Höjd pant kan minska nedskräpning
Returpack har meddelat att pantbeloppen för dryckesförpackningar av PET och aluminium höjs under 2025. Höjningen innebär att pant för aluminiumburkar och små PET-flaskor går från en till två kronor, medan pant för stora PET-flaskor höjs från två till tre kronor.
– Ett viktigt steg som kan bidra till mindre skräp i vår natur, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.
Redan under andra halvan av 2025 kommer konsumenterna att märka av det höjda pantbeloppet.
– Höjningen skickar en tydlig signal om att materialet har ett värde och hör hemma i pantsystemet, inte på marken, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.
Sveriges pantsystem är redan en internationell förebild, med en insamlingsgrad på 88,5 procent under 2023. Av totalt 3,09 miljarder sålda burkar och flaskor pantades 2,72 miljarder. Men fortfarande hamnar 370 miljoner dryckesförpackningar utanför systemet – i restavfall, gränshandel eller som skräp i naturen.
Resultaten från en nationell skräpmätning, som Håll Sverige Rent genomförde på uppdrag av Naturvårdsverket 2020, visade att 91 000 burkar och 21 000 plastflaskor slängdes på marken i stadskärnor – under en enda sommarvecka.
Naturvårdsverket har satt upp målet att 90 procent av alla burkar och PET-flaskor ska återvinnas i Sverige.
– Vi hoppas att höjningen av pantbeloppen kan få fler att panta sina flaskor och burkar i stället för att de hamnar i naturen. För varje förpackning som lämnas in minskar vi både nedskräpningen och slöseriet med resurser, säger Johanna Ragnartz.
Nyckelord
Kontakter
Johanna RagnartzVDHåll Sverige Rent
Tel:076-941 01 89johanna.ragnartz@hsr.seCecilia LiedbergPR-ansvarigHåll Sverige Rent
Tel:076-807 03 25cecilia.liedberg@hsr.seBilder
Om oss
Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.
Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.
Följ Håll Sverige Rent
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent
Raketer, flaskor och granar – här är högtidsskräpet svenskarna tröttnat på6.1.2025 07:45:00 CET | Pressmeddelande
När julen och nyårsfirandet är över lämnar högtiderna inte bara minnen utan också stora mängder skräp. En ny Novusundersökning från Håll Sverige Rent avslöjar vilka typer av skräp som svenskarna irriterar sig mest på efter helgerna.
Rester efter nyårsfester – så tar du hand om skräpet30.12.2024 08:45:00 CET | Pressmeddelande
Nyårsfirandet är en härlig tradition men som tyvärr lämnar efter sig en hel del skräp – allt från fyrverkerirester och tomtebloss till konfetti och champagneflaskor. För att göra det enkelt att ta hand om allt på rätt sätt har Håll Sverige Rent samlat några återvinningstips som både underlättar och gör gott för miljön.
Så återvinner du julskräpet rätt23.12.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Julfirandet lämnar ett berg av skräp efter sig – allt från dumpade julgranar och plastgranar till pynt och marschaller. Mycket av julskräpet hamnar i naturen och orsakar problem för både miljö och djurliv. För att minska nedskräpningen har Håll Sverige Rent samlat tips på hur du enkelt kan ta hand om skräpet på rätt sätt.
Här är de bäst i landet på att bekämpa nedskräpning11.12.2024 15:00:00 CET | Pressmeddelande
Nu är det avgjort vilka kommuner i Sverige som bäst bekämpat nedskräpning under året. Nacka kommun i Stockholm kniper förstaplatsen och vinner utmärkelsen Årets Håll Sverige Rent-kommun 2024. Gävle kommun som vunnit fyra år i rad blir tvåa och Eskilstuna trea. Sist på listan hamnar Hagfors kommun i Värmland.
Kommunerna som jobbar bäst mot skräpet – nu ska vinnaren utses25.11.2024 08:25:00 CET | Pressmeddelande
Snart avgörs vilken kommun i Sverige som är bäst på att bekämpa nedskräpning. Den 11 december utses Årets Håll Sverige Rent-kommun, och finalisterna är nu klara. I år tävlar Borås, Eskilstuna, Gävle, Nacka, Strängnäs och Vallentuna om det prestigefyllda priset för sitt arbete mot skräpet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum