Ny rapport ger en lägesbild över kompletterande finansiering av museer och scenkonstverksamheter
Cheferna vid landets museer och scenkonstaktörer är överlag positiva till att finansiera verksamheten genom olika intäktskällor. Men kompletterande finansiering av kulturen kräver samtidigt kunskap, resurser, långsiktighet och tid. Det framgår av rapporten “Vem betalar för kulturen?” som idag släpps av Svensk Scenkonst och Sveriges Museer.

För andra året i rad har Svensk Scenkonst och Sveriges Museer genomfört en gemensam enkätundersökning bland sina medlemmar för att ta reda på hur cheferna ser på det ekonomiska läget i sina verksamheter. Frågorna i denna senaste undersökning handlade särskilt om chefernas syn på kompletterande finansiering och om deras erfarenhet av att arbeta med olika sorters finansiering.
Rapporten sammanfattar 191 enkätsvar och visar att medlemmarnas verksamheter finansieras till stor del av offentliga medel. Viktiga intäkter kommer även från entréer, försäljning och uthyrning. Vid sidan av dessa primära intäktskällor finns det som i rapporten benämns som kompletterande finansiering. Något som enligt Svensk Scenkonst och Sveriges Museer ska fungera som just ett komplement för att utveckla och tillgängliggöra kulturen.
– Ett levande och dynamiskt kulturliv kräver stabil och långsiktig offentlig finansiering. När anslagen minskas slår det inte bara direkt mot museernas och kulturinstitutionernas kärnverksamhet – det undergräver också deras möjlighet att attrahera externa medel. Kompletterande finansiering måste vara just ett tillskott, inte en ersättning för offentligt stöd, säger Gunnar Ardelius, generalsekreterare Sveriges Museer.
Rapporten bekräftar bilden av den urholkning av kulturens ekonomi som skett i flera år. Det finns en stor oro för hur oförändrade anslag i kombination med kostnadsökningar ska slå mot verksamheterna. Samtidigt är privat finansiering av kultur ett hett ämne. I höstas lämnade Myndigheten för Kulturanalys sin slutrapportering av regeringsuppdraget att kartlägga kulturens finansiering med fokus på den privata finansieringen.
– Vår undersökning visar att många verksamheter inom scenkonsten välkomnar möjligheter till fler intäktskällor, men för att kompletterande finansiering ska kunna växa och bli långsiktigt hållbar krävs strategiska satsningar, rätt resurser och ett fördjupat samarbete mellan kultursektorn och näringslivet. Vi ser fram emot en konstruktiv dialog om hur olika finansieringsformer kan samverka utan att äventyra scenkonstens stabilitet och konstnärliga integritet, säger Mikael Brännvall, vd Svensk Scenkonst.
Svensk Scenkonst och Sveriges Museer anser att följande behövs om den kompletterande finansieringen ska utvecklas inom kultursektorn:
-
Uttalade incitament, exempelvis skatteförändringar och matchningssystem.
-
Stärkta nätverk mellan kultur och näringsliv, med nya plattformar för möten, för att öka kunskap och intresse hos privata näringslivsaktörer.
-
Ökad samverkan mellan kultur och utbildning på alla nivåer, exempelvis genom tvärpolitiska uppdrag.
Fakta om rapporten
Rapporten ”Vem betalar för kulturen?” baseras på en enkätundersökning som genomfördes av Svensk Scenkonst och Sveriges Museer i november 2024. Enkäten skickades ut i november till 220 chefer inom scenkonstens verksamheter och till 219 museichefer. 191 chefer (44 procent) svarade på enkäten, varav 93 angav att de representerar en museiorganisation, 88 en scenkonstorganisation och 9 att de representerar båda delarna.
Kontakter
Gunnar ArdeliusGeneralsekreterare Sveriges Museer
Tel:0739 45 01 15gunnar.ardelius@sverigesmuseer.seBilder




Dokument
Länkar
Om oss
Sveriges Museer bildades 2004. Vi tar tillvara och driver den svenska museisektorns gemensamma intressen. Med drygt 240 medlemmar representerar vi stora delar av Museisverige.
Följ Sveriges Museer
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Museer
Samtidskonsten sporrar – en seminarieserie om samtidskonsten och museernas roll i samhället27.3.2025 07:50:00 CET | Pressmeddelande
Sveriges Museer lanserar seminarieserie om samtidskonst i samarbete med Maria Lind.
De är nominerade till Årets museum 202513.2.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Nu står det klart vilka tre museer som är slutkandidater till Årets museum – det prestigefyllda priset som uppmärksammar nyskapande och betydelsefullt museiarbete i Sverige. Priset delas ut av Sveriges Museer och Svenska ICOM.
Digital succé för Sveriges museer 2024: Besöksrekord och ökad digital närvaro16.1.2025 08:55:00 CET | Pressmeddelande
Riksorganisationen Sveriges Museer presenterar nu besökssiffrorna för 2024, och resultaten visar en fortsatt uppgång för landets museer.
Älskade museer: En helg fylld med kultur och upplevelser för hela familjen22.10.2024 07:50:00 CEST | Pressmeddelande
Den 26-27 oktober är det dags för den årliga museihelgen Älskade museer, anordnad av branschorganisationen Sveriges Museer.
Kulturministern medverkar på kulturpolitisk dag14.10.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Den 15 oktober bjuder Svensk Scenkonst och Sveriges Museer in till en kulturpolitisk samling med fokus på kulturens plats i samhället. Under rubriken ”Ursäkta röran, vi bygger om” diskuteras bland annat lokalernas underhållsskuld, hur kulturens värde kan påverka stadsplaneringen och hur kostnaderna för lokaler inverkar på kulturutbud och -utveckling.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum