Dramaten och Nationalmuseum inleder samarbete

Dela

Carl Larssons takmålning Dramats skapelse visas för bebisar mellan 3-11 månader och medföljande vuxna under ledning av Nationalmuseums konstpedagoger. Högstadieelever erbjuds workshop om kroppsideal i utställningen Kroppen efter att ha sett Sandra Beijers pjäs Glow up på Dramaten. Detta är två inledande samarbeten mellan Unga Dramaten och Nationalmuseum under våren och hösten.

Nationalmuseum
Nationalmuseum Foto: Cecilia Heisser / Nationalmuseum

Dramats skapelse är en sinnlig visning av Carl Larssons takmålning i Marmorfoajén på Dramaten. Bebisar och vuxna får tillsammans uppleva målningen på ett alldeles nytt sätt med hjälp av olika babyvänliga material som kittlar alla sinnen. Visningen leds av Nationalmuseums konstpedagoger och är ca 30 minuter lång. Allt sker i ett babyvänligt tempo. Ges i Marmorfoajén 31 mars och 1 april, vid två tillfällen per dag.

– Det är en glädje att möta barn och unga på både Nationalmuseum och Dramaten. Tillsammans kan vi nå vi fler och skapa inspirerande möjligheter att lyfta den konstnärliga urkraften i såväl teater som bildkonst och design. Genom upplevelsebaserad pedagogik väver vi samman tradition och kreativitet i mötet med barn och unga, säger Lena Eriksson, chef för enheten för pedagogik på Nationalmuseum.

– Nationalmuseum och Unga Dramaten delar den gemensamma övertygelsen att barn och unga självklart ska erbjudas tillgång till våra konstarter. Även bebisar ska få njuta av Carl Larssons ”Dramats skapelse”. Kanske är det rent av de, med sin egen födelse i färskt minne, som kan njuta allra mest, säger Carl Johan Karlson, konstnärlig ledare för Unga Dramaten.

Inom Kulturrådets projekt Skapande skola ges under hösten högstadieklasser möjlighet att se Sandra Beijers pjäs Glow up,  en monolog om vänskap, utseendehets och avundsjuka, och därefter boka in en eftermiddag med workshop och visning av Nationalmuseums skolprogram Kroppen - om kroppsideal genom tid, norm och blick.

Samarbetet mellan Unga Dramaten och Nationalmuseum inleddes under Nationalmuseums tecknarfestival hösten 2024. Dramaten spelade då upp korta scener ur olika pjäser och besökarna fick teckna av skådespelare från Dramatens ensemble som gestaltade romantikens känslor i text, kropp och rörelse.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dramats skapelse
Dramats skapelse
Ladda ned bild
Nationalmuseum
Nationalmuseum
Foto: Cecilia Heisser / Nationalmuseum
Ladda ned bild

Om oss

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Vd är Kitte Wagner och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.

Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Teaterchefen svarar på besökarnas frågor under Kulturnatten23.4.2025 14:01:50 CEST | Pressmeddelande

Kulturnatten går av stapeln lördagen den 26 april och Dramaten öppnar dörrarna till teaterhuset. Besökarna ges möjlighet att uppleva scener från aktuella föreställningar, gå på guidade visningar och de yngre får prova på teateraktiviteter i Lejonkulan och Målarsalen. På Stora scenen svarar teaterchefen Mattias Andersson på besökarnas frågor tillsammans med skådespelarna Ingela Olsson, Lena Endre, Electra Hallman och Nemanja Stojanović.

Sverigepremiär för [BLANK] av Alice Birch14.4.2025 10:56:20 CEST | Pressmeddelande

Alice Birch är en av Storbritanniens mest uppmärksammade dramatiker som skrivit för succéserier som Succession och Normal People. Nu sätts hennes pjäs [BLANK] upp i Sverige för första gången. Tio skådespelare, däribland Julia Dufvenius, Livia Millhagen och Lotta Tejle, gestaltar kvinnor som utsatts för våld – offer, överlevare och förövare. I ett kalejdoskop av scener möts kvinnor som älskar, går under och går vidare. Sverigepremiär den 8 maj på Stora scenen, regi av Maria Åberg.

Höstens repertoar på Dramaten 20259.4.2025 10:30:00 CEST | Pressmeddelande

En ospelbar komedi av William Shakespeare, Das Kapital som dansteaterföreställning, uppmärksammat gästspel från Ungern och en scenisk installation av nobelpristippad ungersk författare. Den kroatiske regissören Oliver Frljić är tillbaka med en fransk klassiker och Unga Dramaten presenterar nyskriven monolog av Sandra Beijer. Pjäsernas pjäs med Gustav Lindh och Gizem Erdogan blir sista produktionen på scenen Elverket. Detta och mycket mer på Dramaten i höst.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye