Grundlagskommitténs misslyckande får betalas av enskilda jord- och skogsbruk
Trots tydliga regeringsdirektiv till grundlagskommittén om att egendomsskyddet i grundlagen skaförstärkas har kommittén inte lagt fram förslag inom alla delar av sitt uppdrag. Detta trots att regeringen och Socialdemokraterna är överens i sakfrågan – att markägare som skyddar sin skog och mark ska få ersättning för det. Nu behöver regeringen och Socialdemokraterna i kommande behandling av ändringarna i regeringsformen säkerställa att enskilda jord- och skogsägare får det skydd som grundlagen är menad att ge.
”Att inte stärka egendomsskyddet och säkerställa ersättning är ett misslyckande som drabbar alla enskilda jord- och skogsägare som dagligen värnar både miljö och natur och som vill vara en del av den gröna omställningen och samhällets utveckling”, säger LRFs förbundsordförande Palle Borgström.
År 2010 genomfördes en ändring i grundlagen. Tanken var att den ändringen skulle skydda markägare från en orimlig kostnadsfördelning mellan dem och staten vid skydd av till exempel natur. Det fanns farhågor redan då att skrivningarna var för svaga. Det har de visat sig vara eftersom domstolar återkommande dömer till markägarnas nackdel.
När staten förbjuder en markägare att bruka sin jord eller skog förlorar marken, över en natt, sitt ekonomiska värde. Kvar står den enskilde med lån och räntor för marken. Samtidigt som jorden och skogen riskerar att inte längre bära den säkerhet som framtida lån kräver för att investera i att öka livsmedelsproduktionen och den gröna omställningen.
”När staten förbjuder enskilda jord- och skogsbrukare att använda sin skog och vi lämnas utan ersättning leder det till att generationers hårda utvecklingsarbete slås i spillror. Det sker i stället för att vi får möjligheten att fortsätta skapa fler jobb, öka livsmedelsproduktionen och säkra upp livsmedelsberedskapen. Även vårt bidrag till klimatomställningen påverkas när familjeskogsbruken får svårare att leverera förnybar samt fossilfri råvara till Sveriges energi- och industrisektor”.
Det säger Palle Borgström, LRFs förbundsordförande, och fortsätter:
”Frågan är vem som skyddar oss när vi skyddar jord och skog? Sveriges markägare är de som ska producera vår mat och bidra till den gröna omställningen. Låt oss få fortsätta göra det genom att kompensera oss när vi skyddar värdefulla miljöer. Det vilar ett tungt ansvar på regeringen och Socialdemokraterna att lösa det här. Det behövs en garanti för framtiden genom att agera klokt i det fortsatta arbetet med förändringarna av grundlagen”.
Det finns flera aktuella utredningar som berör egendomsskyddet och ersättningsfrågan. Det är utredning om artskyddet, skogsutredningen och Miljömålsberedningen samt implementering av EU:s naturrestaureringslag.
”Jord- och skogsbruket är mycket oroliga för hur kommande utredningar kommer att slå mot Sveriges gröna näringar. Vi vet att både Moderaterna och Socialdemokraterna delar vår syn i sakfrågan. Det Sverige behöver nu är ett samlat grepp som resulterar i att staten agerar rättvist”, säger Palle Borgström, LRFs förbundsordförande.
Fakta jord- och skogsbruk
298 000 personerna är sysselsatta i Sveriges jord- och skogsnäring.
Sverige har över 300 000 enskilda skogsägare som spelar en nyckelroll i den gröna omställningen.
Det gröna näringslivet bidrog 2022 med 3,6 procent till Sveriges BNP och 4,6 procent av sysselsättningen i Sverige.
Skogen bidrog till den svenska välfärdsstatens uppbyggnad och numera till dess utveckling.
I dag står skogen för ungefär tio procent av Sveriges totala varuexport.
Om råvaran från skogen minskar med 20 procent kommer 23 000 personer stå utan jobb på landsbygden. Samtidigt minskar skatteintäkter motsvarande 14 374 sjuksköterskor.
Kontakter
För mera information, kontakta LRF pressavdelning 010-184 40 70
Om oss
Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är en intresse- och företagarorganisation för det gröna näringslivet med drygt 120 000 medlemmar. Gemensamt för flertalet av medlemmarna är att de har sin bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö. LRF är också en samlande organisation för lantbrukskooperativa företag, som exempelvis Arla och Lantmännen.
LRFs medlemmar driver omkring 60 000 företag och LRF är därmed Sveriges största småföretagarorganisation. Totalt omsätter hela det gröna näringslivet, det vill säga jord- och skogsbruk, trädgård, fiske och vattenbruk samt livsmedels- och skogsindustrier, 151 miljarder kronor, vilket är 3,4 procent av landets BNP. http://www.lrf.se/
Följ Lantbrukarnas Riksförbund
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Lantbrukarnas Riksförbund
LRF kommenterar: Grönt ljus för gårdsförsäljning av alkoholdrycker i Sverige9.1.2025 09:45:11 CET | Pressmeddelande
EU-kommissionen har nu dragit slutsatsen att Sveriges förslag till gårdsförsäljning är tillräckligt proportionerligt och inte kommer ha någon reell inverkan på den gemensamma marknaden. Detta innebär att gårdsförsäljning kan införas i Sverige redan i sommar (den 1 juni 2025).
1995: En stabil grund för införande av naturrestaureringslagen i Sverige20.12.2024 16:02:20 CET | Pressmeddelande
Regeringen klargör i regleringsbrevet till Naturvårdsverket att referensarealen för att en skoglig naturtyp ska anses ha god bevarandestatus ska utgå från 1995 års nivå. Detta har stor betydelse för 10 000-tals jord- och skogsbrukare och påverkar Sveriges implementering av EU:s Naturrestaureringslag. Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket har tidigare uppskattat kostnaden till närmare 100 miljarder kronor för att uppnå målen enligt Sveriges tidigare sätt att rapportera. Sveriges rapportering har skiljt sig från övriga EU-länder. Med 1995 som referensmål innebär det att Sverige får liknade ambitionsnivå som flertalet EU-länder.
Ersättningsrätt i Skogsutredningens delbetänkande19.12.2024 15:55:39 CET | Pressmeddelande
Skogsutredningens förslag kan skapa ett tydligt regelverk för skogen och öka rättssäkerheten för landets skogsägare. Positivt för landets enskilda skogsägare vars förutsättningar de senaste åren har varit osäkra. Dyra och långdragna rättsprocesser påverka stabilitet och långsiktighet inom skogen. Vilket sin tur riskerar att svenska skogsägare tappar investeringsvilja och konkurrenskraft. LRF välkomnar förslag för långsiktigt och konkurrenskraftigt skogsbruk som bidrar till tillväxtfrämjande åtgärder likväl som insatser som främjar naturvård och biologisk mångfald.
Sänkt styrränta - stor betydelse för lantbrukets framtidstro19.12.2024 09:31:25 CET | Pressmeddelande
LRF ser positivt på att Riksbanken sänker styrräntan med 0,25 procentenheter till 2,50 procent. Det är motiverat av allmänna ekonomiska skäl och räntesänkningen har stor betydelse för framtidstron inom de gröna näringarna.
Var rädd om naturen i jul – en påminnelse om allemansrätten13.12.2024 10:08:00 CET | Pressmeddelande
Julen närmar sig och med den kommer traditionen att dekorera hemmet med granris, mossa och kanske en vacker julgran. Men, vad får man egentligen plocka i skogen?
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum