Örebro universitet

Från forskning till techföretag

Dela

Det har varit tufft i början och tagit tid. Men i dag kan Henrik Andreasson och Rafael Mosberger konstatera att de lyckats ta sina idéer hela vägen från forskningslabbet på Örebro universitet till ett stabilt företag.
– Det var en stor omställning att gå från att vara forskare till att vara entreprenör, säger Rafael Mosberger, medgrundare av Retenua.

Rafael Mosberger började arbeta med idén till produkten Emitrace som doktorand på Örebro universitet. I dag driver han och Henrik Andreasson företaget Retenua som har flera globala bolag på kundlistan.
Rafael Mosberger började arbeta med idén till produkten Emitrace som doktorand på Örebro universitet. I dag driver han och Henrik Andreasson företaget Retenua som har flera globala bolag på kundlistan. Privat

För över tio år sedan, 2011, fick universitetslektorn och AI-forskaren Henrik Andreasson en idé på hur man skulle kunna lösa säkerhetsproblemet som uppstår när tunga, självkörande fordon och människor ska samsas inom samma arbetsområde. 

Han tog hjälp av dåvarande doktoranden Rafael Mosberger och tillsammans la de grunden till produkten Emitrace, ett kamerasystem som läser av reflektioner från varselvästar på en arbetsplats. 

Startade företaget Retenua 2015

Med stöd från Örebro universitets holdingbolag bildade de under 2015 företaget Retenua och utvecklade forskningsidén till en färdig industriprodukt för introduktion på marknaden.

– Under den här resan lärde vi oss väldigt mycket. Till exempel att det kräver mer än bara ren teknikutveckling för att ta en idé till en fungerande produkt. Det innebär även frågor som produktcertifiering, marknadsföring, försäljning och kundsupport – aspekter som man som forskare inom sensorteknik inte har fått med sig på vägen och därför behöver tänka lite extra på, säger Henrik Andreasson, medgrundare av Retenua.

Med lanseringen av sin första produkt har företaget bidragit till säkrare och mer effektiva arbetsmiljöer för tunga fordon. Dessutom fick Henrik och Rafael möjlighet att lära sig mer om tillämpning av sensorsystem på truckar, hjullastare och andra mobila maskiner. Säkerhet och automatisering är avgörande för arbete i krävande miljöer inom logistik-, gruv- och anläggningsindustrin. 

– Det var en stor omställning att gå från att vara forskare till att vara entreprenör. Det krävs uthållighet och flexibilitet att anpassa sig till vad marknaden efterfrågar, säger Rafael Mosberger, medgrundare av Retenua.

Ny produkt förbättrar styrningen av autonoma maskiner

I dag fortsätter Retenua att etablera sig och driva innovation inom tillämpning av sensorteknologi som kameror, LiDAR eller radar för självkörande mobila maskiner. Företaget fortsätter att växa och har i dag ett flertal globalt ledande maskintillverkare bland sina kunder. 

Företaget har även lanserat produkten ecceleron™, en modulär mjukvarulösning för maskinautomation och robotlösningar. Den används i autonoma maskiner för att exempelvis läsa in sensordata och matcha den mot en karta för att kunna bestämma position och styra fordonet.

Förutom produktutveckling arbetar Retenua även med konsultverksamhet och deltar i olika forskningsprojekt som finansieras av externa parter som Vinnova, EU eller branschaktörer.

– Samarbeten med andra aktörer i innovationsprojekt är ett utmärkt sätt för oss att skapa ny kunskap och utöka vårt nätverk med andra spännande teknikföretag, både med etablerade företag och andra startups säger Henrik Andreasson.

Kontakter

Rafael Mosberger, vd Retenua, rafael.mosberger@retenua.se, 072-023 80 01
Henrik Andreasson, medgrundare Retenua, henrik.andreasson@oru.se
Mattias Jonsson, investeringsansvarig på Örebro universitet Holding, mattias.jonsson@oruholding.se, 019-30 21 84

Bilder

Rafael Mosberger började arbeta med idén till produkten Emitrace som doktorand på Örebro universitet. I dag driver han och Henrik Andreasson företaget Retenua som har flera globala bolag på kundlistan.
Rafael Mosberger började arbeta med idén till produkten Emitrace som doktorand på Örebro universitet. I dag driver han och Henrik Andreasson företaget Retenua som har flera globala bolag på kundlistan.
Privat
Ladda ned bild
Henrik Andreasson, universitetslektor i datavetenskap vid Örebro universitet, är medgrundare till Retenua.
Henrik Andreasson, universitetslektor i datavetenskap vid Örebro universitet, är medgrundare till Retenua.
Privat
Ladda ned bild

Om oss

Örebro universitet är ett bredduniversitet med starka professionsutbildningar och forskning som spänner över 36 ämnen inom alla vetenskapliga fält. Vi har 15 000 studenter, 85 utbildningsprogram på grundnivå och avancerad nivå och ett stort utbud av fristående kurser. Örebro universitet har samlat spetskompetens inom tre profilområden: AI och robotik, Mat och hälsa och Föroreningar och samhälle. 

Följ Örebro universitet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Örebro universitet

Stort internationellt forskningsprojekt för att förebygga Crohns sjukdom22.1.2025 10:03:03 CET | Pressmeddelande

Ett nytt internationellt EU-projekt har fått 38 miljoner euro för att undersöka Crohns sjukdom. Målet är att den obotliga sjukdomen ska förebyggas med hjälp av biomarkörer. – Biomarkörerna har verkligen potential att revolutionera behandlingen och stoppa sjukdomen innan den bryter ut, säger Jonas Halfvarson, professor i medicin vid Örebro universitet och överläkare vid Universitetssjukhuset Örebro.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye