Tävlingen avgjord – så kommer Rosendals torg se ut
Nu är det klart hur Rosendals torg i Uppsala kommer att se ut. Arkitekttävlingen för hur torget ska utformas är avgjord och förslaget Gläntan vann. Bakom bidraget står Masu Planning och Bjerking AB med underkonsult Lighting Design Collective. Tillsammans har de skapat ett trivsamt och levande torg med fokus på grönska, fyllt av aktiviteter och byggt med mycket återanvänt material.

– Det vinnande arkitektteamet har med sitt förslag Gläntan levererat på alla punkter från hållbarhet och trygghet till gemenskap och aktiviteter. Rosendals torg kommer bli den naturliga mötesplatsen i stadsdelen för alla, oavsett ålder och intressen, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.
Ett torg för alla rosendalsbor med hållplats för spårvagn
Under gårdagen presenterade Uppsala kommun det vinnande förslaget Gläntan, som kommer att forma Rosendals torg till en livfull samlingspunkt i södra Rosendal. Torget kommer att kantas av gator med butiker, nöjen, bibliotek, sporthall och en aktivitetsbyggnad. Det blir hjärtat i ett av Sveriges mest innovativa bostadsområden, med en egen hållplats för spårvagn. Väster om torget ligger Multihuset med bibliotek, och i den östra delen planeras en paviljong i två plan som ska rymma restaurangverksamhet.
– Vi i juryn har tagit del av fyra riktigt genomarbetade bidrag. Gläntan utmärker sig med en tydlig och välbalanserad idé som kombinerar parklik mjukhet med rufsiga elegans. Torget blir en trivsam plats som rymmer allt från kulturevenemang och uteserveringar till mindre gläntor för möten på tu man hand. Här går återbruk och grönstruktur hand i hand med sociala värden, säger Elisabet Jonsson, stadsträdgårdsmästare och jurymedlem, Uppsala kommun.
Arkitekttävling med fyra team
För att skapa ett innovativt och inkluderande torg, utlyste Uppsala kommun tillsammans med Sveriges Arkitekter en arkitekttävling hösten 2024. Fyra utvalda arkitektteam fick i uppdrag att utforma den 5.000 kvadratmeter stora platsen med utgångspunkt i ett antal önskemål som bland annat kommit upp genom idéer från Uppsalaborna. Förslagen skulle visa hur torget blir en trygg och levande mötesplats under dygnets alla timmar, hur runt 30 procent av torgytan skuggas av träd, var 200 cyklar ska kunna parkera och hur torget ska belysas.
Juryn utser vinnaren
Den sakkunniga juryn, med representanter från Uppsala kommun och Sveriges Arkitekter, har utvärderat de fyra bidragen. Teamen har lagt ner ett omfattande arbete. Bidragen varierar från klassiskt öppna torg till mer parkliknande miljöer. Fördelningen av ytor, aktivitetsnivåer och integreringen av återbrukat material var avgörande faktorer i bedömningen.
Det vinnande förslaget Gläntan utmärkte sig genom sin genomtänkta uppbyggnad med olika stora platser och rum med mycket grönska. De olika rummen erbjuder något för alla beroende på önskemål och humör. Här finns rum för att dansa, leka, cykla, springa och skejta. Och rum som skärmas av, där du kan njuta av att i stillhet se vad andra gör eller lyssna på stadens och naturens ljud, fika eller samtala. Konkret blir det inslag som långbord, pingisbord, hängmattor, vattenlek, en scen, en dansbana och en uteservering. Oavsett var på torget finns det gröna alltid närvarande.
Gläntan – en grön urban oas
Juryns motivering lyder: Förslaget är genomarbetat och övertygande genom sin logiska uppbyggnad som balanserar väl mellan ett torg och en grön urban oas. Den öppna större platsbildning framför Multihuset övergår i en mjukare och grönare form mot intilliggande gator och i mötet med paviljongen. Gläntan är gestaltat med en rufsig elegans, formsäkert i sitt återbruk och med välstuderade detaljer i materialens möten. Förslaget kombinerar fria former som påminner om skogens rum med torgets hårdgjorda och flexibla ytor på ett fint sätt.
– Vi är verkligen glada att vårt förslag Gläntan nu kommer att realiseras. Vi har tagit tillvara alla de fina värden som platsen och omgivningarna erbjuder och skapat en mötesplats värd den nya innovativa stadsdelen. Vårt förslag visar hur en stor central yta kan utvecklas till en hållbar, flexibel och inspirerande plats där människor kommer att trivas och mötas alla tider på dygnet, säger Nina Rydén, Bjerking.
Nästa steg – bearbetning och genomförande
Nu startar arbetet med att bearbeta förslaget ytterligare och justera detaljerna inför byggstart som planeras till våren 2026.
Fakta
Juryn bestod av:
- Ordförande: Alva Herdevall, projektledare avd. mark och exploatering, Uppsala kommun
- Maria Hörberg, landskapsarkitekt MSA, projektledare avd. gata, park och natur, Uppsala kommun
- Elisabet Jonsson, stadsträdgårdsmästare, Uppsala kommun
- Martin Edfelt, stadsarkitekt, Uppsala kommun
- Martin Allik, landskapsarkitekt LAR/MSA, utsedd av Sveriges arkitekter
- Emily Wade, landskapsarkitekt LAR/MSA, utsedd av Sveriges arkitekter
- Tävlingssekreterare/processledare: Ulrika Nero, arkitekt SIR/MSA Sveriges Arkitekter
- Tävlingsfunktionärer: Melvin Massih, WSP och Marie Eriksson, upphandlare, Uppsala kommun
Bedömningskriterier:
- Arkitektonisk kvalitet
- Återbruk och klimatanpassning
- Tillgänglighet och trygghet
- Nytänkande inom social hållbarhet
- Genomförbarhet
Nyckelord
Kontakter
Erik Pelling, (S)Kommunstyrelsens ordförande
Tel:018-727 13 18erik.pelling@uppsala.seElisabet JonssonStadsträdgårdsmästareUppsala kommun
Tel:018-727 47 00elisabet.jonsson2@uppsala.seAlva HerdevallProjektledare, Uppsala kommun och ordförande i juryn
Tel:018-727 45 01alva.herdevall@uppsala.seMaria SchelinPressansvarigUppsala kommun
Tel:0720-84 32 55maria.schelin@uppsala.seBilder



Dokument
Uppsala är Sveriges fjärde största kommun med mer än 248 000 invånare. Här utvecklar vi Uppsala hållbart för att dagens och morgondagens invånare ska trivas och må bra. För här har vi nära till kunskap och samverkan. Här har vi nära till grönområden och inspirerande kultur. Här ska livet vara enkelt, tryggt och tillgängligt – för alla.
Följ Uppsala kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun
Performancefestivalen Revolve – om barocka begär och glitchar15.4.2025 09:00:09 CEST | Pressmeddelande
Kroppen tar plats när performancefestivalen Revolve återvänder till Uppsala för åttonde gången. 23–25 maj bjuds publiken på ett mångfacetterat program med internationellt verksamma och Sverigebaserade performancekonstnärer som undersöker kroppens politiska, känslomässiga och fantasifulla potential.
Pressvisning: Från saga till samtid9.4.2025 08:57:46 CEST | Pressinbjudan
I utställningen Från saga till samtid möter vi verk där den isländska naturens råa kraft förenas med folklore och samtida berättelser. Välkommen på pressvisning fredag 11 april 11.00 på Uppsala konstmuseum.
Positivt resultat trots lågkonjunktur och ett fortsatt högt prisläge8.4.2025 15:21:09 CEST | Pressmeddelande
Sveriges ekonomi befinner sig i lågkonjunktur och ett fortsatt högt prisläge. Trots detta redovisar Uppsala kommunkoncern ett ekonomiskt resultat för 2024 som överträffar budget.
Uppsala kommuns arbete mot välfärdsbrott har sparat miljoner1.4.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Välfärdsbrottslighet utgör ett allvarligt hot mot samhället. För två år sedan antog Uppsala kommun en handlingsplan mot välfärdsbrott. Nu syns tydliga resultat: fler upptäckta oegentligheter, effektivare kontroller och ökad kunskap inom organisationen.
Markanvisningsavtal öppnar för nya bostäder och vårdboende i centrala Storvreta27.3.2025 11:35:00 CET | Pressmeddelande
Uppsala kommun har tecknat ett markanvisningsavtal med Uppsalahem AB för att utveckla Grandins backe i centrala Storvreta. På platsen beräknas det bli cirka 90 hyreslägenheter, varav en del seniorbostäder, samt ett vårdboende med cirka 72 lägenheter. Avtalet är en del av Uppsala kommuns långsiktiga plan för att skapa ett tryggt och levande centrum i Storvreta.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum