Skogsindustrierna

Kommentar på Miljötillståndsutredningens betänkande

Dela

Skogsindustrierna delar klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtaris syn om att den svenska miljöprövningen är i behov av reform och välkomnar Miljötillståndsutredningens betänkande. För att nå samhällets mål behövs processer som möjliggör utveckling. Dagens system behöver förändras. Mer effektiva och förutsägbara processer är viktiga för att främja skogsindustrins framtidsinvesteringar, den gröna omställningen och stärkandet av Sveriges konkurrenskraft.

Produktion i fabrik inom skogsindustrin
Produktion i fabrik inom skogsindustrin Foto: Torbjörn Bergkvist/Skogsindustrierna

– Ett genomförande av utredningens förslag skulle kunna ge en ökad tydlighet i vad som ska levereras till en prövning. Det är klokt att förenkla hanteringen av ärenden som inte har någon miljöpåverkan. Resultatet skulle bli kortare ledtider och ett större fokus på miljönytta. Detta är avgörande för att skogsindustrins bolag ska kunna göra framtidsinvesteringar som både gynnar den gröna omställningen och stärker konkurrenskraften, säger Helena Sjögren, som är ansvarig för miljöfrågor vid Skogsindustrierna och som suttit med i utredningens referensgrupp.  

Effektiva tillståndsprocesser är en viktig fråga för svensk skogsindustri och branschen har länge verkat för en reformering av dagens regelsystem. I skogsindustrins gemensamma Framtidsagenda lyfts dessutom tillståndsprocesser som en förutsättning för att industrins bolag ska kunna göra nödvändiga framtidsinvesteringar som kan bidra till såväl miljö- och klimatnytta som ekonomisk tillväxt. 

– Vi behöver komma bort från dagens motpartssystem och istället få till ett system där berörda aktörer tillsammans med myndigheter säkerställer ett högt miljöskydd och möjligheter att göra bra investeringar. Förslagen i Miljötillståndsutredningen, som inkluderar en ny samlad miljöprövningsmyndighet, skulle kunna bidra till det. Det skulle även ligga mer i linje med EU-rätten, vilket är nödvändigt för att få ett väl fungerande regelverk, säger Helena Sjögren. 

Regeringen bör skyndsamt hantera betänkandet och komma igång med genomförandet av nödvändiga reformer för att säkra en hållbar och konkurrenskraftig framtid för svensk skogsindustri.  

– Vi välkomnar Miljötillståndsutredningens nödvändiga tilläggsuppdrag om framför allt hur det reviderade industriutsläppsdirektivet ska implementeras samt hantera ramvattendirektivet på ett bättre sätt, säger Helena Sjögren. 

Skogsindustrierna kommer nu att djupare analysera betänkandets olika delar för att bidra till det fortsatta arbetet med utredningens förslag.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Helena Sjögren, ansvarig för miljöfrågor vid Skogsindustrierna
Helena Sjögren, ansvarig för miljöfrågor vid Skogsindustrierna
Foto: Björn Leijon/Skogsindustrierna
Ladda ned bild

Länkar

Skogsindustrierna företräder företag inom massa-, pappers- och den trämekaniska industrin. Med siktet inställt på att driva tillväxt i världens bioekonomi är vår uppgift att stärka företagens konkurrenskraft och verka för en ökad användning av skogsbaserade produkter. I verksamheten ingår Svenskt Trä och sekretariatet för BioInnovation.

Följ Skogsindustrierna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skogsindustrierna

Indirekta effekter av tullar oroar30.12.2024 05:30:00 CET | Pressmeddelande

I den senaste rapporten Så går det för skogsindustrin analyseras hur USA:s eventuella nya handelstullar kan påverka den svenska skogsindustrin. De direkta effekterna förväntas vara begränsade, då en relativt liten andel av svensk export av skogsprodukter riktar sig till den amerikanska marknaden. För vissa sektorer, som trävaror där USA de senaste åren seglat upp som en av de enskilt största marknaderna, kan dock tullarna påverka i viss grad.

Kommentar på Naturvårdsverkets klimatstatistik18.12.2024 08:29:19 CET | Pressmeddelande

Naturvårdsverkets statistik över Sveriges utsläpp och upptag av växthusgaser för 2023 visar en minskning av upptag av kol. En ny beräkningsmodell och minskad tillväxt i skogen är två orsaker. Samtidigt har avverkningsnivåerna enligt Skogsstyrelsens sjunkit med drygt 5% jämfört med 2022. Skogsindustrierna efterlyser ett starkare politiskt fokus på tillväxthöjande åtgärder och utfasning av fossila material.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye