Dramaten 2024: Höga biljettintäkter och yngre publik

Dela

Biljettintäkterna för 2024 landade på 55 miljoner kronor vilket är det näst högsta någonsin i Dramatens historia. Trots färre antal föreställningar och produktioner, beroende på minskade anslag, kan ökningen förklaras med hög beläggning på Stora scenen.
–Vi märker även att vi når en yngre publik vilket är mycket glädjande, säger Kitte Wagner, vd Dramaten och Mattias Andersson, teaterchef och konstnärlig ledare.

David Book. Sanna Sundqvist, Eric Stern, Johan Ulveson, Maia Hansson Bergqvist och Ana Gil de Melo Nascimento i Liv och död Strömquist.
David Book. Sanna Sundqvist, Eric Stern, Johan Ulveson, Maia Hansson Bergqvist och Ana Gil de Melo Nascimento i Liv och död Strömquist. Foto: Sören Vilks

2024 hade Dramaten 34 000 besökare under 26 år, vilket är en ökning med 4 % mot året innan.

–Innan jul lanserade vi Dramakortet U26 där alla under 26 år, för 365 kr kan se så mycket teater de vill under ett helt år. Det har blivit otroligt uppskattat och vi har redan sålt 1000 kort. Vi hoppas nu se än fler unga och teaternyfikna ansikten i salongerna, säger Kitte Wagner, vd för Dramaten.

– Det känns inspirerande och bekräftande att vår ambition att skapa attraktiv scenkonst som spänner från det samtida lokala till det allmänmänskligt globala tilltalar en stor publik. Det är flera föreställningar som också vågar ta risker och utmana både estetiskt och innehållsligt. På Stora scenen har produktioner som Liv och död Strömqvist, Titta en älg, Kung Lear, Tolvskillingsoperan och Vredens druvor lockat både ny och befintlig publik. Men även på Lilla scenen har pjäser som t. ex Fem scener Norén i regi av den säregne Markus Öhrn, nyskrivna Son och Far av Alexander Salzberger samt den åtta timmar långa Arv av Matthew Lopez nått stora framgångar, säger Mattias Andersson, teaterchef och konstnärlig ledare.

Beläggningsgraden på Stora scenen var hela 82%. Totalt hade Dramaten en beläggning på 78 % mot 74 % året innan.

– Vi ser fram emot att 2025 fortsätta vårt arbete med att öppna upp huset - såväl kvällstid som dagtid - och att göra Dramaten mer tillgängligt för olika möten och upplevelser, säger Kitte Wagner.

Dramatens resultatet i sin helhet publiceras i Årsredovisningen den 31 mars.

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Vd är Kitte Wagner och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.

Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye