Stort internationellt forskningsprojekt för att förebygga Crohns sjukdom
Ett nytt internationellt EU-projekt har fått 38 miljoner euro för att undersöka Crohns sjukdom. Målet är att den obotliga sjukdomen ska förebyggas med hjälp av biomarkörer.
– Biomarkörerna har verkligen potential att revolutionera behandlingen och stoppa sjukdomen innan den bryter ut, säger Jonas Halfvarson, professor i medicin vid Örebro universitet och överläkare vid Universitetssjukhuset Örebro.
Forskarnas mål är att ta fram biomarkörer som kan användas för att upptäcka Crohns sjukdom innan patienten får symptom. Biomarkörer är mätbara ämnen som finns i kroppsvätskor.
– De signalerar de tidigaste stadierna av sjukdomen innan den visar sig kliniskt. Biomarkörerna kan alltså användas för att identifiera vilka som löper risk att utveckla sjukdomen.
Bra potential
I andra inflammatoriska tillstånd som typ 1-diabetes och ledgångsreumatism används redan biomarkörer för att ställa diagnos tidigt.
För Crohns sjukdom finns så kallade kandidatbiomarkörer, biomarkörer som har bra potential – men de har inte testats i olika populationer. Det är här det nya projektet, som kallas Intercept, kommer in.
Projektet ska undersöka 10 000 friska människor som är nära släkt - förälder, barn eller syskon - till personer med Crohns sjukdom. Dessa ska rekryteras från sju europeiska länder, varav Sverige är ett. Forskarna kommer identifiera 80 personer med hög risk att drabbas av sjukdomen och dessa kommer få möjlighet att delta i en behandlingsstudie.
– Det är en säker och effektiv behandling och vår förhoppning är att den ska förhindra att sjukdomen utvecklas fullt ut, säger Jonas Halfvarson.
Ökar bland barn och unga vuxna
Ungefär tre miljoner människor lever med inflammatorisk tarmsjukdom, IBD, i Europa. Dessutom ökar sjukdomen bland barn och unga vuxna.
– Patienter med IBD lider av diarré, magsmärtor och går ofta ner i vikt. Dessutom riskerar de att drabbas av tjocktarmscancer och psykiska problem som depression, säger Jonas Halfvarson.
Crohns sjukdom är en av de vanligaste formerna av IBD och är kronisk och obotlig. Patienterna har bättre och sämre perioder och målet för dagens behandling är att mildra symptomen, minska inflammationen och förebygga komplikationer – men nästan hälften av patienterna tvingas genomgå en operation redan 10 år efter att de fått sin diagnos.
– Jag hoppas att det här projektet är början på en ny era där vi kan minimera konsekvenserna av Crohns sjukdom, avslutar Jonas Halfvarson.
Fakta:
Intercept-projektet kommer pågå under fem år och startar med ett möte 19 februari i Berlin, Tyskland.
Forskare från Sverige, Nederländerna, Portugal, Danmark, Italien, Österrike, Polen, Belgien, Spanien, Frankrike, Tyskland, Norge, Storbritannien och Schweiz – men också från USA och Sydkorea deltar.
Läs mer på projektet hemsida: www.intercept-ihi.eu
Örebro universitet får 1,8 miljoner euro, vilket är cirka 20 miljoner svenska kronor.
Nyckelord
Kontakter
E-post: jonas.halfvarson@oru.se
Telefon: 0738 082361
Linda HarradinePressansvarig och enhetschefKommunikation och samverkansstöd
Tel:019 301470Tel:0706 431470linda.harradine@oru.seBilder
Länkar
Om oss
Örebro universitet är ett bredduniversitet med starka professionsutbildningar och forskning som spänner över 36 ämnen inom alla vetenskapliga fält. Vi har 15 000 studenter, 85 utbildningsprogram på grundnivå och avancerad nivå och ett stort utbud av fristående kurser. Örebro universitet har samlat spetskompetens inom tre profilområden: AI och robotik, Mat och hälsa och Föroreningar och samhälle.
Följ Örebro universitet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Örebro universitet
Forskarföretaget bidrar till en mer kemikaliesäker miljö22.1.2025 07:27:32 CET | Pressmeddelande
Örebroforskarna Magnus Engwall och Maria Larsson har utvecklat innovativa analysmetoder för att undersöka förekomsten av miljö- och hälsofarliga kemikalier. Nu startar de tillsammans med Pia Engwall, entreprenör och affärsutvecklare, biotech- och analysföretaget Ambiotox för att bidra till en mer kemikaliesäker miljö.
Från forskning till techföretag21.1.2025 08:02:19 CET | Pressmeddelande
Det har varit tufft i början och tagit tid. Men i dag kan Henrik Andreasson och Rafael Mosberger konstatera att de lyckats ta sina idéer hela vägen från forskningslabbet på Örebro universitet till ett stabilt företag. – Det var en stor omställning att gå från att vara forskare till att vara entreprenör, säger Rafael Mosberger, medgrundare av Retenua.
Här är vinnarna av 2025 års priser för framstående forskningskommunikation20.1.2025 07:53:05 CET | Pressmeddelande
Kriminologiprofessor Amir Rostami vid Södertörns högskola, Maria Gunther, vetenskapsredaktör på Dagens Nyheter och Matilda Wurm, forskare i hälsopsykologi vid Örebro universitet, får The Hamrin Foundations och Örebro universitets priser för framstående forskningskommunikation 2025.
Beslut idag: Örebro universitets styrelse föreslår Åke Ingerman som ny rektor15.1.2025 14:34:20 CET | Pressmeddelande
Professor Åke Ingerman är styrelsens förslag på ny rektor vid Örebro universitet. Det står klart efter styrelsens möte under onsdagen. Det slutliga beslutet fattas av regeringen senare.
Ny metod förbättrar simuleringar av kvantsystem14.1.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
För att bättre kunna designa komplexa kvantsystem – atomer och elektroner – har forskaren Hugo Strand utvecklat en ny metod som gör simuleringarna snabbare och mer träffsäkra. – Det kan leda till ökad förståelse för material och teknologier som är viktiga för innovationer inom exempelvis kvantdatorer och förnybar energi, säger han.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum