Akademiska Laboratoriet mister ackreditering inom klinisk kemi och farmakologi
Akademiska Laboratoriet mister ackrediteringen inom klinisk kemi och farmakologi. Bakgrunden är att Swedac har funnit allvarliga avvikelser. Det handlar om brister i följsamhet till rutiner inom kvalitetsledningssystemet för Akademiska Laboratoriet där dokumentation är en del. Den 13 januari fick verksamheten besked att ackrediteringen enligt ISO 15189 återkallats.
– Vi ser allvarligt på den uppkomna situationen som i huvudsak beror på underbemanning/vakanser, både på medarbetar- och chefssidan under en längre tid. Hög personalomsättning har inneburit utmaningar för att få kontinuitet, säger Torbjörn Åkerfeldt, medicinskt ledningsansvarig inom klinisk kemi och farmakologi.
Han betonar att det inte handlar om provsvar som blivit felaktiga utan att verksamheten inte uppfyllt den standard som krävs i sin dokumenthantering.
– Bristerna handlar i huvudsak om hur laboratoriet dokumenterar olika arbetsmoment och kontrollkörningar, till exempel i loggböcker. Vidare har handläggningstider av avvikelser varit orimlig lång, ett bekymmer som delvis redan hunnit hanteras, framhåller Torbjörn Åkerfeldt och fortsätter:
– Vår bedömning är att det framför allt är hanteringen av analyser inom ramen för kliniska studier som påverkas.eftersom det bland är villkorat att analyserna ska utföras på ackrediterat laboratorium. I dagsläget kan vi inte se några större medicinska konsekvenser för sjukvården. Vi kan inte se att patientsäkerheten på sjukhuset ska ha påverkats av den uppkomna situationen. Kvaliteten på provsvaren upprätthålls med extern kvalitetssäkring.
Klinisk kemi och farmakologis ledningsgrupp arbetar nu, tillsammans med medarbetare och Akademiska laboratoriets verksamhetschef och kvalitetssamordnare, med att återupprätta de rutiner som krävs enligt standarden. Målet är att verksamheten ska bli åter-ackrediterad under hösten 2025. Under perioden av av-ackreditering kommer klinisk kemi och farmakologi att arbeta enligt ackrediteringens principer.
Nyckelord
Kontakter
Torbjörn Åkerfeldt, medicinskt ledningsansvarig inom klinisk kemi och farmakologi/Akademiska Laboratoriet; 070-373 45 56, torbjorn.akerfeldt@akademiska.se
Om oss
Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.
Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare, 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor, 1 950 undersköterskor eller skötare och 310 biomedicinska analytiker.
Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 580 000 öppenvårdsbesök och drygt 31 800 operationer.
Följ Akademiska sjukhuset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset
Intensivvårdspatienter på Akademiska ska få bättre uppföljning23.1.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Från och med den 13 januari erbjuder Centrala intensivvårdsavdelningen (CIVA) en ny uppföljningsinsats för patienter som skrivs ut från intensivvården till vårdavdelningar. Syftet är att öka tryggheten för patienter och deras närstående samt att stärka patientsäkerheten.
Forskning visar: Kontaktsjuksköterska viktigt för återhämtning efter operation av komplexa bråck på aorta21.1.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Den medicinska forskningen på komplex sjukdom i stora kroppspulsådern (aorta) har avancerat snabbt de senaste tio åren, med utveckling av operationsmetod och ökad överlevnad. Ny forskning vid Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet visar dock att omvårdnaden behöver stärkas för att återhämtningen ska bli optimal. På Akademiska har en ny funktion som kontaktsjuksköterska införts och forskarna efterlyser fler insatser.
Forskningsstudie visar: Inflammation kan förklara magbesvär vid psoriasis20.1.2025 12:34:33 CET | Nyheter
Personer med hudsjukdomen psoriasis har ofta en osynlig inflammation i tunntarmen, med ökad benägenhet för "läckande tarm”, visar ny forskning vid Uppsala universitet, där patienter från Akademiska sjukhuset deltagit. Dessa förändringar i tarmen skulle kunna förklara varför psoriatiker ofta har besvär med mag-tarmkanalen och större risk att få Crohns sjukdom, enligt ett pressmeddelande från Uppsala universitet.
Ny studie: Högflödesbehandling i hemmet utvärderas på patienter med kronisk andningssvikt10.1.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Patienter med kronisk andningssvikt orsakad av KOL eller lungfibros behandlas vanligtvis med torr syrgas via grimma i hemmet. Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet medverkar i en nationell studie där forskarna ska undersöka hälsoeffekter av kompletterande högflödesbehandling som innebär att man får en blandning av syrgas och luft, med högre flöden.
Lovande resultat av ny behandling med transplantation av genmodifierade pankreasöceller mot typ 1-diabetes8.1.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Under 2024 startade en klinisk studie på Akademiska sjukhuset där patienter med typ 1-diabetes för första gången i världen erbjuds transplantation med genmodifierade, hypoimmuna insulinproducerande celler från Langerhanska öar som behandling. Cellerna transplanteras utan samtidig användning av immundämpande läkemedel. Förhoppningen är att patientgruppen därmed på sikt ska kunna botas från sjukdomen. Första resultaten från den första patienten som behandlats visar att cellerna undviker upptäckt av immunförsvaret och att de fortsätter fungera efter transplantationen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum