Överraskande enkelt att sluta konsumera
Örebroforskare har studerat personer som frivilligt har minskat sin konsumtion.
– Flera av deltagarna i vår studie tyckte att det varit överraskande enkelt och befriande att ta de första stegen mot minskad och medveten konsumtion, säger Åsa Callmer, forskare i sociologi.
– Men att långsiktigt leva hållbart och inte vara en del av överkonsumtionen i samhället är inte lika enkelt. Det krävs att man lär om på flera sätt och får stöd från vänner, familj och grannar för att klara utmaningen, fortsätter Åsa Callmer.
Hon har tillsammans med Magnus Boström undersökt vad som krävs för att minska sin konsumtion och hur människor som gör det upplever förändringen.
Till skillnad från tidigare studier, visar Örebrostudien att deltagarna upplever de första stegen som relativt enkla och dessutom befriande.
– Detta kan tyda på en normförändring från masskonsumtion i vissa sociala grupper, säger Magnus Boström, projektledare och professor i sociologi.
Sluta med impulsköp
De första stegen kan handla om att sluta med impulsköp, främst köpa second-hand, att äta mer växtbaserad mat, eller att minska på energianvändningen i vardagen.
– Tid är ofta en begränsande faktor men majoriteten av deltagarna i studien beskriver hur mindre konsumtion frigör tid för sådant de tycker är mer meningsfullt, säger Magnus Boström.
Forskningen visar att dessa åtgärder för minskad konsumtion kan vara ett steg i en djupare och mer långsiktig förändring av både tankesätt och livsstil. Deltagarna i studien beskriver hur de lärt om på flera sätt – från praktiskt lärande, att till exempel laga kläder, till kritiskt lärande, att sätta fingret på vad man tycker är ett meningsfullt liv.
– I ett samhälle där konsumtion ofta ses som lösningen på problem och en väg till självförverkligande krävs medvetna insatser och stöd från andra för att klara utmaningen att hålla sig på en mer hållbar nivå, säger Magnus Boström.
Dela verktyg med grannarna
– Det kan handla om att dela verktyg och trädgårdsredskap med grannarna, utbyta tips online med personer som har liknande mål, eller gå med i en studiecirkel. Men för de allra flesta är de nära vännerna och familjen allra viktigast. Det är tillsammans med dem vi verkligen förhandlar vilken konsumtion som vi finner nödvändig, fortsätter Magnus Boström.
Många deltagare i studien tar upp presenter som ett utmanande område.
– De vill inte verka ogenerösa och deras berättelser beskriver ett slags ”glasgolv” som sätter gränser, eftersom konsumtionen är en integrerad del av våra relationer och vi har svårt att umgås, fira och visa omtanke utan den. För att komma vidare i sin ambition behöver de utforska nya uttryck för omsorg och omvärderar vad generositet är. Vissa deltagare har börjat genom att testa att köpa presenter secondhand eller att ge av sin tid, till exempel en korg med egenplockad svamp. En deltagare berättar att hon har gett böcker ur sin egen bokhylla och att det blivit väldigt uppskattat, säger Åsa Callmer.
– Socialt stöd är viktigt för att lyckas med en livsstilsförändring. Spännande är att studien visar att mer hållbara normer börjar slå rot i olika sociala grupper, säger Magnus Boström.
För att ta ytterligare steg i sin konsumtionsminskning uttrycker deltagarna i studien också ett behov av institutionellt stöd, som vinterunderhållna cykelbanor, kortare arbetstid och att varor ska prissättas på ett sätt som mer rättvist speglar sociala och ekologiska kostnader.
– Den individuella nivån och samhällsnivån behöver samverka för att skapa bättre förutsättningar för en framtid där vi lever i harmoni med både planeten och oss själva, säger Magnus Boström.
Nyckelord
Kontakter
Magnus Boström: magnus.bostrom@oru.se, 070 863 13 94
Åsa Callmer: asa.callmer@oru.se, 070 981 79 09
Linda HarradinePressansvarig och enhetschefKommunikation och samverkansstöd
Tel:019 301470Tel:0706 431470linda.harradine@oru.seLänkar
Om oss
Örebro universitet är ett bredduniversitet med starka professionsutbildningar och forskning som spänner över 36 ämnen inom alla vetenskapliga fält. Vi har 15 000 studenter, 85 utbildningsprogram på grundnivå och avancerad nivå och ett stort utbud av fristående kurser. Örebro universitet har samlat spetskompetens inom tre profilområden: AI och robotik, Mat och hälsa och Föroreningar och samhälle.
Följ Örebro universitet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Örebro universitet
Studenter möter framtidens arbetsgivare på Campusmässan27.1.2025 08:51:25 CET | Pressmeddelande
Inspiration om arbetslivet, en första kontakt – och kanske till och med ett löfte om intervju. På onsdag arrangeras Campusmässan på Örebro universitet, där tusentals studenter får chans att möta sina framtida arbetsgivare.
Risk för hjärtinfarkt hälften så stor efter kirurgi jämfört med medicin vid obesitas och typ 2-diabetes23.1.2025 07:52:17 CET | Pressmeddelande
Kirurgi är mycket mer effektivt än läkemedel för patienter med obesitas och typ 2-diabetes. Men även läkemedel är en viktig behandlingsmetod. – Den viktigaste siffran vi fick fram när vi jämförde läkemedel mot kirurgi var att risken för hjärtinfarkt var hälften så stor efter kirurgi som vid behandling med medicin, säger Erik Stenberg, forskare vid Örebro universitet.
Stort internationellt forskningsprojekt för att förebygga Crohns sjukdom22.1.2025 10:03:03 CET | Pressmeddelande
Ett nytt internationellt EU-projekt har fått 38 miljoner euro för att undersöka Crohns sjukdom. Målet är att den obotliga sjukdomen ska förebyggas med hjälp av biomarkörer. – Biomarkörerna har verkligen potential att revolutionera behandlingen och stoppa sjukdomen innan den bryter ut, säger Jonas Halfvarson, professor i medicin vid Örebro universitet och överläkare vid Universitetssjukhuset Örebro.
Forskarföretaget bidrar till en mer kemikaliesäker miljö22.1.2025 07:27:32 CET | Pressmeddelande
Örebroforskarna Magnus Engwall och Maria Larsson har utvecklat innovativa analysmetoder för att undersöka förekomsten av miljö- och hälsofarliga kemikalier. Nu startar de tillsammans med Pia Engwall, entreprenör och affärsutvecklare, biotech- och analysföretaget Ambiotox för att bidra till en mer kemikaliesäker miljö.
Från forskning till techföretag21.1.2025 08:02:19 CET | Pressmeddelande
Det har varit tufft i början och tagit tid. Men i dag kan Henrik Andreasson och Rafael Mosberger konstatera att de lyckats ta sina idéer hela vägen från forskningslabbet på Örebro universitet till ett stabilt företag. – Det var en stor omställning att gå från att vara forskare till att vara entreprenör, säger Rafael Mosberger, medgrundare av Retenua.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum