SBAB Bank

Svårt att orientera sig i bostadsprisdjungeln – ny rapport från SBAB ger klarhet

Dela

En ny rapport från SBAB, "Bostadsprisdjungeln", belyser de olika metoder som används för att mäta bostadsprisernas utveckling i Sverige. Rapporten visar på betydande skillnader mellan statistikleverantörers olika metoder vilket gör att de inte utan vidare kan jämföras vilket media ibland gör. Rapporten visar också att vissa metoder kan leda till missvisande slutsatser om prisutvecklingen. Exempelvis ger en beräkning utan kvalitetsjustering en rejäl överskattning av bostadsprisökningen över längre tid.

Att förstå bostadsprisernas utveckling i Sverige kan vara svårt. I en ny rapport från SBAB utvärderas olika metoder för att hjälpa marknadens aktörer få en större förståelse för prisutvecklingen.
Att förstå bostadsprisernas utveckling i Sverige kan vara svårt. I en ny rapport från SBAB utvärderas olika metoder för att hjälpa marknadens aktörer få en större förståelse för prisutvecklingen.

Intresset för bostadsprisernas utveckling är som regel alltid stort. Kanske har det till och med ökat de senaste åren med skenande inflation och räntor. Även köpare, säljare, mäklare, bostadsutvecklare och banker behöver god information om prisutvecklingen.

I den nya insiktsrapporten ”Bostadsprisdjungeln” går SBAB igenom olika metoder för att mäta bostadsprisernas utveckling i Sverige samt dess styrkor och svagheter. Utvärderingen omfattar bland annat kvalitetsjustering, periodicitet, hur snabbt siffrorna tillhandahålls och tillgången till långa tidsserier. De metoder som jämförts är de som används av SBAB/Booli, Mäklarstatistik, Valueguard och SCB.

– Det går inte entydigt att slå fast vilket mått som i varje givet ögonblick ligger närmast sanningen. Däremot kan vi utvärdera dem utifrån några teoretiskt grundläggande krav. Det troligen viktigaste kravet är kvalitetsjustering som beaktar att de bostäder som säljs vid två olika tidpunkter ofta skiljer sig åt i både standard och läge. En beräkning utan kvalitetsjustering resulterar i en överskattning av bostadsprisökningen över tid, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

– Förändringar i genomsnittspriset eller kvadratmeterpriset kan ju delvis bero på att objekten som sålts under olika period inte är jämförbara. Genom att skatta ett så kallat hedoniskt prisindex med data över områdestillhörighet och bostädernas standard/skick kan man till stor del komma runt detta problem, säger Robert Boije.

SBAB/Boolis och Valueguards respektive metoder är bra för att hantera kvalitetsskillnader. För bostadsrätter ger SBAB/Boolis och Valueguards hedoniska metoder bättre precision än Mäklarstatistiks som enbart bygger på en beräkning av förändringen i kvadratmeterpriser utan kvalitetsjustering (SCB tillhandahåller inget mått för bostadsrätter). För villor är skillnaden mindre tydlig då såväl Mäklarstatistik som SCB också använder kvalitetsjustering, men med hjälp av K/T-tal (K står för köpeskilling och T för taxeringsvärde).

– Det är viktigt att vara medveten om olika metoders skillnader när man – inte minst media –tolkar statistiken, säger Robert Boije.

SBAB/Booli är snabbast med siffror

SBAB/Booli levererar snabbast statistik. Prisindexet HPI som visar prisutvecklingen föregående månad presenteras bara ett par dagar efter månadsskiftet. Detta är betydligt snabbare än Mäklarstatistik och Valueguard.

Olika periodicitet gör att vissa mått inte är jämförbara

En annan skillnad är att Mäklarstatistiks och SCB:s siffror visar förändringen av ett rullande tremånaderssnitt och inte prisutvecklingen under den senaste månaden. Mäklarstatistiks och SCB:s mått kan därför inte utan vidare jämföras med SBAB/Boolis eller Valueguards respektive mått. De bägge senare ger däremot en mycket likartad bild. En viktig skillnad mellan SCB:s siffror och övriga statistikleverantörers är att SCB:s avser tidpunkten för tillträdet och inte affärsdatumet, vilket ger en tidsförskjutning på ungefär tre månader.

Om vikten av att ha säsongsjusterade eller trendberäknade siffror respektive långa tidsserier

SBAB/Booli och Valueguard erbjuder även säsongsjusterade och/eller trendberäknade siffror, vilket är viktigt för att kunna tolka den underliggande prisutvecklingen på månadsbasis. Bostadspriserna varierar nämligen väldigt mycket beroende på säsong med tydliga prisökningar under våren och i augusti men nedgångar under hösten. Mäklarstatistik, Valueguard och SCB gör inte det. De senare har dock en fördel i att ha längre historiska dataserier, vilket är värdefullt för forskare och andra som vill kunna studera bostadsprisernas utveckling under en betydligt längre period bak i tiden.

Anm. Rapporten bifogas i detta pressmeddelande och finns också att ladda ner HÄR på SBAB:s webbplats.

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Om SBAB

SBAB:s affärsidé är att med nytänkande och omtanke erbjuda lån och sparande samt andra tjänster till privatpersoner, bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag i Sverige. SBAB bildades 1985 och ägs av svenska staten. Bostadssajten Booli och mäklarguiden Hittamäklare är en del av SBAB:s trygga och enkla tjänster för bolån och boendeekonomi utan krångel. Antal bolånekunder uppgår till 291 000 och 652 000 privatpersoner har sparkonto (per den 30 juni 2024). Antal medarbetare (FTE) är 1 008. SBAB prioriterar fyra av FN:s globala hållbarhetsmål (8, 11, 12 och 13) inom ramen för Agenda 2030. Målen utgör en integrerad del av SBAB:s hållbara styrmodell och dagliga arbete. Läs mer på: sbab.se, booli.se, hittamaklare.se, facebook.com/sbabbank, twitter.com/sbabbank, linkedin.com/company/sbab-bank.

Följ SBAB Bank

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från SBAB Bank

Januari inte årets fattigaste månad för majoriteten av svenskarna23.1.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande

En ny undersökning visar att den traditionella uppfattningen om januari som "årets fattigaste månad" inte stämmer för majoriteten av folket. Hela 54 procent av de tillfrågade upplever inte januari som en särskilt ekonomiskt utmanande månad. Men för nästan hälften av respondenterna (46 procent) är januari en ekonomiskt ansträngd period, där de samlade utgifterna från jul- och nyårshelgerna får full effekt.

Höjda marginaler på bolån kan göra att Riksbanken måste sänka styrräntan mer16.1.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Riksbanken väntas sänka styrräntan med 0,25 procentenheter både i januari och maj. Den rörliga bolåneräntan, mätt som snittränta på hela bolånemarknaden, väntas sjunka till 3,1 procent i februari för att sedan bottna på knappt 3,0 procent i juni. Effekten av sänkningen av styrräntan motverkas av att bruttomarginalen på bolån antas öka stegvis samtidigt som sparräntorna inte sänks i samma takt som styrräntan. Den höjda bruttomarginalen gör att den rörliga snitträntan antas stiga till 3,1 procent till början av 2026. Enligt prognosen finns ingen tydlig fördel i kronor av att binda sin ränta på längre tid än 3 månader. Samtidigt visar den att påslaget på räntan för den som vill komma undan ränterisken är liten för samtliga bindningstider mellan 1 och 5 år.

Oförändrad temperatur på bostadsmarknaden i Sverige som helhet men stigande i Skåne och Malmö9.1.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande

SBAB/Booli:s indikator Bomarknadstempen – som mäter hur lätt det är att sälja en bostad – visar på en i stort sett oförändrad temperatur på bostadsmarknaden som helhet i december. I Göteborg och Stockholm sjönk temperaturen tillbaka något. Skåne län samt Malmö kommun och innerstad var positiva undantag. Innerstads-områdena i samtliga tre storstäder ligger nu för första gången sedan april 2022 på eller relativt nära normala temperaturer. De faktorer som alltjämt tynger marknaden mest är det stora antalet återpublicerade bostäder och utbudet. Försäljningstiderna är också fortsatt långa. Budpremierna är den faktor som stigit mest påtagligt på senare tid.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye