Det gäller enligt allemansrätten i skidspåret
Snön täcker delar av landet och på många håll dras skidspår som fylls med skidåkare. Men ibland uppstår konflikter mellan skidåkare och andra som också vill röra sig i naturen. Hänvisning görs då ofta till allemansrätten, men vad säger den egentligen?
Allemansrätten är en frihet under ansvar som innebär att vi kan röra oss fritt i naturen, plocka bär och svamp och övernatta något enstaka dygn i tält nästan var som helst. Med det kommer både rättigheter och skyldigheter. Du måste ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare och andra besökare. Kort sagt gäller: Inte störa – inte förstöra.
Gäller allemansrätten i skidspår?
Preparerade skidspår är i första hand till för skidåkning och som huvudregel omfattas skidspår av allemansrätten. Det innebär att det är ett brott mot allemansrättens övergripande princip om att inte störa och inte förstöra, även om det inte går att juridiskt hindra någon från att exempelvis promenera i spåren. Allemansrättens principer om hänsyn och försiktighet innebär att både skidåkare och andra som vistas i området måste visa varandra, naturen och djuren respekt.
Det är generellt gratis att åka i skidspår, men om anläggningsägaren eller en förening har haft betydande investeringar och lagt ned arbete på att preparera skidspår och tillverka snö kan skidspåret räknas som en anläggning vilket begränsar tillgången enligt allemansrätten. Anläggningsägare såsom kommuner rekommenderas att tillgodose fotgängares behov av promenader vintertid, exempelvis genom att anlägga separata promenadspår (”Vinterpromenaden”), vilket minskar potentiella konflikter mellan olika användare.
Lokala regler kan påverka
Många kommuner har särskilda lokala ordningsföreskrifter som kan påverka vad som gäller för skidspår och andra områden. Därför är det alltid en bra idé att kontakta din kommun för att få klarhet i vad som gäller på plats.
Nyckelord
Kontakter
Mathias Mellgren HelgeAnsvarig kommunikation och påverkanSvenskt Friluftsliv
Tel:070-602 08 19mathias.mellgren@svensktfriluftsliv.seLänkar
Om oss
Svenskt Friluftsliv är en paraplyorganisation för 28 ideella friluftsorganisationer i Sverige som tillsammans har 2 miljoner medlemmar, minst 300 000 är barn och ungdomar. Tillsammans består organisationerna av närmare 7 000 lokala- och regionala föreningar. Svenskt Friluftsliv företräder de ideella friluftsorganisationerna i Sverige och är talesperson gentemot regering, riksdag och myndigheter.
Följ Svenskt Friluftsliv
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenskt Friluftsliv
Avskaffande av strandskyddet får stora konsekvenser21.1.2025 14:58:22 CET | Pressmeddelande
Regeringens förslag om att avskaffa strandskyddet vid små sjöar och smala vattendrag riskerar att få allvarliga konsekvenser för människor att fritt kunna vistas i naturen och inskränker på allemansrätten. Strandskyddet är en fråga om framtida generationers möjlighet att uppleva och uppskatta Sveriges unika natur och om vi fortsatt ska kunna ha närhet till naturen och ett enkelt friluftsliv – oavsett vem man är, var man bor och plånbokens storlek.
Rekordhögt tryck på statsanslaget till friluftsrörelsen inför 20255.12.2024 14:39:00 CET | Pressmeddelande
När statsanslaget på 94 miljoner till friluftsrörelsen för 2025 ska fördelas är det rekordhögt tryck på både antal ansökningar och ansökt sökt belopp. Det visar på en enorm vilja att skapa verksamhet hos friluftsorganisationerna och en potential att göra skillnad i samhället. Det visar samtidigt vilket stort behov av resurser som råder.
Statsminister Ulf Kristersson lyfter friluftsrörelsens arbete för psykisk hälsa4.11.2024 14:31:00 CET | Pressmeddelande
Under en vandring på Kullahalvön i Skåne uppmärksammade statsminister Ulf Kristersson förra veckan friluftsrörelsens betydelse för att främja psykisk hälsa och skapa gemenskap.
Friluftslivet lyfts i höstens budget20.9.2024 10:53:00 CEST | Pressmeddelande
Regeringens budgetproposition innehåller positiva satsningar för friluftsrörelsen, så som återföring av medel till naturvård, satsning på vandringsleder och på äldres friluftsliv. Men friluftsrörelsens potential att kunna bidra till ökad fysisk aktivitet i befolkningen och minska den psykiska ohälsan utnyttjas inte fullt ut, det kräver större resurser än det regeringen avsätter i budgeten.
Pressinbjudan: Allemansrätten uppmärksammas med kungligt besök18.9.2024 14:28:00 CEST | Pressinbjudan
Inbjudan till media att delta i en vandring i Örebro tillsammans med H.K.H Prins Daniel i samband med Allemansrättens dag den 20 september. Vi vill med vandringen belysa och fira Sveriges unika allemansrätt och uppmuntra fler till rörelseglädje i naturen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum