Förslag för en hälsosammare livsmedelskonsumtion bland barn och unga
Allt fler barn och unga i Sverige drabbas av hälsobesvär som övervikt, diabetes typ 2 och frätskador på tänder, som kan kopplas till en ohälosam livsmedelskonsumtion. För att bryta utvecklingen föreslår Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket flera olika åtgärder. Ett förslag är att utreda reglering av marknadsföring av ohälsosamma livsmedel som riktas till barn och unga.
På uppdrag av regeringen har Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket undersökt hur samhället kan främja en hälsosam livsmedelskonsumtion hos barn och unga. Rapporten visar att barn och unga behöver äta mer hälsosamt, och matmiljön behöver förändras så att det blir enklare.
Samhället behöver skapa förutsättningar för dagens barn och unga att äta mer hälsosamt. Det innebär att konsumera mer frukt, grönsaker, fullkorn och fisk. Samtidigt behöver intaget minskas av salt, rött kött, charkprodukter samt energitäta och näringsfattiga livsmedel, som till exempel godis, glass och snacks.
Flera faktorer påverkar livsmedelskonsumtionen
Flera olika faktorer påverkar barns och ungas livsmedelskonsumtion. Det handlar inte minst om marknadsföring av ohälsosamma livsmedel som riktas till dem, främst i sociala medier. Annat som påverkar är tillgång till hälsosam mat, prissättning och personliga preferenser. Sammantaget påverkar många av dessa faktorer barn och ungas livsmedelskonsumtion i en negativ riktning.
– Allt fler barn och unga har övervikt eller obesitas, och matvanorna är en bidragande faktor. Matvanorna kan även bidra till insjuknande i diabetes typ 2, frätskador på tänder och minskat psykiskt välbefinnande. Hälsoproblem i barndomen kan kvarstå i vuxen ålder. Det är viktigt att främja goda matvanor för barn, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Olivia Wigzell.
Enligt barnkonventionen ska alla barn ha tillgång till näringsrik mat varje dag. Det ingår i deras rätt till bästa möjliga hälsa och utveckling. Men dagens livsmedelskonsumtion bidrar istället till ohälsa, och barn med sämre socioekonomiska villkor är mer utsatta än andra. De har till exempel oftare övervikt eller obesitas och äter i mindre utsträckning frukt och grönsaker. En viktig faktor är marknadsföringen av ohälsosamma livsmedel gentemot barn och unga som är påträngande, inte minst i sociala medier, och bidrar till sämre matvanor.
– I Sverige har vi kommit långt med vår skolmat, som innebär en näringsriktig måltid för alla barn som går i grundskolan. Men det finns potential för att utveckla även andra måltider inom skolan, såväl som matmiljön för barn och unga i andra skattefinansierade miljöer, säger Livsmedelsverkets generaldirektör Annica Sohlström.
Förslag på åtgärder
De åtgärder som Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket bland annat förslår till regeringen är följande:
- Utred förutsättningarna för att begränsa marknadsföringen av ohälsosamma livsmedel som barn och unga exponeras för i alla mediekanaler.
- Utred hur alla skattefinansierade måltider som når barn och unga ska bli näringsriktiga och hållbara.
- Inrätta ett nationellt kompetenscenter för barns matmiljöer och dess påverkan på barns och ungas livsmedelskonsumtion och hälsa.
- Ge offentliga aktörer ansvar för att ta fram och implementera strategier för hållbara och hälsofrämjande matmiljöer.
Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket anser vidare att regeringen bör anta de föreslagna mål, delmål och insatsområden för en hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion som myndigheterna tidigare har överlämnat till regeringen. Dessa mål omfattar även barn och unga. Målen innebär att livsmedelskonsumtionen fram till år 2035 ska ha bidragit till en bättre och mer jämlik hälsa, och att livsmedelskonsumtionens negativa påverkan på klimat, biologisk mångfald och ekosystem ska ha minskat.
Nyckelord
Kontakter
Folkhälsomyndighetens presstjänst
Tel: 010-2052100, mejl: media@folkhalsomyndigheten.se
Livsmedelsverkets presstjänst
Tel: 018-175340, mejl: press@slv.se
Länkar
Följ Folkhälsomyndigheten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Folkhälsomyndigheten
Fritidskortet: Brett utbud av aktiviteter19.11.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Årets Fritidskort måste användas senast den 30 november. Valmöjligheterna är många ̶ hittills har fyra av tio föreningar och kulturskolor, som kan vara med i Fritidskortet, anslutit sig. Och fler är på ingång.
Dags för vaccination mot influensa och covid-1914.10.2025 07:03:08 CEST | Pressmeddelande
Den 14 oktober startar vaccinationsinsatsen mot influensa och covid-19 runt om i landet. Personer som riskerar att bli allvarligt sjuka eller avlida till följd av dessa sjukdomar rekommenderas att vaccinera sig.
Nationell informationssatsning om skärmanvändning6.10.2025 15:57:45 CEST | Pressmeddelande
I dagarna startar Folkhälsomyndigheten en nationell informationssatsning om säker och balanserad skärmanvändning bland barn och unga. Bland annat skickas en broschyr hem till vårdnadshavare med barn i åldrarna 6–13 år.
Beslut om föreskrifter för gårdsförsäljning av alkohol9.5.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Den 1 juni blir det möjligt att bedriva gårdsförsäljning av alkohol i Sverige. Utifrån lagstiftningen som riksdagen har beslutat om, har Folkhälsomyndigheten tagit fram regler som kompletterar lagens nya bestämmelser.
Nu tas nästa steg i arbetet med Fritidskortet15.4.2025 15:02:58 CEST | Pressmeddelande
Fritidskortet ska öka möjligheterna för barn och unga att delta i fritidsaktivteter inom idrott, kultur, friluftsliv och övrigt föreningsliv. Regeringen har lämnat över en proposition till riksdagen med förslag på hur satsningen ska genomföras.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum