LRF kommenterar utredningen om personalförsörjningen av det civila försvaret: “En välkommen utredning med bra förslag, men mer behövs”
Utredningen “En modern personalförsörjning av det civila försvaret” har nyligen presenterats. “Det här är en viktig utredning för att stärka Sveriges livsmedelsberedskap. Ju bättre förberedda vi är och ju mer vi kan säkra att vi har tillgång till den arbetskraft som krävs för att producera livsmedel även i kristid, desto bättre förberedda kommer vi vara för framtida kriser.” Säger Anna Karin Hatt, vd för Lantbrukarnas Riksförbund.

En särskild utredare har haft i uppdrag att utreda hur det civila försvaret kan tryggas genom att analysera och bedöma behoven av personalförstärkningar inom verksamheter som är viktiga för totalförsvaret vid höjd beredskap. Det civila försvaret omfattar hela samhällets motståndskraft vid krigsfara och krig, vilket inkluderar myndigheter, kommuner, näringsliv och frivilligorganisationer – där ibland det gröna näringslivet.
“Arbetskraftsförsörjningen är redan idag en utmaning för många företag i det gröna näringslivet, inte minst inom företag som sysslar med djurhållning eller har starkt säsongsbetonad verksamhet som t.ex. grönsaksproducenter. Vi måste stärka personalförsörjningen för att säkra att vi kan ha en fungerande svensk livsmedelsförsörjning även i tider av samhällsstörningar och kris eller ytterst krig.” Säger Anna Karin Hatt, vd för Lantbrukarnas Riksförbund.
Utredningen bedömer att det är viktigt att vid höjd beredskap säkerställa att personer som arbetar inom lantbruket (så kallad primärproduktion) kan arbeta kvar i lantbruksföretagen, och inte tas i anspråk och placeras i annan totalförsvarsviktig verksamhet. Utredningen pekar även på att lantbruket är säsongsberoende och att resurser därför behöver kunna sättas in snabbt.
“Det är mycket bra att utredningen föreslår att den viktiga personal som idag jobbar i lantbruket ska få fortsätta göra det, även i tider av kris eller krig. Det är en grundbult för att livsmedelsproduktionen ska kunna fortsätta fungera. Att i dagens högt digitaliserade och teknikintensiva lantbruk ersätta kunnig personal med ovan skulle helt enkelt inte fungera.” Säger Anna Karin Hatt, vd för Lantbrukarnas Riksförbund.
Om det finns behov av att komplettera med personal i lantbruksföretagen rekommenderar utredningen att det sker med elever som går gymnasieskolans naturbruksprogram, med frivilliga från exempelvis organisationen Svenska Blå Stjärnan och/eller med arbetslösa som efter en kortare utbildning kan utföra vissa uppgifter i lantbruket.
”Idag finns det inga som helst marginaler i kompetensförsörjningen i det gröna näringslivet. Allt färre lantbrukare försörjer allt fler svenskar med livsmedel. Redan idag är naturbrukselever en viktig del av kompetensförsörjningen, och att i så hög utsträckning som utredningen föreslår förlita sig på naturbrukselever även i tider av kris eller krig vore en mycket riskfylld strategi.” Säger Anna Karin Hatt, vd för Lantbrukarnas Riksförbund.
Utredningen föreslår att personalförsörjningen inom det civila försvaret behöver ansvaras för nationellt. Den ansvariga enheten bör ansvara för att återkommande ta fram underlag för samordning och prioritering av personal.
“LRF välkomnar utredningens förslag och instämmer i behovet av bättre analyser för att säkra arbetskraft vid höjd beredskap. Förslagen är bra, men inte tillräckliga. Vi efterfrågar tydligare åtgärder för att tryggt kunna möta personalbehovet i kris eller krig så att vi kan stärka livsmedelsberedskapen och säkra att livsmedelsproduktionen kan fortsätta fungera även vid allvarliga samhällsstörningar.” Säger Anna Karin Hatt, vd för Lantbrukarnas Riksförbund.
Läs hela betänkandet här (information om primärproduktionen finns att läsa på sida 334-335).
Kontakter
För mera information, kontakta LRF pressavdelning 010-184 40 70
Om oss
Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är en intresse- och företagarorganisation för det gröna näringslivet med drygt 120 000 medlemmar. Gemensamt för flertalet av medlemmarna är att de har sin bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö. LRF är också en samlande organisation för lantbrukskooperativa företag, som exempelvis Arla och Lantmännen.
LRFs medlemmar driver omkring 60 000 företag och LRF är därmed Sveriges största småföretagarorganisation. Totalt omsätter hela det gröna näringslivet, det vill säga jord- och skogsbruk, trädgård, fiske och vattenbruk samt livsmedels- och skogsindustrier, 151 miljarder kronor, vilket är 3,4 procent av landets BNP. http://www.lrf.se/
Följ Lantbrukarnas Riksförbund
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Lantbrukarnas Riksförbund
EU och Sveriges regering investerar i livsmedelsförsörjningen25.4.2025 10:46:02 CEST | Pressmeddelande
LRF välkomnar dagens regeringsbeslut, som innehåller ett paket åtgärder, där bland annat höjd budget till investerings- och startstöd för unga lantbrukare ingår. Regeringen tillför ytterligare 746 miljoner kr som har betydelse för det svenska lantbrukets utveckling och möjligheten att nå målen i den nationella livsmedelsstrategin. Regeringsbeslut som stärker livsmedelsberedskapen.
LRF kommenterar vårbudgeten: Vi måste få möjlighet att stärka beredskapen i hela Sverige15.4.2025 08:46:48 CEST | Pressmeddelande
I dag presenterar regeringen årets vårproposition och vårbudget. För företagen inom det gröna näringslivet finns positiva nyheter som stärker företagens robusthet och konkurrenskraft. Samtidigt finns det områden där mer arbete behövs för att säkra en tillräcklig livsmedelsproduktion och beredskap i hela Sverige.
Anna-Karin Hatt lämnar LRF – nomineras som ny partiledare för Centerpartiet14.4.2025 13:40:43 CEST | Pressmeddelande
LRF:s vd Anna-Karin Hatt har idag meddelat att hon tackar ja till att nomineras som ny partiledare för Centerpartiet. Som en följd av detta lämnar hon från och med idag sitt uppdrag på Lantbrukarnas Riksförbund.
Naturvårdsverkets data visar varför aktivt skogsägande är viktigt för klimatet11.4.2025 14:43:52 CEST | Pressmeddelande
Naturvårdsverket lämnar varje år ett underlag till regeringens klimatredovisning. I årets redovisning säger Naturvårdsverket att Sverige kommer få svårt att nå sina klimatmål, både till 2030, 2040 och 2045. “Det här visar på vikten av aktivt skogsägande och långsiktiga regler i den svenska skogen”. Säger Paul Christensson, ordförande LRF Skogsägarna.
LRF kommenterar Jordbruksverkets slutrapport om beredskapslagring: ”Bygget av svensk beredskapslagring behöver börja nu”31.3.2025 14:29:19 CEST | Pressmeddelande
I dag överlämnar Jordbruksverket sitt uppdrag till regeringen om hur en uppbyggnad av beredskapslager ska kunna stärka beredskapen på och omkring svenska gårdar. Myndigheten uppskattar att det kommer ta 5–10 år att bygga upp ett lager av spannmål och kritiska insatsvaror för jordbruket.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum