Nagelvårdssalonger kontrollerade i myndighetsgemensam insats
I slutet av 2024 genomfördes en myndighetsgemensam kontrollinsats riktad mot nagelvårdsbranschen. Kontroller utfördes i samtliga län och omfattade totalt 80 arbetsplatser. Resultatet visade på omfattande brister i arbetsmiljö, kassaregister, personalliggare och misstänkta brott mot utlänningslagen samt människoexploatering. Drygt hälften av arbetsställena hade brister i sin ekonomiska redovisning, arbetsmiljö eller brutit mot andra lagar och regler.

– Vi har identifierat stora problem med regel- och lagöverträdelser som brister i kassaregister och personalliggare. Det leder till att vi nu inleder skatteutredningar mot företag som inte följer lagen. Den här typen av regelöverträdelser snedvrider konkurrensen och hotar vår välfärd, säger Nina Blomkvist, nationell samordnare för arbetslivskriminalitet på Skatteverket.
Farlig arbetsmiljö och långa arbetsdagar
Arbetsmiljöverket upptäckte allvarliga arbetsmiljöbrister. I flera fall saknades fungerande ventilation, trots att personalen hanterar farliga kemikalier under långa arbetsdagar.
– Våra inspektörer upptäckte allvarliga arbetsmiljörisker, som bland annat dålig ventilation, långa arbetsdagar och avsaknad av tjänstbarhetsintyg för arbete med farliga kemikalier som kräver läkarintyg. Det är arbetsgivarens ansvar att säkerställa att arbetsmiljön är hälsosam. Ingen ska behöva riskera sin hälsa på jobbet, säger Arne Alfredsson, chef för myndighetssamverkan mot arbetslivskriminalitet på Arbetsmiljöverket.
Organiserad brottslighet och människoexploatering
Polismyndigheten och Jämställdhetsmyndigheten identifierade en minderårig utan vårdnadshavare i Sverige som antas varit utsatt i människoexploatering. Socialtjänsten kontaktades för stöd till den minderårige.
– I flera fall ser vi kopplingar till organiserad brottslighet. Dessa aktörer utnyttjar sårbara individer och tjänar stora pengar på brottslighet i arbetslivet. Genom samverkan kan vi effektivt sätta stopp för detta, säger Per Wadhed, chef för sekretariatet för myndighetssamverkan vid Polisen.
Kontrollinsatsens resultat i korthet
Skatteverket
Brister i kassaregister och dubbelregistrering av personal i personalliggare, vilket ökar risken för oredovisade intäkter och löner. Sammanlagt har kontrollavgifter om 724 000 kronor utfärdats.
Arbetsmiljöverket
Brister i ventilation, utbildningsintyg och tjänstbarhetsintyg samt överträdelser av arbetstidslagen. Sanktionsavgifter på cirka 100 000 kronor utfärdades för avsaknad av utbildningsintyg för arbete med farliga kemikalier (Cyanoakrylat) och tjänstbarhetsintyg (läkarintyg).
Jämställdhetsmyndigheten
Identifierade minderårig utan vårdnadshavare i Sverige, möjliga fall av människoexploatering, upprättad kontakt med socialtjänst angående den minderårige.
Polisen
15 anmälningar om brott mot utlänningslagen, varav flera även gäller anmälningar om människoexploatering. Inlett förundersökningar om människoexploatering och penningtvätt och gjort beslag av föremål och kontanter till ett värde om cirka 7 miljoner kronor.
Utöver detta pågår fortsatta utredningar om misstänkta regelöverträdelser även på andra myndigheter.
Bakgrund
Nio myndigheter har regeringens uppdrag att arbeta tillsammans för att motverka arbetslivskriminalitet inom olika branscher.
Tillsammans planerar och genomför vi oanmälda kontroller för att stoppa regelbrott och annan brottslighet i arbetslivet. Kontrollerna genomförs i riskbranscher som till exempel transport, bygg, bärplockning, bilverkstäder, biltvättar, slakterier, byggverksamhet, restauranger och skönhetssalonger. Under november-december 2024 genomfördes kontroller i nagelvårdsbranschen.
Sedan 2018 har myndigheterna genomfört nära 16 000 gemensamma kontroller. Sedan 2023 organiseras kontrollerna inom ramen för samverkan i de sju regionala centren mot arbetslivskriminalitet, AKC. Dessa finns i Stockholm, Umeå, Göteborg, Malmö, Norrköping, Uppsala och Örebro.
Arbetsmiljöverket är samordnande myndighet i arbetet mot arbetslivskriminalitet. I arbetet deltar även Polismyndigheten, Arbetsförmedlingen, Skatteverket, Försäkringskassan, Migrationsverket, Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten och Jämställdhetsmyndigheten.
Kontaktuppgifter för mer information
Arbetsmiljöverket
Sara Svensson, Arbetsmiljöverkets samordnare för arbetet mot arbetslivskriminalitet i Stockholm, telefon 010-730 9219.
Jämställdhetsmyndigheten
Paulina Bolton, utredare vid Nationella samordningen för prostitution och människohandel.
paulina.bolton@jamstalldhetsmyndigheten.se
Polismyndigheten
Per Wadhed, chef för sekretariatet för myndighetssamverkan vid Polisen, telefon till polisens mediacenter 010-563 91 70.
Skatteverket
Nina Blomkvist, nationell samordnare för arbetslivskriminalitet på Skatteverket, telefon 010-5757110
Nyckelord
Bilder

Länkar
Om oss
Ingen ska bli sjuk, skadas eller dö av jobbet.
Följ Arbetsmiljöverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Arbetsmiljöverket
Unga kvinnor utsatta på jobbet2.4.2025 08:04:28 CEST | Pressmeddelande
Unga kvinnor är mest utsatta för hot och våld, kränkande särbehandling och sexuella trakasserier på jobbet. De arbetar oftare ensamma och riskerar att hamna i otrygga eller hotfulla situationer. Det visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket. Problem med för stor arbetsbelastning är fortsatt vanligast inom skola, vård och omsorg.
Myndighetsgemensam insats vid Partihallarna i Göteborg1.4.2025 10:25:00 CEST | Pressmeddelande
I slutet av förra veckan genomförde Centret mot arbetslivskriminalitet (AKC) en myndighetsgemensam kontrollinsats vid Partihallarna i Göteborgs hamnområde. Insatsen syftade till att kontrollera efterlevnaden av lagar och regler inom livsmedels- och tobaksgrossistbranschen.
Framgångsrikt år i kampen mot arbetslivskriminalitet31.3.2025 09:15:00 CEST | Pressmeddelande
Under 2024 har antalet myndighetsgemensamma kontroller ökat jämfört med föregående år, vilket har lett till fler identifierade brott och regelöverträdelser. Detta har resulterat i betydande ekonomiska återkrav och utbetalningar som stoppats till följd av oegentligheter på totalt drygt 91 miljoner kronor.
Ny årsrapport om myndighetssamverkan mot arbetslivskriminalitet25.3.2025 08:00:00 CET | Pressinbjudan
Måndag den 31 mars håller nio myndigheter en gemensam pressträff om arbetet mot arbetslivskriminalitet. Under 2024 genomfördes nära 4 000 myndighetsgemensamma kontroller av företag och arbetsplatser för att motverka olika regel- och lagbrott i arbetslivet. Förutom resultat och en årsrapport om genomförda kontrollinsatser under 2024 presenteras också utmaningar och nya möjligheter i myndighetssamverkan och vägen framåt.
Myndighetsgemensam kontrollinsats i Örkelljunga20.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Myndighetsgemensamma kontroller genomfördes i Örkelljunga med sikte på att bekämpa arbetslivskriminalitet. Insatsen omfattade flera branscher, restaurang, bilvård/bilverkstad och äggproduktion och resulterade i flera upptäckta brister och förbud.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum