SRAT

Avtalskrav inom spårtrafiken: ”Anställda måste få mer återhämtning och rimligt långa arbetsdagar!”

Dela

Idag startar förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal inom spårtrafiken. Sacoförbunden SRAT och Sveriges Ingenjörer lämnar sina avtalskrav till arbetsgivarparten Almega Tågföretagen. De båda förbunden vill se en mer hållbar arbetsmiljö och skärpta regler kring arbetstid för att förebygga stress och ohälsa hos anställda. SRAT vill se ett ettårigt avtal med ett lönekrav på 4,2 procent, vilket ligger i linje med industrins yrkanden.

Stefan Strömqvist, förhandlare på SRAT
Stefan Strömqvist, förhandlare på SRAT

―  Många anställda i spårtrafiken säger att arbetsmiljö aldrig diskuteras på deras jobb, säger Stefan Strömqvist, avtalsansvarig förhandlare på SRAT. Det rimmar illa med att många ständigt jobbar över utan att få ut det i pengar eller ledighet. Bortförhandlad övertidsersättning betyder inte obegränsad arbetstid! Ett tydligt krav från oss är att anställda inte ska behöva vara tillgängliga när de är lediga. Arbetsgivare måste sluta runda reglerna om schemaläggning.

Nu inleds förhandlingarna tillsammans med fackförbunden SEKO och ST och ett nytt avtal förväntas vara på plats 30 april 2025. Facket ställer en rad krav för ett förbättrat och mer förebyggande arbetsmiljöarbete i spårtrafikbranschen. Bland annat bör fler arbetsplatser ha en tillgänglighetspolicy för mejl och mobil. För att skapa bättre balans mellan arbete och återhämtning ska arbetsgivare göra det möjligt att registrera medarbetarnas utförda arbetstid i någon form av arbetstidsbank. Förbunden vill att övertidsersättning inte ska gå att avtala bort under det första anställningsåret och restid ska främst ske inom ramen för ordinarie arbetstid.

― Spårtrafiken är väldigt viktig för att bygga ett hållbart samhälle, säger Stefan Strömqvist. Men om fler ska vilja jobba i branschen måste medlemmarna bli lönesatta utifrån den individuella prestationen på ett bättre sätt än idag. Arbetsmiljön ska vara hållbar och det måste råda nolltolerans för hot, våld eller sexuella trakasserier.

Gemensamma krav från SRAT och Sveriges Ingenjörer, i urval:

  • Ettårig avtalsperiod där varje företag tillför 4,2% av varje individs lön till löneutökningsutrymmet
  • Övertidsersättning ska inte gå att avtala bort under det första året i anställningen
  • Arbetsgivare ska göra det möjligt för anställda att registrera utförd arbetstid i någon form av verktyg eller arbetstidsbank
  • Om facklig part begär: företag ska upprätta en tillgänglighetspolicy för mejl/mobil (på företag med fler än fem anställda)
  • Deltidsanställda ska ha rätt till samma ersättning för övertid som heltidsanställda i enlighet med EU-rätten
  • Restid främst ska ske inom ramen för ordinarie arbetstid och jämställas med arbetstid ur vilosynpunkt
  • Nolltolerans ska gälla för sexuella trakasserier och hot om våld på arbetsplatsen

Nyckelord

Kontakter

Länkar

SRAT är ett Saco-anslutet fackförbund för akademiker i samhällsviktiga professioner. SRAT är ett förbund för kvalificerade professioner, handläggare, specialister och chefer i både privat och offentlig sektor.

SRAT består av 23 medlemsföreningar. Vi är ett fackförbund som organiserar sex legitimationsprofessioner (audionom, barnmorska, kiropraktor, logoped, optiker och tandhygienist.) Medlemsföreningarna finns också inom flygteknik, infrastruktur- och trafikbranschen, inom statlig förvaltning och i försvarsnära verksamheter.

Följ SRAT

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från SRAT

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye