe för branschen och stärker parternas gemensamma ambition att skapa en hållbar och innovativ utveckling för företag och medarbetare.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye